DUȘMANII DIN ALIMENTE…Vasluiul și Buzăul sunt singurele județe din țară care dețin laboratoare de analize privind acizii grași trans, considerați atât de toxici pentru consumul uman încât Uniunea Europeană le-a “dedicat” o lege doar lor. Consumul de acizi grași trans (TFA) este asociat cu risc crescut de infarct miocardic și deces din cauze cardiovasculare. TFA nu aduc beneficii în sănătate, cel puțin nu au fost cunoscute până în prezent, iar alimentele bogate în TFA (de exemplu, alimente prăjite, prăjiturile, produsele de patiserie și preparatele) sunt adesea bogate în zahăr, grăsimi și sare.
Potrivit lui Mihai Ponea, directorul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui, ca acest laborator să poată fi pus în funcțiune la Vaslui, colegii săi au fost nevoiți să meargă să se specializeze în Franța și Olanda. “Acest laborator aparținând DSVSA Vaslui și-a început activitatea anul trecut, iar în cadrul lui efectuăm probe pentru acizii grași trans, adică acel ulei vegetal care este extrem de periculos pentru consumul uman. Este o mare provocare la nivel mondial, probabil de aceea unele state au interzis de tot consumul acestor acizi grași trans, altele l-au redus semnificativ. De când legislația europeană s-a modificat, județul Vaslui deține unul dintre cele două laboratoare unde se efectuează probe pentru acizii grași trans, celălalt laborator fiind în județul Buzău. Nu este simplu să poți efectua o analiză de acest nivel, motiv pentru care colegii noștri au fost în Franța și Olanda pentru a fi instruiți”, a precizat dr. Ponea.
Organizația Mondială a Sănătății premiază țările care țintesc să elimine acizii grași trans produși industrial din alimente
Organizația Mondială a Sănătății a acordat, anul trecut, primele certificate de premiere a progresului în eliminarea acizilor grași trans din cinci țări: Danemarca, Lituania, Polonia, Arabia Saudită și Thailanda, care au demonstrat că au politici publice potrivite pentru eliminarea acestor grăsimi, susținute de sisteme adecvate de monitorizare și aplicare. Conform OMS, un total de 53 de țări au acum politici în vigoare pentru abordarea acizilor grași trans în alimente, îmbunătățind semnificativ mediul alimentar pentru 3,7 miliarde de persoane, sau 46% din populația mondială, comparativ cu doar 6% acum 5 ani. Se estimează că aceste politici vor salva aproximativ 183.000 de vieți pe an. În prezent, există două opțiuni considerate a fi politici de bună practică de către OMS: prima – limita națională obligatorie de 2 grame de iTFA la 100 de grame de grăsime totală în toate alimentele, și a doua – interzicerea națională obligatorie a producției sau utilizării uleiurilor parțial hidrogenate (o sursă majoră de grăsime trans) ca ingredient în toate alimentele. Un program optim ar trebui să implementeze ambele politici. Uleiurile parțial hidrogenate sunt create prin adăugarea de hidrogen în uleiul vegetal, care transformă uleiul lichid într-o formă mai solidă (margarina, de exemplu, conține astfel de uleiuri). Acest proces prelungește durata de valabilitate și îmbunătățește textura produselor alimentare.
daca aveti un laborator asa grozav de ce nu verificati legumele si fructele din piete moluri ?? multe persoane s-au intixicat de la kivi , ananassi si altele ….
Pe Ponea nu il leaga nimeni ?
Analize de laborator la ce, la mizeria și dezordinea din piețe, ce și pe cine au specializat, vorbe în vânt doar.
Și dacă sunt nocive , de ce se mai fac?!!
Daca nu ar fi de ris ar fi de plins !!! MAI USOR CU PIANUL PE SCARI !!! Cunoscatorii stiu de ce !!!!!