spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
08-apr.-2025

Tezaur dupã tezaur: a treia descoperire la Vinderei uimeste specialistii. Un amator uimeste lumea arheologilor

- Advertisement -

VALORI… În comuna Vinderei, judetul Vaslui, trecutul continuã sã iasã la luminã, fragment cu fragment, sub ochii unui pasionat de istorie si detectie de metale – Ticu Hotnoga. Cunoscut deja pentru descoperirile sale impresionante, care au adus în atentia specialistilor tezaure din epoci diferite, Hotnoga revine cu o a treia serie de artefacte remarcabile, ce întãresc ideea cã aceastã regiune este un veritabil tezaur arheologic. De la monede histriene si topoare traco-getice, pânã la monede otomane, poloneze si romane, bijuterii medievale si arme antice, fiecare obiect descoperit contribuie la reconstituirea unei istorii complexe si fascinante, cu valente economice, culturale si militare. Noul tezaur descoperit la Vinderei confirmã valoarea istoricã a zonei, cât si rolul strategic pe care aceastã parte a Moldovei l-a jucat de-a lungul secolelor.

Ticu Hotnoga revine în atentia publicului cu o a treia descoperire de exceptie, realizatã tot pe teritoriul comunei Vinderei, un veritabil epicentru al descoperirilor arheologice din judetul Vaslui. De aceastã datã, vorbim despre o colectie variatã de monede din argint, obiecte din fier medievale, topoare de luptã din bronz si fier si vârfuri de sãgeti din diverse epoci. Printre cele mai remarcabile artefacte se numãrã trei monede romane de argint, apartinând unor perioade diferite din Imperiul Roman, care confirmã prezenta romanã sau cel putin influenta sa economicã în aceastã parte a Moldovei. De altfel, Hotnoga a descoperit de-a lungul timpului mai multe monede romane, semn cã zona Vinderei ar fi putut face parte dintr-un traseu comercial sau chiar militar antic. Din lotul recent se mai disting trei monede otomane de tip akçe, bãtute în argint, monede poloneze de secol XVII si monede moldovenesti, probabil din timpul domniilor târzii ale Moldovei. De asemenea, au fost recuperate douã topoare – unul din bronz si unul din fier din perioada medievalã -, ceea ce confirmã cã zona a fost nu doar o intersectie comercialã, ci si un spatiu al conflictelor armate. Toate artefactele vor fi, ca si în cazurile anterioare, predate Muzeului Judetean „Ștefan cel Mare” Vaslui, unde vor fi supuse unei cercetãri riguroase din partea specialistilor.

Tezaurul histrian si urmele traco-getice

Prima dintre aceste descoperiri a avut loc în luna ianuarie a acestui an si a fost consideratã una dintre cele mai importante contributii recente. În comuna Vinderei, Ticu Hotnoga a scos la luminã un tezaur compus din 18 monede de argint histriene, datând din perioada 400-350 î.Hr. Acestea, emise de cetatea greceascã Histria, demonstreazã existenta unor legãturi comerciale active între lumea greacã si populatiile locale traco-getice din aceastã zonã. Alãturi de monede, au mai fost descoperite bijuterii din bronz, fibule digitate din secolele VI-VII d.Hr., dar si douã topoare de bronz de tip celt, datând din Epoca Bronzului (circa 1500 î.Hr.). Obiectele, gãsite pe o arie întinsã, sugereazã o continuitate a locuirii în zonã, desfãsuratã pe parcursul mai multor epoci istorice, de la epoca bronzului pânã în perioada migratiilor.

A doua comoarã: arme medievale si monede rare

COMORI DE NEPRETUIT…Cea de-a doua descoperire, la fel de valoroasã, a fost prezentatã chiar în redactia ziarului Vremea Nouã, acolo unde Hotnoga a adus un lot impresionant de monede otomane, poloneze si moldovenesti, alãturi de arme medievale si bijuterii vechi de secole. Zeci de piese, unele din argint, altele din cupru, s-au aflat pentru câteva clipe pe masa redactiei, oferind o veritabilã lectie de istorie vie. Dintre piesele remarcabile se remarcã un taler emis în timpul domniei regelui Sigismund al III-lea Vasa (1587-1632), dar si mai multe monede gros poloneze, monede otomane de tip akçe, monede rusesti si moldovenesti din diverse epoci. Alãturi de acestea, au fost prezentate topoare de luptã medievale, vârfuri de sãgeti si un posibil pumnal din fier, precum si diverse elemente de podoabã – cercei, brãtãri, fragmente de fibule si inele – reflectând gusturile si mestesugul unor epoci de mult apuse. Specialistii consultati au confirmat valoarea istoricã a pieselor, considerând cã ele oferã o imagine complexã asupra circulatiei monetare si a conflictelor militare care au afectat regiunea în secolele XVI-XVII.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.