O poveste emoționantă, în centrul căreia se află un presupus copil sărac din București, „Mihăiță”, a devenit virală pe Facebook, strângând zeci de mii de aprecieri și mii de distribuiri în mai puțin de 24 de ore. Problema? Nimic din această poveste nu este real: nici băiatul din imagine, nici familia lui, nici intersecția unde ar fi avut loc scena emoționantă, relatează Edupedu.
Povestea lui „Mihăiță”, adolescentul care spăla parbrize într-o intersecție din București, alături de fratele lui de 8 ani, a invadat feed-urile rețelei de socializare Facebook.
Nimic din postare nu este însă adevărat. Postarea a fost publicată de pagina „Viață de românaș”. Pagina de Facebook a folosit o imagine generată cu inteligență artificială. Textul pare scris cu ajutorul unui model de limbaj precum ChatGPT.
Povestea a fost construită pentru a stârni emoție. S-au folosit toate elementele clasice ale unui scenariu lacrimogen: un copil care cere bani la semafor, un tată epuizat care lucrează ca paznic, frați cuminți și colegi de birou care se mobilizează exemplar. „Fiecare semafor are o poveste. Iar uneori, merită să oprim și să ascultăm”, se încheie postarea care a înduioșat mii de oameni. Însă detaliile din imagine și text au trădat sursa artificială. Este vorba despre sigle deformate, obiecte nerealiste și o intersecție care nu există, menționată greșit ca fiind „Nerva Tracan”.
Citeşte întreaga ştire: El este Mihăiță, băiatul de la semafor care nu există. Cum au fost păcăliți zeci de mii de români de o postare creată cu inteligența artificială