spot_img
spot_img
17.7 C
Vaslui
05-apr.-2025

Curățenia lui Zară de după curățenia lui Cazacu

- Advertisement -

CORECȚIE… Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui a trecut prin două reorganizări în ultimul an, una de formă, făcută în luna iulie anul trecut, cealaltă reală, aprobată la începutul acestei săptămâni de consilierii județeni. Ideea reorganizării de anul trecut a pornit de la legea nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, prin care toate instituțiile statului au fost obligate să-și micșoreze organigrama, mai ales în privința posturilor de conducere. Așa cum s-a întâmplat aproape peste tot, și Dragoș Cazacu a învârtit de așa manieră “borcanele”, încât niciun angajat al DGASPC nu a plecat acasă, că de eficientizare nici nu a mai încăput vorbă. În luna decembrie a anului trecut, legislativul i-a votat pe noii vicepreședinți ai Consiliului Județean Vaslui, Costel Zară și Mădălin Căciulă, primul preluând domeniul asistenței sociale din județ. De la începutul anului, acesta a efectuat mai multe controale pe teren, în special la centrele pentru copii. Rezultatul s-a văzut zilele trecute, când Costel Zară i-a arătat lui Dragoș Cazacu ce înseamnă o reorganizare, în adevăratul sens al cuvântului. Vicele CJ Vaslui a propus desființări și modificări de posturi, precum și relocări de personal, toate cu scopul de a eficientiza cele 9 complexuri de servicii comunitare din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. Întrebarea pe care majoritatea consilierilor județeni și-au pus-o după ședința de luni a fost: de ce nu a venit Dragoș Cazacu încă de anul trecut cu această reorganizare gândită și aplicată acum de Costel Zară?

Potrivit domeniului său de competență, D.G.A.S.P.C. Vaslui asigura, anul trecut, servicii de protecție și asistență socială pentru copii și familie unui număr de 1277 de copii aflați în plasament la asistent maternal profesionist, 1300 de asistenți maternali profesioniști, 686 de copii aflați în plasament familial la rude/familii extinse, pentru 235 de copii aflați în sistem rezidențial, precum și coordonarea metodologică pentru serviciile de asistență socială de la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale din județul Vaslui. Prin atribuțiile sale, D.G.A.S.P.C. Vaslui a asigurat evaluarea în vederea încadrării în grad de handicap a unui un număr de aproximativ 1350 de copii anual, emițîndu-le certificate de încadrare în grad de handicap. La mijlocul anului trecut, în urma aplicării acelei legi nr. 296/2023, DGASPC Vaslui a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale documentația necesară obținerii avizului consultativ privind structura organizatorică și numărul de personal aferent. Pe 18 iunie, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a transmis următoarele:”conform datelor statistice existente la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, respectiv la nivelul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, numărul maxim de posturi aferente aparatului propriu al D.G.A.S.P.C. Vaslui este de 223 posturi, raportat la un număr de 26.582 de beneficiari, rezultat după cum urmează: 135, plus 1, plus 76 manageri de caz pentru copii, plus 10 manageri de caz pentru persoane adulte handicap rezidențial, plus 1 manager de caz pentru persoane vârstnice”.

Prima diminuare de posturi din aparatul DGASPC Vaslui 

Structura organizatorică existentă până anul trecut, aprobată în anul 2019 prin Hotărâre de Consiliu Județean Vaslui cuprindea un număr total de 2.971 de posturi, repartizate astfel: aparatul de specialitate – 248 posturi, – asistenți maternali profesioniști – 1.374 posturi, – asistenți personali profesioniști – 60 posturi,- servicii sociale – 1.119 posturi. Ca urmare a reorganizării propuse anul trecut de conducerea instituției, structura aparatului propriu al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui a coborât la un număr de 223 posturi, din care: funcții de conducere: 18 (17 funcții publice de conducere și o funcție de conducere în regim contractual); funcții publice de execuție:172; funcții contractuale de execuție: 33. Per total, măsurile de reorganizare instituțională propuse și adoptate anul trecut, la nivelul DGASPC Vaslui, au venit cu următoarele modificări: – desființarea funcțiilor publice de conducere de șef birou, – desființarea structurilor organizatorice care funcționează ca birouri, – modificarea normativului minim de personal din cadrul structurilor de tip serviciu și direcție, – diminuarea numărului total al funcțiilor de conducere din cadrul D.G.A.S.P.C. Vaslui, de la maximum 12% la maximum 8 %, precum și crearea unei structuri organizatorice în concordanță cu obiectivul de întărire a capacității instituționale. Ce este cel mai important este că niciun angajat al DGASPC Vaslui nu a plecat acasă după reorganizarea de anul trecut.

Reorganizări și la complexurile de copii

Tot anul trecut, conducerea DGASPC Vaslui propunea și reorganizarea a două complexuri de servicii comunitare: cel din Huși și cel Negrești. În privința Complexului de Servicii Comunitare Huși, acesta funcționa, până anul trecut, cu două structuri de servicii sociale integrate (Casă de Tip Familial și Centrul de Recuperare a Copilului cu Dizabilități neuro-psiho-motorii). Conducerea DGASPC a propus înființarea și preluarea unor noi structuri de servicii sociale, după cum urmează: 1. Echipa Pluridisciplinară – serviciu nou înființat; 2. Casă de Tip Familial cu o capacitate de 12 locuri- serviciu existent; 3. Centrul de Zi de Recuperare a Copilului cu Dizabilități cu o capacitate de 40 beneficiari – serviciu reorganizat; 4. Centrul de Intervenție în Regim de Urgență pentru Victimele Infracțiunilor – serviciu nou înființat; 5. Locuința Protejată Venus – cu o capacitate de 6 locuri – serviciu preluat. În ceea ce privește Complexul de Servicii Comunitare Negrești, acesta funcționa până anul trecut cu patru structuri de servicii sociale integrate (Serviciul Alternativ de Protecție de Tip Familial, Centrul de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități, Cabinet consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței în familie și Compartiment administrativ). Anul trecut s-a propus înființarea, desființarea și reorganizarea unor noi structuri de servicii sociale, după cum urmează: 1. Echipa pluridisciplinară – serviciu nou înființat; 2. Serviciul Alternativ de Protecție de Tip Familial cu următoarea componență – serviciu existent: a. Casă de Tip Familial cu o capacitate de 8 locuri; b. Casă de Tip Familial cu o capacitate de 8 locuri; 3. Centrul de Zi de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități cu o capacitate lunară de 30 beneficiari- serviciu reorganizat; 4. Compartiment Administrativ – serviciu existent.

Zeci de posturi desființate și personal relocat

După nici un an de zile de la marea reorganizare gândită de directorul DGASPC Vaslui, cele 9 complexuri de servicii comunitare pentru copiii din județul Vaslui au trecut printr-o nouă reorganizare, de data asta gândită și implementată de conducerea Consiliului Județean Vaslui. După mai multe vizite în teren, s-a ajuns la concluzia că multe posturi sunt bugetate degeaba, iar unii angajați cam taie frunze la câini. Cel mai bun exemplu este al Complexului de Servicii Comunitare Negrești, reorganizat atât de bine anul trecut de Dragoș Cazacu, încât anul acesta, noua reorganizare a dus la o diminuare a schemei de personal cu 4 posturi. Tot după niciun an diferența de la marea reorganizare a lui Dragoș Cazacu, conducerea Consiliului Județean Vaslui, în urma controalelor efectuate, a ajuns la concluzia că la Complexul de Servicii Comunitare nr. 1 Vaslui se pot desființa 4 posturi, la Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 Vaslui – 8 posturi, la Complexul de Servicii Comunitare nr. 3 Vaslui – 8 posturi, la Complexul de Servicii Comunitare “Neculai Roșca Codreanu” Bârlad – 8 posturi, la Complexul de Servicii Comunitare nr.2 Bârlad – 13 posturi, la Complexul de Servicii Comunitare pentru Persoane cu Dizabilități Bârlad – 7 posturi, iar la Complexul de Servicii Comunitare Fălciu – 2 posturi. În total, la începutul acestei săptămâni, schema de personal a acestor complexuri aflate în subordinea DGASPC Vaslui a fost diminuată cu 57 de posturi, multe dintre ele poate neocupate, însă toate bugetate. Astfel, săptămâna aceasta, în timpul ședinței de CJ Vaslui, s-a născut întrebarea: ce a făcut Dragoș Cazacu anul trecut și cum s-a realizat, cu adevărat, eficientizarea acestor centre pentru copii? Așa cum a declarat vicepreședintele Costel Zară în timpul dezbaterilor, în perioada următoare vor intra în morișca reorganizării și centrele pentru bătrâni, ca apoi să se ajungă și la aparatul DGASPC Vaslui. Rămâne de văzut ce surprize ne rezervă viitorul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

20 COMENTARII

  1. Deci, eu zic să conchidem. E clar că niciunul dintre ei nu a ajuns unde sunt acum, pe căi ortodoxe. E clar ca doar partidul i a recomandat, cineva i a susținut, nu meritele lor intelectuale. Însă.. Ceea ce-i diferențiază pe cei doi, și care este de maaaareeee inportantanta, este calitatea umană, care în cazul lui Dragoș Cazacu lipsește cu desăvârșire. Nu spune nimeni ca nu a dat cu var în centre, a cumpărat paturi și păturele noi la beneficiari, dar felul în care se poartă cu colegii, este imposibil de tolerat. Singurele persoane cu care se înțelege Cazacu sunt cele sub nivelul lui intelectual și cele extrem de submisive. Cei care s su dovedit a fi bine cu capul și superiori lui ca gândire au fost aruncați cât colo. Așa că, pentru Costel, nota 10,dacă nu se va schimba și dacă nu va deveni tiran ca Dragoș.

  2. Cum dădea Zara în tovarășa Crețu nu dădea ostenii lui Stefan în turci la Podul Înalt. Una peste alta deși nu-l recomanda nimic și nimeni pentru măi nici o funcție de conducere Zara este împins în funcții de conducere pe motiv de câine credincios PSD. Ce nu știu cei din PSD Vaslui este ca ajuns în funcția de vice la CJ va încerca să-i execute pe toți pentru a-și urmări interesul acela fiind preluarea conducerii PSD Vaslui.

  3. Restructurare de ochii lumii, pilele de la partid unde sa lucreze?? Or fi și oameni muncitori acolo dar cei mai mulți sunt tăietori de frunze …….

    • Hai lăsați penibilul! Nu e penibil nimic. E doar adevar. Șefi peste șefi, care mai de care cu figuri, incompetenți, cu generalul în frunte, ținuți în spate de cei câțiva care muncesc. Să facă curățenie și sa plece cei angajați cu adeverințe de voluntariat false, eliberate de Penisoara. Bravo, Zară! Și lăsați bârfele cu amantismele, ca numai Zară știe cum i a plasat Cazacu toate panaramele în centru, ca să le poată vizita sub pretextul ca se ducea la el. Anuța va sună cunoscut?!? Nu mai dați în Costel, ca nu e el javra. Javra e Cazacu

    • Bune tare articolele! Informative! Dar, ca idee, de ce nu îți plac? Oricum, este și presă pentru tine: Monitorul de Vaslui, Obiectivul… Acelea elogiază succesurile PSD-NL-UDMR.

    • Adică nu are nimeni vreun răspuns la întrebarea asta? Înseamnă că în afară de relația specială cu Mr. B senior & Mr. B junior, chiar nimic nu îl recomandă? Cum ar fi: inteligență, profesionalism, competență, ceva calități morale, umane în general? Nimic altceva?

      Păi evaluatorul Bucă Zară cu Cazacu trebuie să înceapă eficientizarea!

  4. Băiat bun Costel Buca asta și a urmărit interesul! Mașinuța de lux! Vila! Amante! Spagi! Angajări! Colaborator cu DNA, și a turnat paznicul de la centru. Cipriane ai grija cu el ca îți ia locul

  5. Bai Costel Buca ce faci tu pispirel? Cate amante ai? Te au slăbit de tot? Gabriela Crețu ce mai face? Mai ești în love cu ea? :))))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.