spot_img
spot_img
2.3 C
Vaslui
11-ian.-2025

Fete ale Bobotezei: Jandarmi la Mitropolie, luminari la sat

- Advertisement -

An de an, in curtea Mitropoliei este oferit publicului iesean, si chiar celui national, un spectacol ridicol: o parte importanta dintre credinciosi se imbrincesc linga butoaiele cu apa sfintita. In ciuda faptului ca reprezentatia este una grotesca, nici in acest an nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste modul in care unii oamenii se comporta din momentul in care au „dezlegare” la agheasma. „Ziarul de Iasi” va prezinta si o alta fateta a Bobotezei. La 30 de kilometri de Iasi, in comuna Dobrovat, desi slujba de sfintire a apei a avut loc pe stadion si a atras citeva sute de suflete, satenii nu si-au dat coate ca sa isi umple primii sticlele.

„Isi bat joc de credinta”

O parte dintre cei peste 1.000 de ieseni prezenti la Mitropolie pentru a lua apa sfintita au pastrat si in acest an traditia rusinoasa a „imbrincirii”. Desi au fost 12 tone de apa, fiecare dintre cei prezenti dorea sa aiba primul sticla plina. Pentru a lua apa sfintita au fost si numerosi romi, care nu s-au sfiit sa-si etaleze aurul si fustele de sarbatoare impodobite cu paiete. Intr-o perioada in care se promoveaza bunele maniere, nevoia de a tine oamenii intre garduri pentru a nu se imbulzi sa ia apa este o pata neagra pe educatia cetatenilor. „Dezlegarea” la agheasma a facut ca oamenii sa uite de cele sfinte si sa navaleasca asupra butoaielor, asupra Inalt Preasfintitului Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care era escortat de jandarmi. Priveliste neschimbata de la an la an, oameni batrini care socheaza prin nerabdarea lor si uita motivul pentru care se afla in casa Domnului. Anul acesta, crestinii veniti dupa apa sfintita au avut de dat o batalie in plus fata de ceilalti ani, au plecat acasa cu brad si flori din crucea care o inlocuia pe cea din gheata. Inca de dimineata, iesenii au venit in curtea Mitropoliei pentru a prinde rind cit mai in fata, sa fie mai apoape de butoaiele cu apa ce urma sa fie sfintita. Batrini, tatici cu copiii in brate, tremurind de frig ce repetau „mai stam mult”, toti asteptau intre gardurile de fier puse de jandarmi pentru a-i tine la distanta. Oameni cu flori intr-o mina si bidonul in cealalta povesteau despre viata lor cu vecinii cu care asteptau sa ia agheasma. „Isi bat joc de credinta pentru ca nu mai pastreaza obiceiurile romanesti. Nu mai sint traditii, totul s-a pastrat numai de forma. Tinerii nu mai vad cit de important era sa faci un sacrificiu pentru a scoate crucea din apa rece, s-a facut lumea mai rea”, a precizat Vasile, care astepta sa-si ia apa sfintita si sa se duca acasa.

Salbe si rochii de paiete

„Avem gospodarii mari, mai dam si la un vecin si sa ajunga pentru toata familia. Trebuie sa tina pina la anul”, a precizat una dintre femeile ce aveau in mina un recipient de 5 litri. Unele persoane au uitat unde se afla si au inceput sa se certe de la locul in rind. „Nu va mai certati, daca ati plecat rindul a inaintat. Mergeti la coada, iar dumneavoastra nu mai tipati, de asta sint aici ca fiecare sa-si vada de treaba lui”, a intervenit un jandarm. In timp ce preotii slujeau in biserica, afara, citeva persoane isi faceau poza cu calendarul in mina la intrarea in biserica, cu crucea din brad si flori in fundal. Printre credinciosi se numarau si numerosi romi, care au fost prezenti la fiecare sarbatoare. Lor nu le-au lipsit salbele de la gitul lor, rochiile facute intergral din paiete si caciunile din blana ale barbatilor. „Venim de peste 20 de ani pentru a lua Agheasma mare de aici. E o mare sarbatoare, ajungem acasa si stropim casele pentru noroc si sanatate”, a spus Stanescu, bulibasa din Ciurea. Aproape de amiaza, oamenii inghetati pareau ca incep sa-si piarda rabdarea, povestind pentru a mai trece vremea. „Am mai prins Boboteze fara zapada, dar obiceiurile tot sint frumoase si difera de la zona la zona. E o sarbatoare mare pentru noi de asta asteptam in frig sa luam agheasma”, a spus Ion Dascalu. Soborul de preoti, in frunte cu Inalt Preasfintitul Teofan, a binecuvintat apa urmind crestinilor „o curgere lina de binecuvintare in casa”, asigurindu-i ca „Dumnezeu nu ramine dator la nimeni, stie El cum sa rasplateasca. Sa aveti apa in mina si botez in inima”, a incheiat acesta.

Duhurile rele au fost alungate de vinatori

La manastirea din Dobrovat, Sfinta Liturghie pentru Botezul Domnului s-a terminat in jurul orei 11,15. Dupa aceasta, cei mai multi dintre credinciosi s-au indreptat catre stadion, unde are loc de mai multi ani slujba de sfintire a apei. Alti sateni au venit direct, fara sa se mai inchine si in locasurile de cult. La 11.30, satenii dornici sa ia agheasma s-au adunat pe terenul de fotbal, in cerc, prinzindu-i la mijloc pe cei patru preoti. In timpul slujbei, mai multi copii si batrini au aprins luminari direct pe iarba. Citiva dintre pustii trimisi de parinti sa ia apa sfintita au facut si poze cu telefoanele mobile. De altfel, in multime, in afara de vocile blinde sau grave ale preotilor, se mai auzeau in fundal mici susoteli ale copiilor. Batrinii si parintii au tresarit numai atunci cind au auzit citeva focuri de arma in aer, in timp ce preotii inmuiau busuiocul in butoaiele cu apa. Cinci vinatori au tras cu pustile pret de 1-2 minute. „Prezenta vinatorilor e o traditie mostenita din timpuri stravechi, de pastrarea careia se ocupa Ocolul Silvic din zona. Simbolizeaza alungarea duhurilor rele in momentul sfintirii apei de catre preoti. Astazi cred ca s-au sfintit aproximativ 1.000 de litri de apa, pentru intreaga comunitate. In Dobrovat sint in jur de 3.000 de case. Si faptul ca ne intilnim in acest loc, care acum e stadion, e o traditie de ani de zile. A fost intrerupta pentru o perioada, dar stiu ca din 1998 a fost reluata aceasta traditie, care este una frumoasa si care speram sa fie pastrata. Biserica inseamna comuniune, iar noi, fiind o localitate mai retrasa, traim ca intr-o comuniune. Manastirea, ctitorie stefaniana, de traditie pentru zona, face ca sa se intilnim tot timpul de Boboteaza”, a explicat Nicoale Patrauceanu, preot al parohiei Dobrovat-Rusi.

„Sint copii, ce sa le faci!”

La finalul slujbei, oamenii s-au strins in numar mare in jurul butoaielor, insa nu s-au inghesuit ca la promotii. Mai nerabdatori au fost copiii, fata de care cei in virsta au manifestat intelegere. „Sint copii, ce sa le faci! Oricum este agheasma pentru toata lumea!”, a spus unul dintre batrini, vazind ca mai multe fetite incercau sa se strecoare ca sa ajunga in fata. Linga cele patru butoaie a cite 200 de litri, stateau citiva barbati. Acestia le turnau consatenilor apa sfintita in sticle cu cite o cana si o pilnie. Tot ei ii potoleau imediat pe adultii care isi pierdeau rabdarea asteptind sa le vina rindul, fara sa ii batjocoreasca. „Stai bre, ca am numa’ doua miini, nu patru!”, l-a atentionat unul dintre ei pe un pensionar. Satenii din Dobrovat nu si-au dat coate intre ei pentru a lua jumatate, un litru sau doi litri de agheasma. Asta nu inseamna insa ca nu cred, la rindul lor, in proprietatile tamaduitoare ale apei sfintite de Boboteaza. „Beau din ea pentru sanatate, stropesc pomii, in vie, dau pe animale. E buna pentru spor, noroc, pentru de toate, maica!”, a spus o batrina. Iar cei care au „prins” sau au luat ei insisi mai putina nu au intrat in panica, stiind ca „agheasma poate fi inmultita cit vrei tu”. Localnicii din Dobrovat s-au dovedit mai asezati fata de ieseni probabil si pentru ca nu se grabeau sa-si umple sticlele ca sa plece imediat. La citiva metri mai incolo de butoaiele cu apa sfintita, pe doua pirostrii, se fierbea vin rosu, in doua oale mari. Citiva barbati dadeau de pomana tuturor celor care treceau pe acolo – copii, tineri si batrini – cite un pahar de vin fiert. „Asa se face de mai multi ani. Numa’ ca in anii trecuti parca erau mai multi care veneau sa dea de pomana”, a explicat o femeie care isi astepta sotul ca sa mearga impreuna acasa.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.