Ministerul Dezvoltării spune că Piaţa Unirii este gata, dar în perioada de remediere a defectelor u în vara lui 2011 a fost un control ministerial, venit în urma unei plîngeri, care însă s-a dovedit a fi nefondată pentru că proiectul ar fi în regulă u ministerul condus de Elena Udrea spune că firmele care au lucrat în Piaţa Unirii şi care nu au respectat termenele de finalizare nu au primit nici o sancţiune u lucrările au demarat în mai 2008 şi trebuiau finalizate în 18 luni, termen depăşit de mai multe ori
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) anunţă că Piaţa Unirii din Focşani a fost dată gata la finele lunii septembrie 2011 şi că în această perioadă se lucrează la remedierea defectelor. Într-un răspuns trimis Ziarului de Vrancea, oficialii de la Minister susţin că recepţia la finalizarea lucrărilor din centrul istoric al municipiului a avut loc pe 26 septembrie 2011, cu patru zile înainte de vizita electoralo-bahică a liderului PSD Victor Ponta. Acesta, de altfel, a participat alături de un alai social democrat la inaugurarea anumitor obiective din noua Piaţă a Unirii, cum este Muzeul de lîngă Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”. Cu toate acestea, ministrul Elena Udrea susţine, prin oficialii ministeriali, că nu s-a supărat că Victor Ponta a inaugurat lucrările la proiectul pe bani europeni, supervizat de MDRT. „Lucrările aferente proiectului RO2006/018-147.04.01.01.01.03.07- Recalificare urbană perimetru istoric Piaţa Unirii şi Grădina Publică Focşani, finanţat în cadrul Programului Phare-CES 2004-2006, sînt finalizate. Recepţia la terminarea lucrărilor s-a finalizat în data de 26.09.2011, conform procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor nr. 44861 / 26.09.2011, în urma unui laborios proces de măsurare a calităţii şi cantităţilor lucrărilor, derulat în perioada 01-31.08.2011. În prezent, proiectul se află în perioada de notificare a defectelor, perioadă în care orice defecţiuni apar, acestea trebuie remediate pe cheltuiala constructorului. MDRT nu urmăreşte acţiunile autorităţilor locale, ci doar sustenabilitatea proiectului în perioada post-implementare”, se arată în răspunsul ministerului condus de Elena Udrea. MDRT spune că s-au făcut decontări de peste 70% către executant. „Decontările efectuate deja executantului sînt în cuantum de 71,7% din valoarea contractului”, se mai arată în răspunsul oficial.
Control de la Minister în vara lui 2011
În vara anului trecut, fiecare părticică din Piaţa Unirii a fost verificată de Direcţia Control şi Verificare Utilizare Fonduri Comunitare de la Minister care n-a găsit nici o neregulă. Controlul ministerial a venit în urma unei plîngeri despre care MDRT spune că „sesizarea în baza căreia s-a făcut controlul fiind nefondată”, după cum se arată în răspunsul MDRT. „Serviciile de consultanţă, respectiv supervizare lucrări, aferente proiectelor de infrastructură cu finanţare Phare CES au fost asigurate de SC Inocsa Ingenieria, SL, respectiv Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în perioada de execuţie a lucrărilor, iar în prezent rolul inginerului este îndeplinit de SC Eptisa România SRL. Direcţia de specialitate a ministerului (Direcţia Monitorizare Proiecte), prin Ofiţerul de Proiect desemnat, a efectuat vizite la faţa locului pentru inspectarea lucrărilor, pe parcursul derulării proiectului”, mai transmit oficialii Ministerului Dezvoltării.
Nici o sancţiune pentru întîrzierile din Piaţa Unirii
Ministerul recunoaşte că pentru desele amînări ale termenului de finalizare a lucrărilor nu s-a aplicat nici o penalizare executantului, MDRT considerînd că tot ce s-a lucrat în centrul istoric al Focşaniului este potrivit contractului. Asta chiar dacă plăcile sînt ciobite, sună a gol, ori anumite materiale au fost înlocuite cu altele mai ieftine şi mai de proastă calitate. „Prin clauza particulară 8.7 se menţionează că, de la data contractuală de finalizare a lucrărilor, în interiorul unui interval de 28 de zile, executantul poate finaliza execuţia, fără să plătească majorări de întîrziere achizitorului, cu condiţia de a nu prejudicia nici un drept al acestuia, conform sub-clauzei 2.5. Prin urmare, în conformitate cu contractul, executantul anunţa în data de 30.06.2011, că este pregătit pentru recepţia lucrărilor, toate obiectivele cuprinse în listele de cantităţi de lucrări trebuind a fi finalizate pînă la data de 28.07.2011.Toate obiectivele au fost recepţionate cu lista de anexă pentru remedieri, menţionate în fiecare minută în mod distinct. În data de 26.09.2011, se emit: procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor (de către Primăria Municipiului Focşani) şi procesul verbal de recepţie la terminare (de către Eptisa/ Inginer). Încadrarea finalizării execuţiei în limita celor 28 de zile, finalizare dovedită prin activitatea de recepţie desfăşurată de Comisia de Recepţie, nu permite contractual aplicarea majorărilor pentru întîrziere”, explică Ministerul anumite chichiţe din contractul pentru refacerea centrului istoric, Piaţa Unirii şi Grădina Publică Focşani. Valoarea proiectului european pentru zona 0 a oraşului a fost de 7,9 milioane euro, din care 15% a fost contribuţia municipalităţii. Cu toate acestea, pentru că multe lucrări nu au fost prinse în proiectul comunitar, partea Primăriei Focşani a sărit cu mult de procentul respectiv. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 21 mai 2008, termenul iniţial pentru finalizarea lucrărilor a fost de 18 luni, care s-au lungit pînă anul trecut. Cu precizarea că nici acum Piaţa Unirii nu e gata 100%, dar a găzduit deja un Festival Bachus şi un „Oprişalion”, iar pe 24 ianuarie aici se va juca Hora Unirii.
www.ziaruldevrancea.ro