O metodă revoluționară de resuscitare – oxigenarea extracorporală cu membrană (ECMO) – a demonstrat eficiență crescută în tratarea pacienților aflați în stare critică din cauza hipotermiei severe.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD, explică faptul că această tehnică este utilizată în urgențe, precum șocul cardiogen, insuficiența respiratorie acută rezistentă la alte tratamente și cazurile extreme de hipotermie. Spre deosebire de metodele clasice, care încălzesc pacientul cu aproximativ 1,5°C pe oră, ECMO accelerează procesul la 3°C pe oră, oferind astfel o șansă reală de supraviețuire chiar și la temperaturi corporale de 19-20°C, considerate în mod obișnuit incompatibile cu viața.
Folosirea aparatului pentru a încălzi sângele este doar una dintre utilizările sale și nu cea mai des întâlnită. ECMO este un dispozitiv mare, amplasat lângă patul pacientului, care funcționează printr-o serie de pompe ce extrag sângele din corp, îl trec printr-un sistem ce înlocuiește funcția plămânului, și îl reintroduc oxigenat. E folosit în diferite circumstanțe: când medicii se luptă să repornească inima unui pacient sau când are loc o amplă intervenție pe cord, care presupune oprirea temporară a acestui organ. Dacă inima nu pompează eficient sângele sau dacă plămânii nu-l pot oxigena suficient de bine, medicii au această opțiune. ECMO nu este însă un tratament în sine, ci un înlocuitor temporar al inimii sau a plămânilor, până la vindecarea sau tratarea acestora…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/metoda-revolutionara-de-resuscitare-la-iasi-a-celor-inghetati-de-frig-sau-intoxicati-grav-tot-sangele-e-scos-din-corp-si-trecut-printr-un-aparat-care-l-incalzeste-si-oxigeneaza–1727882.html