spot_img
spot_img
-4.4 C
Vaslui
23-feb.-2025

Muzeul județean nu are noroc la contabil șef: unul e acuzat de delapidare, altul a părăsit “corabia”

- Advertisement -

ÎN CĂUTARE… Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” a rămas, din nou, fără contabil șef, omul care are grijă de banii instituției. Mihaela Vidru și-a dat demisia, iar postul său a devenit vacant. Anunțul a fost făcut ieri de muzeul județean pe pagina de Facebook, acolo unde au fost publicate și detaliile concursului la care se pot înscrie doar cei cu studii de specialitate. Postul de contabil șef este unul cu maximă responsabilitate, mai ales că, în urmă cu câțiva ani, instituția a fost implicată într-un mare scandal de furt: Maria Magdalena Văleanu – fosta contabilă, și Marcela Bădeanu – fosta secretară cu atribuții de caserie, sunt acuzate că au sustras din conturile Trezoreriei peste 300.000 lei. Din cauza acestui prejudiciu, contabila care a lucrat, apoi, în cadrul instituției a fost nevoită să dea explicații Curții de Conturi, atunci când a fost întrebată de ce nu au fost verificate toate sumele ridicate prin CEC-uri din conturile de disponibilități de la Trezoreria Vaslui. “Având în vedere că este vorba despre o faptă penală și fiind deschis un dosar de urmărire penală cu nr. 2005/P/2021 pentru sustrageri de numerar, valoarea finală a prejudiciului va fi stabilită de organele abilitate, inclusiv alte accesorii ce vor trebui achitate de persoanele vinovate”, le-a răspuns auditorilor publici contabila Mihaela Vidru, un răspuns tras aproape la indigo cu cele ale directoarei Ramona Mocanu și ale fostului președinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Muzeul Județean “Ștefan cel Mare” nu are noroc la contabili. De-a lungul timpului, instituția a schimbat mai mulți astfel de specialiști, unii dintre ei plecând cu coada între picioare sau chiar acuzați de delapidare. Este cunoscut cazul contabilei care ar fi sustras, împreună cu secretara, sume importante de bani din conturile Trezoreriei, dar și cazul unui alt fost contabil care, după ce a murit directorul Ioan Mancaș, s-a dat drept director și a reactualizat contractele încheiate între institutie si o companie de telefonie mobilă. Se întâmpla în 2012, contabilul de atunci având tupeul de a da inclusiv o declaratie pe propria răspundere, în care sustinea că este directorul general al muzeului, functie din care o împuterniceste pe o angajată a muzeului să reprezinte institutia în relatia cu respectiva companie.

Ce condiții trebuie să îndeplinească contabilul șef al muzeului județean

Pentru că a rămas, din nou, fără contabil, instituția a scos postul la concurs. Vasluienii care aspiră la un astfel de loc de muncă trebuie să fie absolvenți de studii superioare, finalizate cu diplomă de licentă în domeniul fundamental științe economice, să aibă minimum cinci ani vechime în domeniul studiilor, să cunoscă sistemul național de raportare FOREXEBUG și de raporatare a Situațiilor, dar și să fie disponibili pentru programul de lucru prelungit în funcție de cerințele și solicitările pe care le
impune activitatea muzeală specifică. De asemenea, aceștia trebuie să nu fi fost condamnați defivitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra securității naționale, infracțiuni de corupție sau de serviciu, infracțiuni de fals ori contra înfăptuirii justiției. Dosarele pot fi depuse până pe data de 21 februarie, ora 14:00. Candidații care vor trece de selecția dosarelor vor susține o probă scrisă în cadrul căreia vor trebui să răspundă unor întrebări din domeniul contabilității. Apoi, aceștia vor susține un interviu pe data de 5 martie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 5 martie.

Cât câștigă contabilul șef al muzeului. Este al doilea cel mai bine plătit angajat al instituției

LEFURI… Potrivit listei funcțiilor din cadrul muzeului județean, contabilul șef are un salariu de 8.165 lei, la care se mai adaugă 809 lei – sporul pentru condiții vătămătoare de muncă, 347 lei – indemnizația de hrană și 1600 lei – voucherele de vacanță. Este al doilea cel mai bine plătit angajat, primul fiind directorul instituției – Ramona Mocanu, care primește un salariu de 10.676 lei. La acești bani, se mai adaugă 950 lei – indemnizația de doctorat, 830 lei – sporul pentru condiții vătămătoare de muncă, 347 lei – indemnizația de hrană și 1600 lei – voucherele de vacanță. Cele mai mici salarii din instituție le primesc paznicii și îngrijitorii: 4.225 lei, bani la care se mai adaugă 419 lei – sporul pentru condiții vătămătoare de muncă, precum și îndemnizația de hrană și voucherele de vacanță.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.