spot_img
spot_img
-3.5 C
Vaslui
07-feb.-2025

Cu stema în frunte, dar cu WC-ul în fundul curții

- Advertisement -

SCHIMBAREA LA FAȚĂ… Ziua de 6 februarie 2025 reprezintă un moment istoric pentru locuitorii comunei Pădureni din județul Vaslui. Este ziua în care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat deschiderea procedurii de transparență decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ – Hotărâre a Guvernului privind aprobarea stemei comunei Pădureni, județul Vaslui. La fel ca multe alte comune din județ, și Pădureniul a pășit, în ultimii ani, pe drumul ieșirii din noroaie și subdezvoltare, așa că primarul Temistocle Diaconu își permite și câte o piruetă legislativă, din când în când . Până să finalizeze lucrările la rețeaua de apă și canalizare, sau la modernizarea infrastructurii rutiere, edilul cu cele mai multe mandate din județul Vaslui se va putea lăuda că folosește în înscrisurile oficiale steme reprezentate heraldic. Pentru că altfel pui umărul la treabă când ai un blazon de apărat.

Potrivit prevederilor legale, “stemele județelor, municipiilor, orașelor și comunelor se aprobă de Guvern, la propunerea consiliilor județene sau, după caz, a consiliilor locale, cu avizul Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie”. Considerată drept adevărata imagine a unei comunități rurale, indiferent cât de mică sau cât de mare este aceasta, stema este blazonul și cartea de vizită a oamenilor ce conviețuiesc pe meleagurile respective. Stema, ca fenomen heraldic, face legătura între trecut, prezent și viitor, exprimând sintetic istoria zonei, aspirațiile, conservarea tradiției, preocupările cotidiene, idealurile colectivităților umane respective. În acest sens, Consiliul local al comunei Pădureni a adoptat Hotărârea nr. 26/2022 prin care și-a însușit proiectul de stemă. În data de 25 septembrie 2022, proiectul a primit undă verde și din partea Prefectului județului Vaslui. Proiectul de stemă ce s-a discutat de comisia județeană formată din specialiști în istorie, heraldică, sociologie, economie, folclor și alte domenii, a fost inclusiv supus vizionării și dezbaterii publice. Ulterior, proiectul însoțit de un memoriu justificativ, însușit de prefectul județului Vaslui și de președintele Consiliului Județean Vaslui, a fost avizat de Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române. Ca noua stemă să fie însușită în mod oficial de comuna Pădureni, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a elaborat proiectul de hotărâre a Guvernului privind aprobarea stemei comunei Pădureni, județul Vaslui, pe care îl supune spre adoptare.

Descrierea stemei

Stema comunei Pădureni se compune dintr-un scut francez antic, triunghiular, cu marginile rotunjite, roșu, tăiat de o fascie de argint încărcată cu șase romburi dințate roșii. În partea superioară, se află două ghinde cu câte două frunze, iar în partea inferioară se află o ghindă cu două frunze, totul de aur. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificația elementelor însumate

Ghindele cu frunzele de stejar, constituie arma vorbitoare, făcând aluzie la denumirea localității care vine de la bogăția silvică a zonei. Romburile dințate reprezintă ornamentele specifice portului popular pădurenesc, semnificând viața culturală și artistică a localității. Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună. 

Stațiunea turistică din rural

Comuna Pădureni a devenit cunoscută în toată țara datorită piscinei care în fiecare vară atrage mii de tineri din toate împrejurimile. Tot la Pădureni a fost construit un sat de vacanță unde oameni se pot caza în regim hotelier, parcuri de agrement cu foișoare, un teatru de vară și teren de sport cu nocturnă. Numai că Pădureni înseamnă și satele componente, în număr de șapte. Spre deosebire de centrul comunei, în aceste sate componente, drumurile de pământ nu au fost asfaltate, rețeaua de apă și canalizare lipsește cu desăvârșire, iar wc-urie din fundul curții sunt un “must have”, în continuare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.