VIITORII PENSIONARI SPECIALI… Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad a refuzat să ne trimită orice informație legată de cazul facturilor false de la Reiser Bârlad. Conform legii, am cerut doar să fim informați dacă există vreo plângere legată de acest caz, prezentat cu probe și documente în ziarul nostru. Informațiile nu erau pentru noi, ci pentru bârlădeni și credem că există mult interes public atunci când banii acestora se evaporă printr-o semnătură. Conducerea Parchetului a considerat, însă, că aceste informații sunt mult prea “secrete” pentru a putea fi divulgate, chiar dacă legea spune altceva!
TUNUL DE LA REISER… Așa cum am informat deja, aproape 2,5 miliarde de lei vechi au dispărut din conturile Reiser, societatea aflată sub controlul direct al Primăriei Bârlad. Nu atât banii cât materialele vândute fictiv și utilajele închiriate la fel de fictiv. Lovitura a fost dată în timpul în care Buzamăt era încă în funcție, dar sigur nu a făcut-o singur, știind fiind faptul că în Reiser toți angajații importanți erau proptiți acolo de primarul Boroș. Pentru a acoperi gaura, contabilii Reiser au întocmit facturi false pe numele unei societăți din Târgoviște. Afacerea a fost demascată în instanță atunci când noua conducere Reiser a vrut să recupereze banii. A fost imposibil atât timp cât a fost demascat falsul în acte. Așa că gaura de 246.000 de lei a rămas și rămâne ca organele de anchetă să stabilească exact cum și de ce pentru că la un așa tun se merită și câteva dosare penale! Materialul complet îl puteți citi aici https://www.vremeanoua.ro/facturi-fictive-la-reiser-unde-sunt-banii-domnule-primar/.
ORGANELE DE MUȘAMALIZARE… În lumina dezvăluirilor prezentate, am dorit să informăm cititorii și să prezentăm măsurile luate de “organele de anchetă” în cazul ilegalităților flagrante de la societatea Primăriei Bârlad. Având în vedere faptul că au trecut deja două luni de când o instanță a constatat falsul în acte, era normal ca procurorii bârlădeni să se străduiască să facă lumină în acest caz. De aceea, ne-am adresat cu o solicitare, în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informații cu caracter public, în care am solicitat să ne fie comunicat dacă a fost deschis vreun dosar penal în acest caz evident de încălcare a legii. În plus, nu este vorba despre o societate comercială oarecare, ci de o societate în care unic acționar este Primăria Bârlad, teoretic, bârlădenii și, practic, primarul Boroș! În ciuda tuturor faptelor, a legilor și a bunului simț, Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad a refuzat să dea cea mai micuță informație. Și a invocat și o hotărâre a CSM care spune, de fapt, cu totul altceva. Vedeți mai jos adresa formulată de noi și răspunsul primit de la parchet!
Scuza care nu ține!
PE BAZA LEGII… Parchetul și-a motivat refuzul pe baza unei hotărâri CSM, o hotărâre interpretată extrem de anapoda de prea-cinstiții procurori. Pentru că am învățat și noi să citim, încă din clasa a I-a, redăm un articol din hotărârea menționată. “Comunicarea de informații privind stadiul actelor de cercetare reprezentanților mass-media poate fi făcută numai după ce există suspect în cauză. Dacă fapta ce probează obiectul dosarului penal prezintă un grad social de pericol ridicat sau justifică un interes deosebit pentru public, pot fi communicate informații despre începerea urmăririi penale cu privire la faptă și măsurile dispuse în cauză pentru identificarea făptuitorului sau strângerea probelor, cu excepția situației în care prin transmiterea acestor informații s-ar periclita rezultatul anchetei”, articolul 28 din Hotărârea CSM, nr 197 din 17 septembrie 2019 pentru aprobarea Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media. Așa cum se poate citi cu ochiul liber, furnizarea de informații se impune atunci când există un interes deosebit pentru public și de ce n-ar fi interesat de văzut cum s-au evaporat câteva miliade din conturile Reiser SA, societatea Primăriei Bârlad? În plus, noi n-am solicitat absolut nicio informație din dosar (suspecți, fapte, măsurile dispuse), ci doar dacă există vreo plângere sau vreun dosar pe această speță. Nimic mai mult. Răspunsul putea fi simplu: DA sau NU! Doar că, din motive foarte ciudate și dubioase, nu l-am primit iar primarul Boroș și șefii de la Reiser își pot bea cafeaua scumpă liniștiți!
P.S. Nu ratați numărul de mâine în care vă vom prezenta toți oamenii legii aflați în subordinea directă a primarului Boroș!
Cine sunt persoanele din fotografii?