spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
03-feb.-2025

VIDEO | Muzeu virtual, gândit în Lipovãt: pune în valoare Vãlãretul, un obicei popular unic, specfic comunei

- Advertisement -

MUZEU… Proiect cultural inedit în comuna Lipovãt. Este vorba despre Muzeul Virtual al Vãlãretului, o initiativã care îsi propune sã aducã mai aproape de publicul larg un obicei popular unic, specific satului Lipovãt. Muzeul poate fi vizitat accesând site-ul www.valaret.ro, iar apoi, alegând una dintre cele douã modalitãti de explorare a expozitiilor: tur individual sau tur ghidat. Apoi, vizitatorul începe sã facã cunostintã cu lumea fascinantã a traditiilor românesti. ”Vãlãretul” reuneste jocurile de mãsti si se desfãsoarã ca o suitã popularã, numitã de profesorul Vasile Adãscãlitei ”un alai al alailor”. În cadrul muzeului virtual, vizitatorii pot face cunostintã cu fiecare personaj al Vãlãretului si pot asculta mãrturii importante ale locuitorilor din comunã. „Acest cadrul online este o oportunitate de a arãta celorlalti bogãtia culturalã a Lipovãtului si de a semnala faptul cã traditiile mai pot fi relevante si astãzi. Vãlãretul din Lipovãt este o mostenire a trecutului, o manifestare a legãturii dintre generatii si o adevãratã demonstratie a creativitãtii oamenilor din comunitatea noastrã. Sunt convins cã muzeul virtual va lãsa o impresie pozitivã asupra celor care vor descoperi acest obicei pentru prima datã. Mã bucurã sã vãd cã satul nostru devine un exemplu de cum traditiile mai poti fi promovate într-o lume modernã si dinamicã”, a declarat Valerian Hriscu, primarul comunei Lipovãt.

Muzeul virtual a fost realizat cu fonduri obtinute prin Planul National de Redresare si Rezilientã, având drept scop prezentarea obiceiului popular al Vãlãretului din Lipovãt într-o luminã nouã, prin sublinierea importantei sale din punct de vedere istoric, etnografic, folcloric, antropologic si social. „Traditiile sunt o parte integrantã a identitãtii noastre locale, ele definesc cine suntem noi si mentin o atmosferã de bucurie si solidaritate. De aceea, trebuie sã gãsim modalitãti noi, relevante pentru generatiile de tineri, prin care sã le pãstrãm vii. Muzeul online îsi propune sã creeze o punte între trecut, prezent si viitor, utilizând putere tehnologiei pentru a aduce obiceiul Vãlãretului din Lipovãt cât mai aproape de oameni”, a transmis Maricel Rusu, referent cultural în cadrul proiectului.

Ce puteti afla în cadrul Muzeului Virtual al Vãlãretului

INEDIT…Vãlãretul din Lipovãt este un obicei în care muzica, dansul traditional si teatrul popular se împletesc într-un spectacol captivant si vesel. „Cei mai destoinici bãieti din sat, purtând costume si mãsti, se organizeazã într-un alai plin de energie si culoare. Împreunã strãbat pe la curtile oamenilor, în noaptea de Anul Nou, unde organizeazã diverse interpretãri de rol pentru care sunt rãsplãtiti cu daruri si bani. Rãsplata o primesc ca semn al aprecierii pentru faptul cã aduc bucurie în comunitate. Vãlãretul din Lipovãt face parte dintr-o serie de obiceiuri ce sunt asociate trecerii de la anul vechi la anul nou, fiind legat de un moment de tranzitie între ciclurile calendaristice. Astfel, trecerea timpului devine un moment de reflectie, regenerare, renastere, dar mai ales împãcare. De asemenea, putem considera cã obiceiul face parte din seria riturilor care sunt destinate sã apere comunitatea împotriva duhurilor rele, având un scop de protectie si de eliminare a pericolelor iminente pentru noul an. Acest obicei este încadrat în seria obiceiurilor de ceatã întrucât este practicat de o grupare specificã, mai exact de tinerii neînsurati din comunitate. Astfel, Vãlãretul din Lipovãt are un caracter comunitar si este strâns legat de identitatea si coeziunea grupului”, se explicã în cadrul Muzeului Virtual al Vãlãretului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.