spot_img
spot_img
4 C
Vaslui
23-ian.-2025

Încep probele orale la BAC: 2.308 elevi din judet vor sustine competentele

- Advertisement -

EXAMEN… Prima probã oralã la Bacalaureat, cea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare în limba românã, va avea loc luni, 27 ianuarie. În judetul Vaslui, sunt, potrivit Inspectoratului Scolar Judetean, 2308 de candidati înscrisi, majoritatea dintre ei fiind elevi de clasa a XII-a. Probele de competente vor fi sustinute în toate liceele din judet dupã un program stabilit de directori, astfel încât cursurile sã nu fie perturbate. La Liceul „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, spre exemplu, elevii de clasa a XII-a vor avea cursuri doar pânã la ora 12:00 în ziua în care sustin probele. „Astãzi am prezentat programul în fata Consiliului de Administratie, un program, din punctul meu de vedere, foarte eficient. Luni vor sustine proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare în limba românã clasele XII A si XII D, adicã o clasã de la Real si una de la Uman. Elevii din aceste douã clase vor avea cursuri pânã la ora 12:00. Apoi vor avea o orã de pauzã, ca sã mãnânce si sã se recreeze putin, iar de la ora 13:00 începe proba de competente. În aceastã zi, elevii de la celelalte clase de-a XII-a au program normal. A doua zi, marti, vine rândul claselor a XII-a B si a XII-a E sã sustinã proba, iar celelalte au program normal. Apoi, clasele XII C si XII F. Le-am explicat elevilor cã e foarte important sã fie prezenti, pentru cã altfel, dacã vor lipsi, se va considera cã au picat BAC-ul”, a declarat directorul Liceului „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui.

Proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare în limba românã se poate desfãsura, în functie de numãrul de elevi, pe parcursul a trei zile: 27, 28 si 29 ianuarie. Evaluarea competentelor lingvistice într-o limbã de circulatie internationalã este programatã în perioada 3-5 februarie, iar evaluarea competentelor digitale, în perioada 5-7 februarie. În cadrul acestor probe, candidatii nu au voie sã vorbeascã între ei si nu au voie sã introducã în sãlile de examen ghiozdane, rucsacuri sau telefoane. „Se interzice candidatilor la examenul national de bacalaureat sã comunice între ei sau cu exteriorul, sã copieze, sã transmitã materiale care permit copiatul sau sã schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”, se aratã în regulamentul privind organizarea examenului de Bacalaureat. Candidatii care încalcã regulile sunt eliminati din examen, indiferent dacã materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacã au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cãtre cadrele didactice din comisie sau de alte persoane, si indiferent dacã ei au primit sau au transmis materialele interzise. Încãlcarea regulilor mentionate va fi consideratã tentativã de fraudã, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmãtoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fãrã posibilitatea recunoasterii, în sesiunile urmãtoare, a notelor la probele promovate anterior eliminãrii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Acesti candidati nu mai au dreptul de a participa la urmãtoarele douã sesiuni ale examenului national de bacalaureat. Calculul celor douã sesiuni la care candidatii „eliminati din examen” nu mai au dreptul de a participa, se face fãrã luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului national de Bacalaureat.

Cum se desfãsoarã proba oralã la limba românã

În cadrul acestei probe, candidatii sunt evaluati de câte doi profesori. Fiecare dintre cei doi profesori examinatori noteazã în mod independent, pe baza grilei descriptorilor competentelor lingvistice de comunicare, pe un borderou individual, nivelul corespunzãtor fiecãreia dintre cele cinci competente de evaluat la care se situeazã candidatul, completând inclusiv rubrica nivel de competentã lingvisticã de comunicare oralã în limba românã/limba maternã acordat candidatului. Imediat dupã sustinerea probei de cãtre un candidat, profesorii examinatori stabilesc nivelul de competentã lingvisticã al candidatului, pe baza nivelului înscris în borderourile individuale, dupã cum urmeazã: în situatia in care cei doi profesori examinatori acordã acelasi nivel, acesta devine nivelul de competentã lingvistica;  în situatia în care cei doi profesori examinatori acordã niveluri diferite, se alege nivelul de competentã lingvisticã favorabil candidatului. Spre exemplu, dacã un profesor îi acordã nivelul mediu, iar celãlalt, nivelul experimentat, candidatul primeste nivelul avansat. Nivelul de competentã lingvisticã acordat candidatului se înscrie în borderoul final al probei, pe verso-ul diplomei de bacalaureat si în certificatul care atestã nivelul de competentã lingvisticã de comunicare oralã în limba românã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.