BUNI ȘI LA MAȘINI ELECTRICE… În 2022, județul Vaslui se putea lăuda cu un parc auto învechit ce nu depășea 120.000 de autovehicule și vehicule. După doi ani, la nivel județean, Serviciul de Înmatriculări arată că numărul acestora a crescut semnificativ, ajungând astăzi la peste 200.000 de autovehicule și vehicule. De asemenea, am crescut și la numărul de mașini electrice și hibride. Astfel, dacă în urmă cu doi ani ne situam la coada clasamentului, cu un număr de 35 de mașini electrice înmatriculate și 467 de hibride, acum, la nivel județean sunt înregistrate un număr total de 186 de autovehicule full-electrice și 1.342, hibride. Din păcate, cifrele ne arată că mașinile poluante, propulsate de motoare Diesel, sunt cele mai răspândite astfel că, la nivel județean sunt înregistrate peste 59.000 de astfel de mașini, față de cele cu motoare pe benzină, 47.535 la număr. Un plus a fost înregistrat, în schimb, în apariția stațiilor de încărcare a autovehiculelor electrice, ținând cont de faptul că, în urmă cu doi ani, la nivel județean, nu exista nici una.
În urmă cu doi ani (în 2022 mai exact – n.r.), statisticile prezentau județul Vaslui ca unul dintre județele aflate în coada clasamentului în ceea ce privește parcul auto, cu un număr extrem de mic de mașini nepoluante și cu un număr mare de autovehicule propulsate cu motoare Diesel. Doi ani mai târziu, la nivelul județului, s-a înregistrat un salt incredibil. Astfel, de la 120.000 de vehicule și autovehicule, județul ajunge să depășească 200.000 înmatriculate. La acest număr se adaugă și mașinile unor firme cu sediul social în alte județe, dar care pot fi văzute zilnic în trafic. În schimb, stăm prost la capitolul mașini poluante. Astfel că, în Vaslui sunt înregistrate 59.301 autoturisme Diesel (în scădere față de anul 2022 când, la nivelul județului erau înregistrate 63.452 de auto Diesel – n.r.), față de doar 47.535, cu motoare benzină. La poluarea aerului mai contribuie și cele 958 de autobuze și microbuze existente, mai ales că, dintre acestea, doar 16 sunt electrice, iar alte 150, noneuro. Și tot la capitolul mașini poluante, putem trece și cele 15.057 de autovehicule pentru transport de mărfuri și 2.327 de autotractoare (TIR-uri – n.r.) sau cele 605 de tractoare înmatriculate.
Mașinile electrice, creșteri semnificative
Și tot statistic, în 2022, la nivelul județului erau înregistrate doar 35 de autovehicule electrice. Doi ani mai târziu putem spune că numărul acestora a explodat, ținând cont de faptul că, în prezent, în Vaslui, sunt înmatriculate 186 de astfel de autovehicule. De asemenea, numărul hibridelor a crescut semnificativ, de la 467, câte erau în 2022, la 1.342 de autovehicule. La acestea se adaugă și 1.869 de motociclete de diferite capacități cilindrice. Toate aceste cifre ne demonstrează că, la nivelul județului, pe lângă faptul că numărul de mașini a crescut semificativ, faptul că vasluienii au prins gustul mașinilor noi și a celor nepoluante. Astfel, au apărut, pe străzile din județ, autoturismele electrice și hibride în număr tot mai mare.
La Vaslui sunt 30.000 de mașini și 6.000 de locuri de parcare. Șoferii parchează pe unde apucă, chiar și pe spațiile verzi amenajate
POZA ZILEI… În municipiul Vaslui sunt în jur de 30.000 de mașini și doar 6.000 de locuri de parcare. Sunt familii care în parcarea de la scara blocului țin și până la trei mașini. Din acest motiv se creează o lipsă acută a locurilor de parcare și se parchează pe unde se apucă. Vremea Nouă a publicat o serie de parcări inedite, care se petrec taman din causa acestei crize, dar una le depășește pe toate. Imaginea de mai sus este mai veche, dar a fost pusă pe rețelele de socializare de abia acum câteva zile. Vorbim de pozele publicate la rubrica “Am parcat ca un bou!”, de vasluienii cu simț civic. După cum se poate observa, mașina este cocoțată pe un spațiu verde, iar șoferul dă dovadă de un tupeu excesiv. Ori este vreun inconștient, bucureștean, care nu-și dă seamă că sfidează orice regulă de bun simț în municipiul Vaslui, ori cineva care se crede mai presus de lege. Ziarul nostru a mai dezbătut acest subiect, al lipsei locurilor de parcare. Și e corect să spunem că nimeni nu-și dorește să parcheze în locuri nepermise, decât dacă este nevoit. O soluție ar fi mărirea numărului locurilor de parcare prin desființarea garajelor construite ilegal. Si în Vaslui sunt cu sutele. Dar oare are curaj primarul Lucian Braniște să ia o astfel de măsură nepopulistă? O altă soluție ar fi construirea parcărilor supraetajate, cum ar fi la fostul Bazar sau în locul vechiului cinematograf Modern. De altfel, Primăria ar mai trebui să facă o parcare, lângă Bazar, unde oamenii să-și ducă mașinile pe care le au în dotare, dar pe care le folosesc mai rar, tocmai pentru a degaja parcările din fața blocurilor.