spot_img
spot_img
0.7 C
Vaslui
11-ian.-2025

La 550 ani de la bătălia de la Podul Înalt, Muzeul Județean a oferit plachete aniversare fără număr, inclusiv unora care nu au nicio legătură cu istoria (FOTO)

- Advertisement -

ISTORIE… Manifestarea dedicată celor 550 de ani de la cea mai importantă victorie împotriva otomanilor, cea de la Podul Înalt, s-a asemănat foarte mult cu o activitate școlărească. După slujba oficiată de un sobor de preoți, a avut loc o întrecere a discursurilor politicienilor prezenți la eveniment; unii au citit de pe foaie, alții au improvizat pe loc, însă niciunul nu s-a evidențiat în mod special. La final, toți au fost premiați. Și nu doar ei, ci și alți invitați prezenți. Ca nu cumva să se supere vreunul dintre ei că n-a fost băgat în seamă, directoarea muzeului le-a oferit câte o plachetă tuturor reprezentanților de instituții prezenți la eveniment. Aceasta i-a invitat în față pe președintele și vicepreședinții Consiliului Județean și i-a rugat să rămână împreună pentru înmânarea plachetelor, astfel încât “să onorăm memoria marelui nostru domnitor Ștefan cel Mare și a moldovenilor săi, a trecerii celor 550 ani de la cea mai reușită bătălie a creștinătății, atunci când Papa l-a numit pe Ștefan <atlet al lui Hristos>“. Dacă în cazul unora putem înțelege decizia, la mijloc fiind vorba despre o lungă colaboare interinstituțională, în cazul altora e mai greu să ne dăm seama. Spre exemplu, în cazul senatoarei Victoria Stoiciu e de neînțeles de ce doar ea a primit placheta aniversară, în condițiile în care mai erau și alți parlamentari prezenți. La fel de inexplicabil este și gestul de a acorda plachetă aniversară altor invitați precum șeful Inspectoratului de Poliție Vaslui, șeful Inspectoratului de Jandarmi Vaslui sau unui comandant de armată din Republica Moldova.

Prezent la eveniment, prof. univ. dr. Cătălin Turliuc a vorbit despre ce înseamnă bătălia de la Podul Înalt în istoria românilor: “Și Ștefan cel Mare, și această bătălie au reprezentat pentru noi repere, repere ale unui destin istoric, care nu întotdeauna ne-a fost prielnic. Ștefan cel Mare, în lunga sa domnie, a luptat doar 13 ani împotriva otomanilor, dar a avut aliați, a schimbat tabere în funcție de interesele pe care Moldova le solicita. A fost un mare luptător, un mare credincios. Cred că momentul pe care îl trăim astăzi și care va fi repetat atâta vreme cât națiunea română va dăinui, este cel care ne înrădăcinează, ne crează identitate, ne dă speranța că împreună vom fi puternici, că împreună vor rezista tuturor vicisitudinilor și că, iată, timpurile istorice pe care le trăim și o apoftegmă pe care istoricii mereu o rostesc, “să ferească Dumnezeu să trăim timpuri istorice” se apropie de noi. Trebuie să înțelegem că maniera în care Ștefan a știut să-și ocrotească țara și să fie părinte al patriei sale, al supușilor săi, este o pildă. Memoria noastră socială, din păcate, nu este foarte lungă. Chiar dacă obișnuim adesea să facem referință la trecut, de multe ori, cei care o fac, o fac din complezentă, neînțelegând dimensiunea la care înaintașii noștri s-au ridicat. (…) Faptul că această bătălie s-a desfășurat iarna, atipic pentru acele vremuri, ne arată graba cu care sultanul l-a trimis pe Suleiman Hadâm, aflat în campanie în Albania, pentru a liniști lucrurile, pentru a-l pedepsi pe Ștefan cel Mare și Moldova. Vreau să vă reamintesc tuturor că de multe ori s-a evocat plata tributului, începută de Petru Aron. Tributul pe care îl plătea Moldova era de 2000 de galbeni. Un galben are dimensiunea unei unghii. Ca să aflați ce însemna, gândiți-vă că un oraș precum Ragusa plătea 5000 de galbeni. Iată, deci, că nu doar criteriul economic a fost fundamental. Ștefan cel Mare a știut cu cine să se alieze chiar dacă nu toți aliații săi l-au sprijinit așa cum ar fi trebuit. În această bătălie de la Vaslui, alături de oastea domnească, de steagurile boierești, de vitejii, Ștefan cel Mare a fos sprijinit de 5000 secui, de 1800 unguri și de 2000 de polonezi. Cifrele vehiculate în istorie au fost puse sub semnul îndoielii. Istoriografia de azi revine mereu asupra cifrelor, în măsura în care, știți cu toții, cifrele nu mint, dar mincinoșii mint cu cifre”, a spus prof. univ. dr. Cătălin Turliuc în cadrul manifestării de ieri.

Lista oficialităților care au primit plachete aniversare – 550 ani de la cea mai importantă bătălie împotriva otomanilor – Podul Înalt:

  1. Brigada 15 Mecanizată “Podul Înalt” – generalul Claudiu Mădălin Tamaș
  2. Părintele Cosmin Gubernat, reprezentantul Preasfinției Sale Episcop Ignatie
  3. Comandant din Republica Moldova
  4. Senatoarea Victoria Stoiciu
  5. Subprefectul Dorin Apostu
  6. Lucian Braniște, primarul municipiului Vaslui
  7. Inspectorul general școlar Cristiana Botan
  8. Colonelul Ciprian Luncanu – șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi
  9. Comisar șef Dan Pelin – șeful Inspectoratului de Poliție Vaslui
  10. Colonelul Bighiu Ionuț-Cezar – Centrul Militar Județean
  11. Gelu Voicu Bichineț – directorul Bibliotecii Județene “Nicolae Milescu Spătarul”
  12. Mirela Ana Barz – director Muzeul Maramureșan Sighetu Mamației
  13. Emil Ursu – director Muzeul Național al Bucovinei
  14. Aurel Melniciuc – director Muzeul Județean Botoșani
  15. Daniel Costache – director Muzeul Județean Buzău
  16. Robert Strobeli – Muzeul Județean de Artă Baia Mare
  17. Ovidiu Ignat – director Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare
  18. Teodor Brădățanu – director al Muzeului de Artă “Ion Irimescu” Fălticeni
  19. Virgil Ștefan Nițulescu – director al Muzeului Național al Tăranului Român
  20. Sorin Marcel Colesniuc – director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța
  21. Ștefan Dumitrache – director al Muzeului Municipal Curtea de Argeș
  22. Narcis Iustin Dejanu – director Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Argeș
  23. Costin Croitoru – directorul al Muzeului Județean Brăila
  24. Col Dan Prisăcaru – manager Muzeul “Ștefan cel Mare – Filiala Moldova
  25. Cătălin Turliuc – Academia Română, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” Iași
  26. Primarul comunei Muntenii de Jos – Iulian Lazăr
  27. Laurențiu Chiriac – directorul Direcției de Cultură Bârlad
  28. Claudiu Ciubotaru – președintele Asociației Ignis Vultus Iași

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.