spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
07-ian.-2025

Salariile profesorilor, înghetate la nivelul lunii noiembrie 2024. Se anuntã noi proteste

- Advertisement -

NEMULTUMIRI… Anul 2025 vine cu vesti proaste pentru profesori si ceilalti angajati în învãtãmânt. Ordonanta de urgentã (OUG) „trenulet” cu mãsuri fiscal-bugetare îngheatã salariile la nivelul lunii noiembrie 2024, desi grilele prevãd o crestere a salariilor în Educatie cu 50%. De asemenea, vor fi înghetate si bursele elevilor, si alocatiile, iar profesorii angajatii din scoli si din inspectorate nu vor mai beneficia de decontarea navetei pe întreg anul 2025. Primele de carierã didacticã si primele de carierã profesionalã sunt în pericol de a nu mai fi acordate deoarece Guvernul trebuie sã le deconteze integral din fonduri externe nerambursabile, lucru putin probabil. Totodatã, si tichetele sociale pentru sprijin educational vor fi suspendate. Acestea aveau o valoare de 500 lei si erau oferite elevilor dezavanatajati, pentru a-si cumpãra rechizite, cursuri sau cãrti. În acest context, profesorii anuntã cã vor iesi în stradã: „Noi suntem nemultumiti din mai multe puncte de vedere de faptul cã ne înghea salariile în anul 2025. Înteleg cã asta se manifestã la nivelul întregului sistem bugetar, dar sã nu uitãm cã si promisiunile trebuie respectate, la fel ca si prevederile legale. Ne pregãtim în perioada imediat urmãtoare sã protestãm, asa cum prevede legea. Mai întâi vor fi proteste cu oameni mai putini, proteste desfãsurate sub formã de pichetare în fata Guvernului pânã la jumãtatea lunii ianuarie. Cred cã în perioada 13-15 ianuarie vom avea primele proteste deja materializate”, a transmis Anton Hadãr, presedintele Federatiei Nationale Sindicale (FNS) Alma Mater„.

Cele trei federatii din învãtãmânt solicitã Guvernului si liderilor partidelor aflate la guvernare sã-si respecte angajamentele luate în urma grevei generale din perioada mai – iunie 2023 si sã nu înghete salariile angajatilor din învãtãmânt, asa cum apare în proiectul de ordonantã de urgentã privind unele mãsuri bugetare. „Cele mai importante nemultumiri vizeazã: înghetarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024. Practic, prin aceastã mãsurã, se calcã în picioare Declaratia politicã din anul 2023 a presedintilor PSD si PNL referitoare la Educatie, publicatã în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale acelorasi presedinti referitoare la salarizarea în învãtãmânt, prevederile OUG nr. 57/2023, precum si promisiunile recente ale guvernantilor, conform cãrora, în anul 2025, salariatii din învãtãmânt vor primi încã o majorare salarialã, astfel încât sã se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învãtãmânt, din anul 2023. Nu trebuie sã se uite un lucru: si promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale! Referitor la salarizarea din învãtãmânt, un lucru este evident: chiar dupã majorãrile consistente din anii 2023 si 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4000 de lei net, salariu insuficient, tinând cont de importanta muncii prestate si de costurile vietii din România. În mod normal, astãzi, un profesor debutant ar trebui sã primeascã cel putin 6000 de lei net, salariu pe care îl are, din pãcate, un profesor spre sfârsitul carierei. Este de apreciat faptul cã Guvernul României continuã sã investeascã în infrastructurã, sã reindustrializeze România, dar nu trebuie sã uite faptul cã investitia cea mai profitabilã este cea în educatie, domeniu strategic al oricãrei tãri, fãrã a fi omisã resursa ei umanã. Guvernul României ar trebui sã intre în alertã, tinând cont de Raportul UNESCO pentru anul 2023 referitor la educatie. Potrivit acestui raport, România ocupã locul 123 în lume din 171 de state analizate, în ceea ce priveste sumele alocate pentru educatie. Faptul cã România se pozitioneazã dupã tãri precum Uganda, Zambia, Benin, în ceea ce priveste procentul din PIB alocat educatiei, trebuie sã dea serios de gândit guvernantilor”, se aratã în cadrul unui comunicat de presã transmis de cele trei federatii – Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt, Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” si Federatia Nationalã Sindicalã „Alma Mater”.

„Este anormal si revoltãtor faptul cã anumite prevederi ale celor douã legi sã fie suspendate pentru o perioadã atât de îndelungatã”

De asemenea, sindicalistii din învãtãmânt au criticat modul în care se intentioneazã sã se acorde voucherele de vacantã: „Conform acestui proiect de act normativ, Guvernul ar urma sã acorde vouchere de vacantã în cuantum de 800 de lei, cu conditia ca salariatul sã achizitioneze pachete turistice de cel putin 1600 de lei. Aceastã mãsurã va afecta, în primul rând, salariatii cu venituri mici, care nu-si vor permite sã completeze cu cel putin 800 de lei sumele pentru a-si achizitiona astfel de pachete turistice. Guvernul, dacã nu-si permite sã acorde aproximativ 1400 de lei, asa cum a fãcut-o pânã acum, ar fi bine sã acorde mãcar acei 800 de lei, fãrã sã mai impunã si coparticiparea de minimum 800 de lei. Altfel, vor pierde si salariatii, vor pierde si patronatele din turism si, implicit, statul român”. O altã nemultumire a angajatilor din învãtãmânt vizeazã suspendarea aplicãrii unor prevederi din Legea nr. 198/2023 si Legea nr. 199/2023: „Guvernul României propune sã suspende aplicarea unor prevederi din Legea Învãtãmântului Preuniversitar si din Legea Învãtãmântului Superior, pânã în anul scolar/ universitar 2026-2027. Este anormal si revoltãtor faptul cã anumite prevederi ale celor douã legi, care se referã, în primul rând, la drepturi ale salariatilor din învãtãmânt, sã fie suspendate pentru o perioadã atât de îndelungatã. Colegii întreabã, pe bunã dreptate, de ce au fost prinse în aceste Legi dacã nu se aplicã? Nu este normal sã se facã experimente „pavloviene” cu salariatii din învãtãmânt!”. Printre cele mai importante articole suspendate se numãrã: „Alocarea pentru sistemul educational a unui procent de minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat; Acordarea de vouchere educationale în cuantum fix pentru servicii de sprijin, interventii psihopedagogice si materiale-suport, pentru participare la manifestãri stiintifice sau de participare la cursuri de perfectionare în domeniul functiei ocupate; Reducerea numãrului de elevi în învãtãmântul liceal, inclusiv în cel dual; Reducerea cu douã ore a normei didactice pentru cadrele didactice implicate în proiecte europene si pentru cele care au o vechime de minimum 15 ani si gradul didactic I; Majorarea cu 25% a costului standard pentru unitãtile de învãtãmânt defavorizate; Decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul din învãtãmântul preuniversitar si universitar; Acordarea premiului pentru activitate suplimentarã de 2% din fondul de salarii de la nivelul unitãtii”, se aratã în cadrul unui comunicat de presã transmis de cele trei federatii.

Primele actiuni de protest vor avea loc în Piata Victoriei din Bucuresti

ÎNCEPE TÃVÃLUGUL…De asemenea, o mare incertitudine este cea referitoare la legea salarizãrii. „Promisiunea este cã aceastã lege se va finaliza în prima parte a anului viitor, dupã adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2025, iar incertitudinea este: de când se va aplica aceastã lege? Guvernul a anuntat cã, în urmãtorii ani, trebuie sã scadã deficitul bugetar pânã la 3%, fatã de 8,5% cât este în prezent, iar punerea în aplicare a legii salarizãrii implicã fonduri suplimentare. Le va gãsi, oare, Guvernul? Cele prezentate mai sus sunt o parte a nemultumirilor membrilor nostri de sindicat si, conform solicitãrilor acestora, trebuie sã reînceapã actiunile de protest. În aceste conditii, este probabil ca, în perioada imediat urmãtoare, primele actiuni de protest sã aibã loc în Piata Victoriei din Bucuresti”, se aratã în cadrul unui comunicat de presã transmis de cele trei federatii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

22 COMENTARII

  1. La munca trantorilor, nu la intins mana! Cu sambete, duminici si sarbatori legale, plus concediu de odihna aveti cam 150 de zile libere pe an. Deci lucrati cam 210 zile pe an cate 3-4 ore pe zi. La un salariu mediu de 7000 lei pe luna castigati 84000 lei pe an adica 400 lei pe zi. Cam mult pentru cele 3-4 ore din care efectiv lucrati cu elevii cam 2,5-3 ore pe zi. Deci vreo 130 lei/ora adica aprox 25 euro/ora. Cei cu 10000 lei lunar se apropie de 40 de euro pe ora. Ca sa dai unor copii sa bata mingea la ora de sport sau sa asculte muzica la ora de muzica nu vi se pare ca unii luati cam mult prea mult? Ciocu mic, nu va luati dupa Tiplea.

  2. Eu am auzit și de profesori care și-au declarat veniturile din meditații. Ce ar putea însă declara un profesor care nu are astfel de activitate? În comentarii, unii vorbesc doar din auzite.

  3. Întâi trebuie contabilizate si impozitate orele de pregătire, de la domiciliu ( de unde mai câștigă mai bine de un salariu) și pe urma sa ceara măriri de salarii. De ce nu își fac treaba la ore și recurg la pregătire în particular , contracost, după orele de program???

  4. Cetrul de consiliere? A fost initial propus / infiintat prin proiectele Fhare si avea drept scop consilierea copiilor si parintilor rromi. Numai ca ulterior nu a fost angajat la centru nici un rrom, cu studii corespunztoare si nici un mediator scolar. Centrul este in subordine CJ, iar prof. Angajati de la formarea centrului si pina acum sint angajati prin cosultarea CJ, si ISJ si primesc banii de la Cj. Munca este necuantificata, aproae toti consilierii din subordine. Iau salarii mai mari cu 15% fata de profesori.sunt multe categorii de personal in invatamant ca nu si mai au menirea( iau banii degeaba) asa ca!!!!!

  5. La cjrae sunt angajați mari profesori, consilieri, inspectori,. profesori.de.speijin numai pe pile și relații…… debili mintali care se dau mari dascăli ……

  6. La cjrae sunt angajați mari profesori, consilieri, inspectori,. profesori.de.speijin numai pe pile și relații…… debili mintali care se dau mari dascăli ……

  7. Am citit toate comentarii[e si acestea lasa de dorit!!!! De ce nu vorbiti de plozii care, impopotionati, lipsiti de bun simt, plozi de bani gata. care vin la scoala sa rada de cadrele didactice, cu parinti care lucreaza in tari straine si care unii dintre acesti parinti nu le-au placut cartea iar apoi vin la scoala cu pretentii, figuri iar plozii …de …copia parintilor analfabeti! Acesti parinti n- au grija de copiii lor …..bautura, droguri, tatuati,cercei in diferite parti ale corpurilor. Aceasta-i societatea in care traim. Statul le da bani de burse, bani de naveta si alte facilitati…..veniti pe la scoli, licee sa-i vedeti cum acesti zis ….elevi fumeaza, vorbesc urat…fara nici un drag de gram pentru invatatura. In spatele acestor indivizi se ascunde comportamentul celor 7 ani de acasa! Asa parinti asa copii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Eu am rudă ce are doar liceul pedagogic terminat și cu definitivatul luat,iar ca experiență are sub 5 ani. Persoana respectivă ia lunar 6000lei net.
    Unde vreodată iei banii ăștia la privat doar cu bacul?
    E strigător la cer.
    N am înțeles niciodată aceste greve,nu ți convine, schimbă locul de muncă. Nu trebuie sa sufere copii ca faceti voi greve.

  9. Dacă ar fi profesori cum este Focșa Cristian, da, ar merita salarii mai mari. Dar când vezi ce tăntălăi ies pe poarta școlii, părerea mea, că trebuie urgent umblat la salarii, sa le mai taie 30% 😡😡
    Mergeți la rupt spatele pe 4000 de lei, fara carte de munca, fara asigurare de sănătate, acolo este chiu și vai, șobolanilor🤮🤮

  10. serios?vreti salarii mai mari? Pai eu stiu profesor cu 9000 lei NET, banuiesc ca cei care au ore suplimentare pe langa norma didactica de 18 ore, depasesc lejer 10.000 de lei NET!!
    nu va ajunge?

    • poate vine dl Tiplea, eternul lider de sindicat, sau de la ISJ si ne spun salariile reale luate de profesori, pe categorii, cu ore suplimentare, cu dirigientii, cu gradatii de merit etc. sunt profesori, mai ales in orase care duc si o norma si jumatate si chiar peste, ca deh, nu are cine le ocupa. Manevre facute de directori, cu complicitatea ISJ , pt a rasplati pupincuristii.

    • Eu stiu profesor cu peste 12.000 lei net. Iar daca esti de romana sau matematica mai faci tot cam pe atata din meditatii. Unii iau bani din pregatirea unui elev din trei directii: predau lectia la clasa, fac pregatire cu elevul in particular si fac pregatire cu acelasi elev la centrul de excelenta. Inchipuiti-va cati bani aduna intr-o luna. Si foarte multi vin la ore si stau degeaba. Foarte multi intra la ore la si 10 si ies de la ore la fara 20. Cei mai multi nu au nici o responsabilitate . Dau note de 10 fara numar ca sa nu-i supere pe parinti iar carte mai putina ca sa nu oboseasca nici elevii, nici profesorii. Un sfert din an stau in concediu. Iar cele 40 de ore saptamanal sunt poveste de adormit fraierii. Ei spun ca pe langa cele 3-4 ore pe zi, pana la 8 ore se pregatesc. Hai sa fim seriosi: cat ii trebuie profesorului de muzica, sport sau desen ca sa se pregateasca pentru ziua urmatoare. Si sa nu uitam ca cele mai multe materiale pe care ei spun ca le pregatesc sunt deja facute din anii trecuti. Iar controalele nu verifica decat hartii si inspectiile se anunta cu 2-3 luni inainte.

  11. Îmi vine sa rad când vad ca…”guvernul ar trebui sa intre in alerta datorita rezultatelor educației”
    Ce fel de alerta? cu bani ? Daca le dublează venitul o sa facă educație ? gogoși de astea am văzut cum s-au finalizat :))))) performanță peste tot :)))))
    De ce nu se iau in considerație asemenea experimente eșuate ? E clar ca masurile astea nu sunt valide, se vad rezultatele, si clar tot așa o sa fie daca se continuă

  12. Gloata ingrata si inculta nu recunoasteti valoarea educatiei unui popor,dupa cum nu aveti habar de situatia umilitoare in care sunt pusi ,,dascalii,, in tara in care vegetati!Sa va fie rusine naparci lase si tradatoare1

    • Nu mă , somitățile astea de profesori au votat cu Georgescu, iti dai seama cată minte au, ce sa ti invete astia copiii? unii dintre ei sunt analfabeti functionali de a binelea , la fel ca si elevii pe care chipurile ii invata…

  13. Profesorii, au fost si vor ramane persoane de discutii pentru multi care au bani si au trecut „in fuga”printr o forma educatie/ formare. Asa apar comentarii si discutii ca prof. Nu sunt pregatiti,din scoli absolventii sunt nepregatiti,dar!!!!!!!!! Nu vad lipsa acuta de locuri de munca si nici salariile de mizerie a angajatilor.

  14. Dar de muncit la catedra când se apuca? Sunt nebuni după bani, vor doar pregătiri în privat!
    La școală, timpul trece, leafa merge. Ora are 50 min care în realitate e de vreo 35. Școala a devenit neinteresanta. Profii se prefac ca predau elevii se prefac ca învață și tot asa! E vraiște! Chiar dacă nu e voie, f mulți profi fac pregătire cu elevii de la clasa, pe bani evident

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.