spot_img
spot_img
-1 C
Vaslui
05-ian.-2025

Hușeanul Ionuț Toader, tânărul talentat care a pornit pe urmele visului de a deveni un urmaș demn al lui Alexandru Giugaru

- Advertisement -

ENTUZIASM… În urmă cu 14 ani, un puști din Huși, absolvent al Colegiului Național „Cuza Vodă”, cuteza să dea admiterea la UNATC, călcând peste dorința celor dragi de a urma Academia Militară și luând decizia aproape iresponsabilă de a deveni actor. Nimeni nu bănuia atunci că Ionuț Toader, căci despre el este vorba, nu doar că va intra cu brio la Universitate, dar va absolvi și primul an de facultate cu media 10 curat, iar apoi, pas cu pas, va absolvi și va ajunge să joace pe scenele celor mai importante din București și din țară, alături de mari personalități ale teatrului românesc. Ionuț Toader este unul dintre copiii Hușului care au reușit și și-au atins cu mâna propriile visuri, arătând că aproape nimic nu este imposibil. Dăunăzi, a postat niște poze, la care a complet, amuzat: „Când m-am gândit eu să mă fac actor, nu am crezut vreodată că o să stau la aceeași masă cu Marcel Iureș„. Când a plecat din Huși, spunea că actorul pe care îl admiră cel mai mult e Gheorghe Dinică, dar spunea și că îl vede ca pe un model și pe Corneliu Porumboiu, care, la fel, a plecat din Vaslui și a cucerit lumea cu talentul său.

Ionuț Toader știa că trebuie să dea la Academia de Poliție, urmând din familie un bun exemplu de respect și devotament pentru haina statului. Numai că, în clasa a X-a, a intrat dintr-o joacă în trupa de teatru amator a Casei de Cultură a orașului. După numai doi ani, a reușit performanța de a obține premiul pentru „Cel mai bun actor”, lucru care l-a influentat în decizia de a se gândi serios la o carieră în teatru. A renunțat la Academia de Poliție pentru UNATC București, spre uluirea alor săi de acasă și chiar de la școală. Deși, în trupa de amatori de la Huși, făcuse o figură foarte frumoasă, reușind o performanță greu de obținut la vârsta sa, mai exact, a obținut titlul de „Cel mai bun actor” la festivalul “Licart”, cei din jur credeau că actoria nu este chiar o treabă serioasă și ar fi bună mai mult de hobby, decât de drum în viața. Și la ce povești triste erau atunci, despre actorii care mor de foame și care ajung săraci și bătrâni, pierduți pe cărările vieții, chiar părea ciudat să te apuci exact de această profesie fără viitor. Numai că Ionuț Toader a ciulit urechile la sfatului unui excelent profesor de Fizică, Cristinel Popa, care a spus în clasă, într-o zi :„Să mergeți la facultățile unde știți că puteți să fiți cei mai buni, nu unde vă trimit părinții”.

Regizorul Baba, despre hușeanul Ionuț Toader: „E mare lucru să poți recunoaște când elevul își depășește profesorul”

 “Pentru mine totul a fost nou și frumos la facultate. A fost și greu, mai ales în primele luni, când, între toți acei studenți veniți din aproape toate colțurile țării, era o concurență extraordinară. Vedeam cum fiecare vrea să arate că e cel mai bun, cel mai grozav și, fără cuvinte, doar din grimase, te făceau uneori să te simți prost. Într-o zi, mi-am dat seama că treaba mea este să fiu eu însumi de fiecare dată și să mă concentrez pe ceea ce a de făcut. Și din momentul acela totul s-a schimbat în bine. Notele au venit de la sine. Ba erau unele ore la care nu credeam că voi primi 10 niciodată. De pildă, la balet. Eu și baletul?!”, spune Ionuț Toader. Regizorul Vlad Baba este cel care l-a descoperit pe Ionuț Toader de mic, de când era un mic actor amator la Huși. «Pe Ionuț Toader l-am cunoscut acum 16 ani la Huși, în micuțul oraș de lângă graniță. Un puști plin de energie, dornic să facă ceva frumos cu viața lui, să îndrăznească să VISEZE. Eu, un tânăr cu o doză de nebunie și dorința să inspir liceeni să iubească actoria. John avea “acel ceva” și o inteligență aparte și eram sigur că este potrivit pentru această meserie, sau cel puțin asta am simțit eu (profu’ din acea trupă de copii excepționali). Și am început împreună pregătirea pentru facultatea de teatru. București. John a muncit mult și a reușit. Astăzi este de peste 8 ani actor angajat al teatrului Național “I. L. Caragiale” din București și joacă în zeci de spectacole roluri principale. La Iași, aseară, a fost pe scenă alături de Marcel Iureș. L-ați putut vedea în spectacolul ROSTO, în cadrul festivalului SRF. Bravo, John! E mare lucru să poți recunoaște când elevul își depășește profesorul și să te mândrești cu asta. Eu o fac și am să o fac mereu», a spus, cu mândrie, regizorul Vlad Baba.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri