spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Anul Nou vine cu vești proaste pentru pensionari: în ianuarie, pensiile o să întârzie, iar majorările promise se amână

- Advertisement -

SITUAȚIE… Anul care vine nu debutează cu vești dintre cele mai bune pentru pensionarii vasluieni. Prima veste este legată de întârzierea plății pensiilor și cea de-a doua este legată de anunțatele majorări care ar trebuie să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie, dar care mai întârzie. Astfel, pensiile plătite în luna ianuraie vor veni cu o întârziere de aproximativ o săptămână și întârzierea se datorează zilelor libere de care beneficiază bugetarii chiar la începutul anului. De asemenea, anunțata majorare a pensiilor cu rata inflației este pusă sub semnul întrebării, ținând cont și de instabilitatea politică din ultima perioadă. Mai mult, până în prezent, casele județene de pensii nu au primit nimic legat de plata majorată a pensiilor.

Anul 2025 debutează cu vești nu tocmai bune pentru cei 80.000 de pensionari din județul Vaslui. Prima veste este legată de perioada în care vor fi plătite pensiile, la începutul anului viitor. Se pare că acestea vor veni cu o întârziere de aproximativ o săptămână, ținând cont de liberele de care vor beneficia bugetarii chiar în primele zile ale acestui an. Astfel, bugetarii vor fi liberi în zilele de 1, 2 și 3 ianuarie (miercuri, joi și vineri – n.r.). După cele două zile de sfârșit de săptămână, vor urma alte două zile libere, 6 ianuarie (luni – Boboteaza – n.r.) și 7 ianuarie (marți – Sfântul Ioan Botezătorul – n.r.). Abia de pe 8 ianuarie angajații din sistemul bugetar pot spune că vor începe, efectiv, lucrul. De asemenea, este pusă sub semnul întrebării și majorarea pensiilor cu rata inflației, majorare care ar fi trebuit să fie pusă în practică începând cu 1 ianuarie. Cert este că, până în prezent, casele județene de pensii nu au primit nimic concret în acest sens. De reținut este și faptul că, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, în luna ianuarie, cu cel puțin cu rata inflației. Astfel, anul viitor, pensiile ar trebui să crească cu 12,1% odată cu majorarea Valorii Punctului de Referință (VPR), de la 81 de lei, la 91 de lei. Ținând cont de frământările politice din ultima perioadă, rămâne de văzut dacă, până la sfârșitul acestui an se va forma un guvern care să adopte acel act normativ care să permită majorarea pensiilor celor 80.000 de vasluieni. Anunțul majorării pensiilor a apărut cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale și vorbea despre faptul că, începând cu 1 ianuarie 2025, Valoarea Punctului de Referință (VPR) va crește. Acest lucru s-ar traduce printr-o majorare cu 12,1% a pensiei. De asemenea, au fost anunțate majorări cu 10,4% și în cazul pensionarilor care primesc pensia minimă garantată. „Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Mai trebuie spus și faptul că, după o lungă perioadă de timp în care s-a tot vorbit de o reorganizare a ceea ce înseamnă pensiile din România, în luna septembrie guveranții își iau inima în dinți și fac un prim pas în acest sens. Așa apar modificări a legislației în vigoare.

Noul An vine și cu schimbări privind noul principiu de organizare și funcționare a sistemului de pensii

Noile prevederi legale au adăugat un nou principiu de organizare și funcționare a sistemului de pensii, respectiv principiul stabilității asigurării la sistemul public de pensii, potrivit căruia pentru stagiul de cotizare contributiv realizat pentru o perioadă mai mare de 25 ani se acordă un număr suplimentar de puncte. În plus, a fost consolidat principiul contributivității prin condiționarea stagiului minim si complet de cotizare de vechimea realizată efectiv. De asemenea, în vederea întăririi, consolidării principiului contributivității și principiului egalității, noua lege a introdus noțiunile de stagiu de cotizare contributiv, stagiu complet de cotizare contributiv sau stagiu minim de cotizare contributiv. Stagiul de cotizare contributiv reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Stagiul complet de cotizare contributiv reprezintă perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate. De reținut este și faptul că noua lege clarifică și momentul în care se vor face majorările pensiilor și introduce garanția că pensiile vor crește anual, în luna ianuarie, cel puțin cu rata inflației.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.