IMPORTANT… Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui a început campania de vaccinare antirabică la vulpi cu distribuire manuală. Potrivit directorului instituției, Mihai Ponea, județului Vaslui i-au fost distribuite 15.000 momeli vaccinale: “este un număr mare comparativ cu ceilalți ani, iar asta datorită faptului că în acest an nu s-a realizat vaccinarea cu distribuire aeriană. Vaccinarea orală a vulpilor prin distribuție manuală la vizuină se realizează prin medicii veterinari oficiali ai DSVSA împreună cu gestionarii fondurilor cinegetice. În județul Vaslui, în 2024, nu au evoluat focare de rabie la animalele sălbatice și cu toate acestea au fost identificate trei cazuri de rabie la bovină”, a declarat Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui.
Potrivit acestuia în perioada imediat următoare va avea loc și o campanie de informare și conștientizare a populației prin postarea de materiale informative in teritoriu. “Timp de două săptămâni, după distribuirea momelilor, trebuie restricționată circulația liberă a câinilor și pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeala vaccinală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora”, a precizat Mihai Ponea.
Ce trebuie să faceți dacă, din întâmplare, găsiți o momeală vaccinală
Persoanele care găsesc animale moarte pe teritoriile supuse vaccinării sunt obligate să le lase neatinse și să anunțe imediat cel mai apropiat cabinet medical veterinar, administrația publică locală (primăria) sau unitatea de vânătoare, în scopul prelevării cadavrelor și efectuării de analize de laborator. „Momeala vaccinală nu este periculoasă pentru oameni, însă trebuie evitat contactul cu vaccinul. Dacă se intră accidental în contact cu vaccinul mâinile trebuie bine spălate cu apă și săpun și efectuată o clătire cu apă din abundență. Dacă un copil a mușcat accidental dintr-o momeală trebuie contactat pentru evitarea oricărui pericol, medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică Vaslui. Nu există riscul ca vaccinul să producă boala la om sau animale, chiar dacă este înghițită accidental (de om). Momelile vaccinale trebuie lăsate în spațiile unde au fost găsite. Dacă găsiți momeli într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejându-vă mâinile, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită”, a explicat Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui.
Eu cred ca ar trebui mai intai vaccinati Cadar, Negru, Savescu, si apoi paznicii de vanatoare. Poate le dă de leac acest vaccin.
Mai exact , campania de otravire a vulpilor … nu exista vaccinuri orale si mai ales , teoria virusilor este o frauda , nici un virus nu a fost vreodata izolat in laborator . Cautati documentare despre turbare si mai ales despre frauda virusologiei in media alternativa – rumble , odissey , bitchute , etc