ÎNCÃ O STEA DESCOPERITÃ LA BÂRLAD! Noua stea a Bârladului se numeste HD 275071 si va purta numele intern „Barlad V35”. Aceasta este variabilã de tip ORG (Gigantã Rosie Oscilantã). Informatiile stiintifice sunt publicate la Asociatia Americanã a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO): https://www.aavso.org/vsx/index.php?viewâdetail.top… „Bârlad V35” a fost identificatã ca variabilã în cadrele de la Observatorul Astronomic din Barlad, dar clasificarea a fost fãcutã cu datele de la TESS. Tipul de variabile ORG pot fi clasificate doar cu datele de la telescoape spatiale, care oferã perioade continue de observatii.
Stelele gigante rosii, care prezintã oscilatii non-radiale de amplitudine micã, au învelisuri convective în care miscãrile turbulente actioneazã pe diverse scale de timp si viteze, generând zgomot acustic care poate, în mod aleatoriu, sã conducã sau sã atenueze oscilatiile rezonante de tip p-mode. Se considerã cã amplitudinile oscilatiilor sunt direct proportionale cu luminozitatea. Perioadele de pulsatie variazã de la câteva minute la câteva ore sau zile. Aceste oscilatii au fost descoperite în urma observatiilor lungi si neîntrerupte realizate din spatiu (misiunile CoRoT, Kepler si TESS). „Barlad V35” este de 179 de ori mai strãlucitoare decât Soarele si se aflã la o distantã de aproximativ 3097 ani-luminã de noi.
Iatã la câte stele a ajuns Bârladul
<<Doresc sã multumesc lui Sebastian Otero de la AAVSO pentru tot sprijinul acordat pânã acum în procesul de clasificare si sugestii pentru îmbunãtãtirea raportãrii cu datele publice, pentru a avea acuratete stiintificã mai mare. De asemenea doresc sã-i multumesc si lui Alexandru Dumitriu (membru în Astroclubul „Cãlin Popovici” din Galati) pentru sprijinul acordat la procesul de observare si raportare a noilor stele variabile. Pe lângã „Barlad V35” au mai fost publicate încã douã noi stele variabile: „Barlad V32” si „Barlad V37″. În acest moment, numãrul stelelor cu numele Bârlad pe cer a ajuns la 37. În imagine este analiza fotometricã a stelei HD 275071, aceasta se aflã în captura din dreapta (cea mai strãlucitoare), iar în stânga fluxul luminos, (dupã formã mi-a atras atentia cã ar fi variabilã). Tabelul de jos cu verde ne-a indicat faptul cã nu se aflã în baza de date ca fiind variabilã! Toate aceste informatii (din graficul atasat – n.r.) au fost obtinute utilizând softul nostru de fotometrie, creat de noi, pentru telescopul de la Observatorul Astronomic din Bârlad”, a precizat responsabilul de informatii, muzeograful Ciprian Vântdevarã, seful departamentului de Astronomie.