Zece obiceiuri care aduc ghinion în casã!
ÎNVÃTÃTURI…Ori de câte ori se întâmplã ceva ciudat, si simtim cã avem ghinion în casã, lucrurile par sã devinã mai înfricosãtoare, în special dacã este si o zi de vineri 13. Dar, desi existã o sumedenie de superstitii, mai ales când vine vorba de ce se întâmplã în casã, existã si lucruri pe care le poti face ca sã scapi de ghinion. Indiferent cât de moderni sau de deschisi ne considerãm, superstitiile persistã. Nu ne putem abtine, pur si simplu se întâmplã. Cei dintre noi care bat în lemn, aruncã sare peste umãrul stâng sau evitã sã treacã pe sub scãri, probabil cã o fac din cauza traditiei, si majoritatea dintre noi avem nevoie de tot norocul pe care îl putem obtine. Intrând în lumea vechilor superstitii si credinte populare, descoperim o lume paralelã la tot ce înseamnã cotidian si contemporan. Dar aceastã lume are farmecul ei. La urma urmei, superstitiile nu au apãrut pe loc drept, nu-i asa? Ca sã fiti siguri cã în viata vã rãmâne loc numai pentru armonie vã prezint 10 credinte populare, care s-au transformat în superstitii tabu.
În trecut se spunea cã spãlatul vaselor de un musafir, alungã norocul casei în care se aflã. Asa cã, e mai bine sã nu îi spui motivul pentru care nu vrei sã spele acesta vasele. De ce sã nu o faceti împreunã, sau dacã sunteti superstitios, îi spuneti cã nu este cazul, si astfel scãpati ieftin. „Oaspetele stã putin, dar vede multe – spune întelepciunea persanã. Astãzi este considerat un ton bun sã-si ajuti gazdele sã facã ordine sau sã spele vesela, dar în trecut acest obicei era considerat periculos. Strãmosii nostri credeu cã odatã cu vesela, oaspetii pot sã spele si norocul din casã. Prin urmare, înainte sã te apuci de spãlat vasele, întreabã gazdele dacã au nevoie de ajutor”, este explicatia oficialã a acestui obicei si nu este singurul. De exemplu, nu pune geanta pe podea. Iarãsi cei care au studiat fenomenul spun cã: „Când ei masa la restaurant, orice ai face, nu aseza geanta pe masã. E un ton rãu. Pe masã trebuie sã rãmânã doar mâncarea si tacâmurile. Si nici jos nu e bine sã o pui. Se spune cã dacã pui geanta cu bani pe podea, te vei confrunta cu probleme de ordin financiar. E un mod de a te dezice de bani. Pune geanta pe scaun sau agat-o de spãtar. Multe doamne folosesc un cârlig special, inclusiv Regina Elisabeta a II-a (care a murit recent – n.r.). Si fluieratul în casã este insterzis. Aceastã superstitia o auzim, de micii copii. Iatã si explicatia: „Se spune cã nu e bine sã fluieri în casã dacã vrei sã ai noroc la bani. Strãmosii nostri considerau cã fluieratul aduce ghinion în casã si prevesteste un lucru rãu. Nu întâmplãtor avem expresia «A fluiera a pagubã», care înseamnã a prevesti o pierdere. În cultura slavonã fluieratul în casã era asociat cu foamea, sãrãcia si nãpasta”
Nu trebuie sã stai cu fundul pe masã, vesela crãpatã trebuie aruncatã sau resturile de lumãnari nu au ce cãuta în casã, alte superstitii care chinuie multe gospodine
Nu te aseza cu fundul pe masã este porunca pe care primesti de la pãrinti, când începi ca adolescent sã-ti permiti multe în casã. Fireste cã pi aici este o explicatie. Haideti sã o vedem: „În primul rând nu e etic. Oamenii obisnuiesc sã se roage în jurul mesei, nu sã o profaneze în acest fel. Pe timpul bunicilor nostri acest lucru era de neconceput. Masa este locul unde se adunã toatã familia si o astel de atitudine e o cale sigurã cãtre nenorociri. Chiar dacã esti o persoanã super-avansatã si nu crezi nici în Dumnezeu, nici în horoscoape si nici mãca în vede indiene – nu te aseza niciodatã cu fundul pe masã. O altã superstiertie este aceia cã vesela crãpatã nu are ce cãuta în case. Gospodinele se conformeazã imediat când au de afaceri cu astfel de situatii. Si în cazul de fatã avem explicatii: „Vasele sparte te pun într-o luminã proastã si pot duce la consecinte neprevãzute. E usor sã te tai, sau mai rãu, sã înghiti cioburi minuscule de portelan când mãnânci din asemenea veselã, nemai vorbind de impresia pe care o lasi. Chinezii considerau cã vasele crãpate sunt consumatoare de energie si atrag sãrãcia în casã. Indienii credeau cã vasele sparte distrug familia, iar slavii cã sunt purtãtoare de ghinion. Si tot în acestg ton, trebuie sã aruncãm lumânãrile consumate. Vorbim de acel rest rãmas nefolosit. În cazul de fatã explicatie este mai ezotericã: „Focul arde energia negativã a casei. Prin urmare, lumânãrile sunt întodeauna binevenite. Dar îti dai seama cã dacã le tii în casã pe jumãtate consumate, energia rea nu dispare nicãieri, din contra, se concentreazã într-un singur loc si ia o nouã amploare. Scapã de ele, pentru cã aratã urât din punct d evedere estetic si nu mai trãim în perioada când fiecare capãt de lumânare trebuie pãstrat”
Aveti grijã cã patul matrimonial este sfânt! Nimeni nu are voie sã-l pângãreascã!
PORUNCÃ..Nu te întinde pe patul matrimonial al altor persoane! Este nu o superstitie, ci o chestie de bun simt. Din acest motiv, camera cu patul matrimonial trebuie sã fie un pic mai feritã si nu usor accesibilã pentru musafiri. În cultura orientalã se crede cã a te aseza sau a te întinde pe patul unui cuplu cãsãtorit e la fel cum ai pune o pisicã neagrã între sot si sotie: „Asteaptã-te la scandaluri, trãdãri si chiar divort! Un pat matrimonial are propria aurã si orice implicare strãinã nu va trece neobservatã”, spun cei care au studiat acest fenomen. Si iatã cã ajungem si la aruncatul sãrii peste umãr. Iatã ce zice o veche superstittie: Dacã versi sarea, vei avea parte de ghinion. Aceastã superstitie, chiar dacã e veche, e mai actualã în ziua de astãzi. Se spune cã dacã versi sarea trebuie sã te astepti la o ceartã mare, la sfârsitul unei prietenii sau la un mare ghinion. Se crede cã aceastã superstitie s-a nãscut pe timpurile când sarea era în deficit si trebuia pãstratã cu grijã. Un detaliu interesant este cã pe celebra picturã „Cina cea de tainã” a lui Leonardo Da Vinci, poti vedea putinã sare vãrsatã lângã cotul lui Iuda.
Nu lua bani de pe jos, aduce ghinion
SFATURI…Multi care gãsesc bani sau bancnote pe jos se considerã norocosi. Iatã cã nu-i asa. Întelepciunea bãtrâneascã ne învatã cã nu e bine sã atingi banii gãsiti pe stradã. Dacã observi bancnote pe drum, lasã-le sã stea jos. Acest lucru te va proteja de escroci si de energie negativã. De asemenea, traditia spune cã nu e bine sã iei banii gãsiti la rãscruce si nici sã iei bani din mâna altor persoane. Ce bine cã trãim în epoca cardurilor bancare. La fel si cu bijuteriile: nu lua niciodatã bijuteriile care nu-ti apartin. Bãtrânii credeau cã doar cu ajutorul bijuteriilor oamenii îndepãrtau problemele si necazurile de la ei însisi. Nu purta bijuteriile gãsite si nu încerca podoabele altor persoane. În multe culturi se considerã cã bijuteriile absorb energia unei persoane, cu tot cu amarul, ghinionul si rãutatea ei. Iar dacã cineva te roagã sã transporti un inel, nu îl lua direct din mânã. Roagã persoana sã-l punã pe masã.