spot_img
spot_img
1.1 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Portretul combinatorului Mihai Barbu, candidatul PNL la deputați: fost șef PSD în fieful Pandele-Firea și candidat cu partidul lui Dan Diaconescu

- Advertisement -

După Vrânceanu, alt evazionat ajunge la PNL Vaslui

Cu un trecut controversat în afacerile de telecomunicații, Mihai Barbu este prototipul traseistului clasic din politica românească, pentru care scopul scuză mijloacele. A fost președinte PSD Voluntari, unde s-a chinuit să-l înlăture din funcție pe longevivul Florentin Pandele, dar a sfârșit prin a fi el exclus din partid de către Gabriela Firea. După PSD, a trecut la Partidul Poporului Dan Diaconescu (PP-DD), dar a fost „bătut” măr la alegerile din 2012 de către rivalul Pandele. CV-ul public al lui Mihai Barbu este unul plin de lacune. A absolvit o facultate privată din Constanța pe când avea 31 de ani. A fost președintele Metrorex, însă a demisionat recent după ce Comisia Europeană a semnalat nereguli grave privind numirea sa în funcție. România a pierdut din cauza sancțiunilor miliarde de euro de la UE. A demisionat din acel Consiliu de Administrație, însă prea târziu. Răul fusese făcut. După această ispravă a politicianului care acum răspunde de telecomunicații în Ministerul Transportului , a fost trimis la Vaslui, șef la PNL, în locul lui Tătaru.

Vremea Nouă continuă șirul materialelor din categoria „Tablou de candidat” cu un personaj intrat recent în politica locală din Vaslui. După punerea sub acuzare a medicului Nelu Tătaru, conducerea centrală a PNL a trimis doi “salvatori” la Vaslui: pe Varujan Vosganian și pe Mihai Barbu. Dacă primul a plecat cu coada între picioare, pe fondul opoziției primarilor liberali, Barbu s-a ținut tare pe poziții, iar în final a rămas atât pentru a asigura interimatul la conducerea județeană a PNL, cât și în postura de candidat la alegerile din 1 decembrie. Aflat pe locul al doilea pe liste la Camera Deputaților, Barbu le cere vasluienilor votul. Pentru că este în interesul publicului să-i cunoască pe candidați dincolo de masca vândută în campania electorală, vă prezentăm tabloul lui Mihai Barbu, necosmetizat, așa cum reiese din informațiile publice care l-au vizat de-a lungul anilor. Facem precizarea că, deși de lungul timpului a ocupat multe funcții publice, informațiile despre acesta în mediul online sunt greu de găsit, multe articole în care apărea numele acestuia fiind pur și simplu șterse de pe internet.

Scandalul Metrorex

Mihai Barbu a ajuns la Vaslui când el însuși era vizat de un scandal. O scrisoare a Comisiei Europene avertiza România la jumătatea lunii octombrie că riscă să piardă sute de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din cauza numirilor incompatibile în consiliile de administrație ale companiilor de stat. Printre companiile indicate de Comisia Europeană se număra și Metrorex, al cărei președinte de Consiliu de Administrație era nimeni altul decât Mihai Barbu. Iar cele mai grave nereguli erau semnalate de oficialii europeni chiar la Metrorex. În scrisoarea adresată României, aceștia subliniau că la momentul numirii în Consiliul de Administrație la Metrorex, Mihai Barbu ocupa simultan și funcția de președinte al consiliului de administrație, dar și pe cea de șef al comitetului de nominalizare și remunerare, ceea ce, conform Comisiei, reprezintă un conflict de interese evident. Comisia a semnalat, de asemenea, că procedurile de selecție, inițiate de acesta în calitate de sef al comitetului de nominalizare și remunerare, nu au fost transparente și competitive, așa cum cer normele europene, fiind pusă la îndoială independența comitetelor de selecție. Pe fondul criticilor europene fără precedent, Barbu a demisionat de la conducerea Metrorex chiar înainte de a fi trimis de partid la Vaslui. Scuza lui a fost că nu vrea să fie responsabil pentru pierderea fondurilor PNNR.

 Un CV plin de lacune

Din postura de președinte al Consiliului de Administrație al Metrorex, Mihai Barbu a fost nevoit să își publice “cartea de vizită”. CV-ul său, deși menționează că este după modelul Europass, este atât de prost întocmit, încât un elev de liceu i-ar da cu siguranță clasă. Documentul, încă public, ni-l prezintă pe Mihai Barbu în câteva rânduri, fără a fi furnizate informații esențiale despre pregătirea sa profesională și parcursul educațional. Potrivit documentului, Mihai Barbu a urmat primii ani de școală și gimnaziul în orașul său natal, la Voluntari. În privința studiilor liceale, misterul este total. Barbu notează că a absolvit “Liceul teoretic Spiru Haret”, fără a preciza anul finalizării studiilor și localitatea unde se află unitatea de învățământ. În București sunt două unități de învățământ care poartă numele Spiru Haret: “Colegiul Național Spiru Haret” și Colegiul UCECOM “Spiru Haret”- o fostă școală profesională. CV-ul lui Mihai Barbu continuă la fel de ambiguu și la cursurile universitare. Scrie că a absolvit Universitatea “Gaudeamus” Constanta – “Facultatea de Marketing” Specializare – “Economist”. În realitate, această universitate nu există. La Constanța exista Fundația Gaudeamus în structura căreia funcționează Universitatea particulară Tomis. Barbu nu scrie în CV în ce an a terminat facultatea, însă jurnaliștii de la Fanatik au aflat că acesta a absolvit facultatea privată în 2005, pe când avea 31 de ani.

Numit „Dumnezeul internetului din Voluntari”

Barbu nu a mers la facultate după terminarea liceului pentru că a fost foarte ocupat cu afacerile. Asemenea „combinatorului din Buzău”, cum a fost supranumit Marcel Ciolacu, Mihai Barbu a fost un combinator al orașului Voluntari. Afacerile lui Barbu s-au învârtit în jurul telecomunicațiilor, fapt ce i-a atras titulatura de „Dumnezeul internetului din Voluntari”. Afacerile mutate de pe o firmă pe alta au fost prolifice, câtă vreme contractele cu statul au curs. Dacă în ultima formă publică a CV-ului lui Mihai Barbu informațiile despre afacerile din tinerețe nu mai sunt menționate, jurnaliștii de la Fanatik au descoperit informații esențiale într-o formă mai veche a CV-ului, care, desigur, nu se mai regăsește în online. “Potrivit CV-ului său, din luna mai 1995 până în ianuarie 2018, deci la doi ani după ce-și ia diploma de BAC, acesta este administratorul propriei firme din Voluntari, SC Constant Trading Company 95 SRL, firmă ce are ca domeniu de activitatea comerțul cu piese auto – „comerț cu ridicata de piese și accesorii pentru autovehicule”. În CV, acesta precizează că firma a oferit consultanță, proiectare și execuție de lucrări destinate dezvoltării rețelelor de telecomunicații. Între timp, firma a dat faliment și a fost radiată, în anul 2007 înregistrând datorii de 30.000 de lei. În CV-ul acestuia sunt trecute apoi, fără o ordine cronologică, perioade în care susține că a fost administratorul unor companii din domeniul telecomunicațiilor, al rețelelor de energie electrică sau alte construcții civile: MIBA Telecom 2000, ALO MIBA SRL, MIRO Group Company SRL, dar și o firmă de pază și securitate (firmă care în 2008 avea o cifră de afaceri de 8.000 de euro și pierderi de 2.500 de euro) – toate aceste firme fiind radiate în acest moment”, au scris jurnaliștii de la Fanatik în februarie anul trecut, când au apărut primele critici la numirea lui Barbu la Metrorex.

Consilier județean PSD la Ilfov

Mihai Barbu, așa cum arată datele din parcursul său politic, este un traseist sadea. Cariera politică a început-o în PSD, la Voluntari, acolo unde a dus lupte crâncene cu cuplul Pandele-Firea. În 2004, a fost ales consilier județean pe listele PSD la Ilfov. În anul 2007, Hotnews scria că firma lui Mihai Barbu, MIBA Telecom 2002, a încheiat un contract cu Consiliul Local Voluntari prin care firma primea puteri discreționare pe subteranul și suprateranul localității, astfel încât orice furnizor de internet era nevoit să închirieze rețeaua de la firma lui Barbu. Întrebat atunci de jurnaliști dacă nu este un conflict de interese ca un consilier județean să deruleze afaceri cu un consiliu local, Barbu a infirmat. În 2012, Barbu a ajuns vicepreședinte al Consiliului Județean Ilfov, fiind în perioada de vârf a tensiunilor cu primarul Florin Pandele. Fiind președinte PSD Voluntari, la acea vreme, Mihai Barbu s-a luptat din răsputeri să îl demită pe Pandele din funcția de primar, pe motiv că s-a mutat în barca la UNPR. A fost sesizată prefectura, parchetul, însă fără succes. Pandele a fost de neclintit din funcție, fiind doar exclus din partid timp de doi ani. În 2011, Mihai Barbu era anunțat drept candidat pentru funcția de primar la Voluntari din partea USL, însă planurile i-au fost date peste cap când la conducerea PSD Ilfov a fost numită nimeni alta decât Gabriela Firea. La prima sa ședință de partid, aceasta a decis excluderea din partid a lui Mihai Barbu.

Gabriela Firea despre Barbu: “Un evazionist cunoscut și recunoscut”

OMUL LUI DRAGNEA… Cum alegerile locale băteau la ușă, Mihai Barbu s-a reorientat rapid și a bătut palma cu Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu. A candidat pe listele acestui partid pentru funcția de primar al orașului Voluntari, însă a obținut un scor rușinos, de doar 7,59%.

A fost zdrobit de Florentin Pandele, care a obținut 78,89% din numărul total de voturi. Barbu a lucrat câteva luni consilier la Ministerul Dezvoltării, în perioada în care ministru era condus de Liviu Dragnea, după care trece în barca liberarilor. La alegerile din 2014, Mihai Barbu s-a aflat în conflict deschis cu cuplul Firea-Pandele, după ce a acuzat că un grup de liberali ar fi fost atacați de rivalii pesediști pe stradă. A fost momentul în care Gabriela Firea a răbufnit și a făcut acuzații deosebit de grave la adresa lui Mihai Barbu, numindu-l evazionist. „În fruntea scandalului provocat de PNL am observat că s-a aflat dl Mihai Barbu, certat de mult timp cu legea, aflat în conflict cu autoritățile, un evazionist cunoscut și recunoscut în Ilfov, care își mută afacerile de pe o firmă pe alta, pentru a eluda taxele și impozitele la stat, alături de angajații săi. Soția sa, Daniela Barbu, inspector la Inspectoratul Școlar Ilfov, este cunoscută ca făcând politica în școlile din județ”, se menționa în comunicatul semnat de președinta PSD Ilfov, Gabriela Firea.

Ascensiunea lui Mihai Barbu în PNL

SINECURI… Intrarea lui Mihai Barbu în PNL l-a propulsat pe fostul PSD-ist și PP-DD-ist în funcții tot mai înalte de importanță strategică. Coordonator al grupului de consilieri din Senatul României, Mihai Barbu este numit în 2017 președintele Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori din PNL, iar în 2019 este desemnat director de campanie al PNL Giurgiu și secretar general PNL Diaspora. După alegerile din 2020, Mihai Barbu a fost numit directorul general al SC Telecomunicații CFR SA, o companie cu o cifră de afaceri de circa 10 milioane de euro. În martie-aprilie 2020 este membru în CA SNTFC,,CFR Călători”, iar din octombrie 2021 este numit președintele Consiliului de Administrație al Metrorex SA, acolo unde din mai 2022 este și șeful Comitetului de audit al CA.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

    • Chiar ca e dezastru!!!!
      Numai rapandule fără studii, ori cu ele incerte!! Cum mama dracului sa-i mai spun io copchilului meu sa mai învețe, sa fie responsabil, sa acorde timpul necesar studiului pentru a ajunge om în viata, când el vede ca doar eludand și serpuind prin școală poți fi p.la de p.la in tara asta????
      Ne meritam soarta!! Punem botu’ pentru doi lei in plus la pensie, pentru diverse „beneficii „pecuniare , pentru care suntem datori și vor fi datori copiii nostri faaaaaaără numar!!!

  1. Când țară a ajuns să fie condusă de niște mediocri, puși pe furat, nu putem mai putem spera. Când niște mediocri cu studii formale ajung la putere, singura soluție este să pleci din țară asta cotropită de nepotism și pile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.