COMUNICARE DEFICITARĂ…Municipiul Vaslui a fost, timp de două zile, gazda unei delegații din Grecia, care a venit în România pentru a le vorbi celor din primărie și Consiliul Județean despre bunele practici pe care comunitatea elenă le-a implementat de-a lungul timpului în materie de reciclare a deșeurilor. Oaspeții au fost însă atât de impresionați de ce au găsit la Vaslui încât în loc de recomandări au aplaudat ce au văzut la noi, concluzionând entuziasmați că “Vasluiul este pe drumul cel bun în domeniul reciclării”. În realitate, nu știm cum au decurs discuțiile dintre cele două părți pentru că presa nu a avut acces la aceste întâlniri. Gazdele nu s-au sinchisit nici măcar să organizeze o conferință de presă după eveniment, așa cum se procedează prin alte județe, din bun-simț și dintr-un minim respect față de cetățeni.
Vizitele străine în județul Vaslui sunt atât de rare încât ele ar trebui să țină prima pagina a ziarelor și site-urilor de știri. Numai că de câțiva ani, conducătorii municipiului reședință și ai județului și-au făcut un prost obicei de a ține aceste vizite departe de ochii presei, mulțumindu-se la a informa publicul doar prin intermediul unor comunicate de presă seci, unde realitatea e interpretată după bunul plac al unora. Poate acum, după ce și Primăria Vaslui și Consiliul Județean Vaslui au trecut într-o nouă etapă, cu conducători și (posibil) mentalități noi, ar trebui ca cele două instituții să se uite mai mult la cum procedează alții, să înțeleagă mai bine ce înseamnă promovarea și respectul față de cetățean și să accepte că presa are un cu totul alt rol în societate, nu acela de a distribui comunicatele autorităților.
Potrivit reprezentanților Primăriei Vaslui, oaspeții au fost super-impresionați de ce au găsit aici
În rândurile următoare vom reda comunicatul de presă pe care Primăria Vaslui l-a postat pe site-ul instituției, imediat după vizita grecilor, pentru a nu mai fi acuzați că suntem “răutăcioși”. “Vizita delegaților municipiului Pavlos Melas din Grecia în orașul nostru a început luni, 18 noiembrie, cu primirea acestora de către primarul Lucian Braniște și cei doi viceprimari, Valeriu Caragață și Daniel Bulumac, la sediul Primăriei municipiului Vaslui. Din delegație au făcut parte Konstantinos Dimou, director în cadrul autorității publice elene, responsabil cu activitatea de colectare și reciclare a deșeurilor, împreună cu directorul adjunct al aceleiași structuri, Antonia Doni. Inițiativa acestei delegații a aparținut European Urban Initiative, care și-a delegat un expert pentru a modera întâlnirea dintre cele două comunități locale, în persoana lui Pietro Verga. Pe parcursul celor două zile, echipa de proiect din cadrul primăriei și delegații străini au prezentat modul în care fiecare municipalitate colectează și trimite spre reciclare deșeurile, situațiile existente și proiectele de viitor, analizând în același timp similitudinile și diferențele în desfășurarea activităților specifice. Vizitele la puncte de colectare de pe raza municipiului au fost completate cu cele în școli vasluiene, în care colectarea selectivă începe cu fiecare clasă în parte, unele dintre acestea fiind dotate cu recipiente potrivite fiecărui tip de deșeu. Echipa din cadrul Primăriei Vaslui a făcut și o scurtă prezentare a proiectului prin care orașul nostru va fi dotat cu 100 de insule ecologice digitalizate prin intermediul PNRR”.
Impresionați și de munca depusă de specialiștii de la Consiliul Județean
Tot din comunicatul postat pe site-ul Primăriei Vaslui, aflăm că grecii au fost impresionați și de felul cum Consiliul Județean Vaslui gestionează problema deșeurilor din județ. “În vizita de la Consiliul Județean Vaslui, delegaților li s-a prezentat Sistemul integrat de management al deșeurilor derulat de această instituție prin intermediul ADIV, cu accent pe depozitele de pe raza județului nostru, platforma ecologică de la Roșiești, stația de transfer și modul acesteia de funcționare. Deși, inițial, întâlnirea s-a dorit a fi o prezentare a bunelor practici pe care comunitatea locală din Pavlos Melas le-a implementat, oaspeții au fost plăcut impresionați de modul în care Primăria mun. Vaslui și operatorii gestionează colectarea deșeurilor de la populație și le trimit spre reciclare, astfel că, la final, în locul unei recomandări de bună practică pe care să o preluăm de la municipalitatea elenă, reprezentanții acesteia au concluzionat, cu satisfacție, că „Vasluiul este pe drumul cel bun în domeniul reciclării”. Pietro Verga, moderatorul întâlnirii, a prezentat celor prezenți modalități de a iniția și participa la economia circulară, precum și exemple de activități și acțiuni pe care alte orașe din țări europene le întreprind pentru a scădea impactul deșeurilor asupra mediului înconjurător”.
Întrebare către cititorii Vremea Nouă!
PROVOCARE… La finalul comunicatului, așa cum se procedează de fiecare dată, este plasată și o declarație a gazdei, de această dată fiind vorba despre primarul municipiului Vaslui, Lucian Braniște. “În activitatea pe care o desfășurăm zilnic în slujba cetățenilor, uneori avem nevoie de expertiza unor administrații locale mai dezvoltate, de la care să învățăm. Confirmarea că managementul deșeurilor în municipiul Vaslui este unul competent și la nivel european ne dă încredere în forțele proprii și ne face să privim viitorul cu speranță, mai ales prin implicarea voluntară a elevilor de vârstă preșcolară și școlară în activitățile de reciclare”, a declarat primarul Lucian Braniște. Despre cât de competent este managementul deșeurilor din județul Vaslui se pot pronunța doar locuitorii județului, cei care zilnic interacționează cu el. De aceea îi rugăm pe cititorii ziarului nostru să scrie, în secțiunea “Comentarii” dacă, într-adevăr, în județul Vaslui și în municipiul reședință de județ, acest management al deșeurilor este unul de nivel european.
Tot un fel de pesediști sunt si grecii campionii fraudelor fiscale