spot_img
spot_img
6.5 C
Vaslui
18-ian.-2025

Asa aratã prima stea variabilã cu numele orasului Bârlad, descoperitã în anul 2019! (FOTO)

- Advertisement -

STEAUA BÂRLAD V 1… Un astronom român a reusit sã fixeze Bârladul pe cer! La propriu! O stea variabilã, numitã Bârlad V1 si aflatã la o distantã de patru mii de ani luminã de Pãmânt a fost descoperitã cu ajutorul telescopului principal de la Observatorul Astronomic din Bârlad. Dacã doriti sã admirati ceva deosebit si sã aflati mai multe informatii despre stelele variabile descoperite la Bârlad, sunteti invitati sã participati la vernisajul expozitiei din 15 noiembrie 2024 (vineri), ora 17.00, la Sediul Central al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Bârladul are asadar propria stea pe cer. O nouã descoperire la Observatorul Astronomic din Bârlad a pus numele orasului la loc de cinste, unde cu greu se ajunge. Printre sutele de miliarde de stele din Calea Lactee, se numãrã si o stea cu numele orasului rulmentist din judetul Vaslui. Steaua a fost vãzutã pentru prima oarã în noiembrie 2018 iar Asociatia Americanã pentru Stele Variabile i-a confirmat atunci, în ianuarie 2019, locul pe harta cereascã si numele. Astronomul care a descoperit atunci noua stea este Ciprian Vântdevarã, de la Observatorul astronomic „Vasile Pârvan” din Bârlad. „Este o imagine artisticã ce contine într-o anumitã mãsurã si informatii reale. În baza datelor stiintifice este simulat un observator care se aflã în imediata vecinãtate a unei stele, din categoria celor descoperite ca fiind variabile la Observatorul Astronomic din Bârlad. În dreapta jos (între marcaje) este o imagine complet realã cu portiunea de pe cer unde se aflã Barlad V1. În prezent nu avem încã tehnologia de a trimite sonde sau nave spatiale la distante de zeci sau sute de ani luminã pentru a observa de aproape o altã stea. Singura stea pe care o vedem de aproape este Soarele si cum majoritatea stelelor functioneazã cam la fel (sunt formate din gaze foarte fierbinti), ne putem face o idee despre cum ar putea sã arate si celelalte stele de pe cer! O categorie aparte sunt stelele variabile, acele stele care îsi modificã în timp strãlucirea din cauza diferitelor procese din interior sau sunt grupate în perechi (sisteme binare), ce se eclipseazã reciproc. Expozitia este cu vânzare, asa cã cine doreste poate achizitiona o imagine la pretul de 73 lei bucata”, a precizat organizatorul ei, muzeograful bârlãdean Ciprian Vântdevarã.

Ciprian Vîntdevarã este extrem de bine cotat de americanii astronauti!

La începutul lunii noiembrie în anul 2018, el a observat o stea, nedetectabilã cu ochiul liber, cu o luminozitate oscilantã. Si-a dat seama cã este o stea variabilã. În decembrie a transmis toate datele Asociatiei Americane pentru Stele Variabile, iar atunci americanii au confirmat. Steaua exista, a fost descoperitã de astronomul român si a primit numele: Bârlad V1. Stelele variabile îsi modificã strãlucirea, în urma unor procese complexe din interior. Steaua Bârlad V1 se aflã la aproximativ 4.000 ani luminã de Terra, în dreptul constelatiei Perseus. Aceasta este a doua descoperire fãcutã de astronomul bârlãdean Ciprian Vîntdevarã. Prima a fost în urmã cu 11 ani. Este vorba despre o novã rosie luminoasã, în Galaxia Messier 101. Iatã ce a spus Ciprian Vîntdevarã atunci, în ianuarie 2019, postului TV DIGI 24: „M-am gândit sã fie a orasului Bârlad pentru cã aici îmi desfãsor activitatea si, de ce nu, Bârladul meritã sã aibã o stea pe cer. E o realizare importantã, pentru cã nu putem face chiar în fiecare zi descoperiri si sã avem posibilitatea sã acordãm numele unei stele”, spunea atunci Ciprian Vântdevarã, muzeograf al Planetariului si Observatorului Astronomic Bârlad. „A venit asa, ca un cadou de zece ani, pentru cã anul 2019 s-au împlinit zece ani de când aveam clubul de astronomie Perseus Bârlad”, a explicat Ciprian Vântdevarã. Observatorul Astronomic din judetul Vaslui este unul dintre cele mai dotate din România datoritã sponsorizãrilor pe care cei de aici au reusit sã le obtinã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.