spot_img
spot_img
7.3 C
Vaslui
24-dec.-2024

Peste 5.000 de fermieri afectați de secetă, eligibili la plată

- Advertisement -

BANI… În perioada 16 – 28 octombrie 2024, la Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui s-a derulat acțiunea de primire a cererilor de solicitare a grantului care se acordă producătorilor agricoli pentru culturi afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024. În această perioadă au fost primite 5.297 de cereri, din care 5.205 au fost declarate eligibile la plată, pentru suprafața totală de 99.441 ha, ajutorul de stat sub formă de grant fiind în cuantum de 1.000 lei/ha. De asemenea, în perioada 29 octombrie – 4 noiembrie au fost verificate toate cererile și documentele aferente depuse de producătorii agricoli și a fost întocmită situația centralizatoare cu beneficiarii eligibili și sumele aferente grantului care se acordă pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024. Situația a fost transmisă la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale urmând ca, până la finalul lunii noiembrie, ajutorul de stat în sumă de 99.440.970 lei să intre în conturile producătorilor agricoli vasluieni ca sprijin pentru daunele provocate de seceta pedologică manifestată pe areale agricole extinse în județul nostru. „Au fost luate în considerare datele și informațiile înscrise în procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, întocmite conform prevederilor Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase, având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare”, a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Iată condițiile pe care trebuiau să le îndeplinească fermierii afectați de secetă, pentru a beneficia de schema de ajutor 

Producătorii agricoli, afectați de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024 care beneficiază de o schemă de ajutor de stat sub formă de grant în valoare de 1.000 lei/ha pentru fiecare hectar calamitat, au trebuit să îndeplinească câteva condiții: deținerea unui proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru culturile agricole anuale, culturile agricole perene, plantații pomicole, vii sau suprafețele aferente calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024; suprafața culturii calamitate reprezintă un procent de calamitare de peste 30% din suprafața aferentă culturii declarate în cererea eligibilă 2024; sunt înregistrați în evidențele APIA, cu cererea de plată 2024, din care se identifică culturile agricole, precum și suprafețele de teren declarate, aferente acestor culturi; nu sunt în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică manifestată în perioada septembrie 2023 – august 2024 și este dovedită prin procesele verbale cu procente de calamitare de peste 30% și până la 100% inclusiv.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Ploua nu ploua se dau bani în plus pentru fermieri. Zic ei despăgubiri. Au măgăriile pline cu grâu și porumb, ba mai vizibil cu limuzine cate6-7 bucăți doar statul are bani. Bai cel ce dai banii ăștia pe apa sâmbetei, acești fermieri ce dau statului în schimb??? Nimic. Nici mulțumesc. Zic doar atât. Bai iar i-am fraierit, ca noi suntem mulți, o forță.

  2. Știm astăzi că pădurea temperează extremele termice și pluviometrice, sporește umiditatea absolută şi relativă a aerului, reduce viteza vântului, facilitează depunerea zăpezii, asigură regularizarea debitelor lichide ale pâraielor și râurilor care devin mai constante, împiedicându-se astfel reducerea riscurilor la inundaţii și a proceselor de eroziune a solurilor. De asemenea, pădurea contribuie la ameliorarea condițiilor de vegetatie ale pășunilor, fânețelor și culturilor agricole învecinate. Câmpurile agricole protejate de perdele forestiere dau recolte de cereale mari, atât în anii obișnuiți, cât și în anii secetoși, sporul de recoltă față de câmpul fără perdele crecând chiar și de 3 ori.

    Există studii care indică faptul că în Podișul Central Moldovenesc rata medie de înaintare a ravenelor continue este de cca 12…13 m/an, suprafața medie de ravenare crescând cu 300…400 mp/an, iar volumul mediu de material solid erodat prin ravenare atinge 2000…3000 mc/an. În același areal geografic, eroziunea medie multianuală este de 4000…5000 tone/an.

    Marele agronom român, academicianul Gheorghe Ionescu Sisești, creator de școală în domeniul agronomiei, cel care în anul 1927 a înființat Institutul de Cercetări Agronomice al României a spus „Ruina pădurilor ar însemna ruina agriculturii, și ruina agriculturii ar însemna ruina civilizației”.

    În consecință, dintre cele mai eficiente mijloace pentru prevenirea și combaterea efectelor lipsei pădurilor în agricultură și nu numai, sunt:

    – gestionarea durabilă a suprafețelor forestiere EXISTENTE și
    – împădurirea terenurilor DEGRADATE care, de altfel, au și o valoare economică redusă.
    – cât despre o politici coerente care să asigure înființarea de rețele de IRIGAȚII, ce să mai zic, acestea sunt ca și inexistente.

    ***
    Mi-am înscris candidatura pentru #SENATUL_ROMÂNIEI în Circumscripția nr. 39 – județul VASLUI (județul în care m-am născut și am crescut🥰🥰) – POZIȚIA 8 pe buletinul de vot și am un #PLANpentruVASLUI:

    6. #voi_colabora strâns și voi forma front comun atât cu colegii din #PLAN_România, cât și cu ceilalți parlamentari care promovează proiecte de dezvoltare regională în Moldova, dar și locală în județul Vaslui.
    7. #voi_comunica constant cu autoritățile locale (indiferent de coloratura politică), companiile și cetățenii pentru a înțelege necesitățile comunității vasluiene.
    8. #voi_face presiuni în Parlamentul României și la nivelul Uniunii Europene pentru obținerea de fonduri europene, în contextul politicii de coeziune a UE;
    9. mă #voi_implica în soluționarea blocajelor administrative prin susținerea de legi care duc la îmbunătățirea domeniului achizițiilor publice și soluționarea rapidă a acestor blocaje;
    10. proiectele mari de infrastructură (ex. Autostrăzile A7 și A8) se confruntă cu întârzieri din cauza birocrației sau a licitațiilor contestate. În calitate de parlamentar #PLAN_România #voi_propune și #voi_vota legislație care să asigure finanțarea corespunzătoare, dar și simplificarea procedurilor administrative care pot întârzia proiectele de infrastructură (cum ar fi obținerea avizelor necesare).
    https://vs.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/18/2024/11/vs_senat_2024.10.31_ora17.00.pdf

    Îl susțin pe Silviu Predoiu în candidatura sa la Președinția României pentru că

    MERIȚI UN PREȘEDINTE ÎN #SERVICIUL TĂU!
    (poziția 14 pe buletinul de vot)
    #DoarROMÂNIA și #PentruROMÂNIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.