spot_img
2 C
Vaslui
06-nov.-2024
spot_img

VIDEO | Pomii fructiferi care se plantează în noiembrie (FOTO)

- Advertisement -
REGULĂ… Toamna, de la finele lunii octombrie și în toată luna noiembrie, este perioada cea mai eficientă în plantarea pomilor fructiferi!

SECRETUL… DE FINAL AL TOAMNEI… După cum putem recunoaște cu toții, putem avea impresia că timpul a început să treacă din ce în ce mai repede în ultima perioadă. Iar, în ciuda faptului că poate nici nu ne-am dat seama când am intrat, deja, în ultima lună de toamnă, adevărul este că deja suntem la început de lună noiembrie, final de toamnă. Iar dacă aveți norocul de a vă număra printre românii care stau la curte, exită câteva lucruri la care trebuie să aveți grijă! Mai precis, există o listă mică de sfaturi pe care ni le oferă specialiștii pentru această perioadă, pentru a ne putea bucura de o grădină sănătoasă și frumoasă!

Primul lucru de pe această listă poate părea evident, însă multă lume ignoră: curățarea grădinii! Este foarte important să scăpați de frunzele căzute, cât și de lăstarii uscați, din propria grădină! Iar tot ce colectați din grădina voastră poate fi folosit, apoi, pentru a face compost! Iar atunci când vine vorba despre pomi fructiferi, nu uitați să aveți grijă și de curățarea acestora! Căpșunii, cât și merii și perii, trebuie curățați atent în această perioadă, pentru a rămâne cât mai sănătoși de-a lungul iernii. Cu toate acestea, evitați să curățați prunii, deoarece ei vor fi vulnerabili în sezonul rece!

Când se pot planta pomi toamna

Data de la care se pot planta pomi fructiferi toamna este 20 octombrie, potrivit ing. Marius Roman, fondatorul Pepinierelor Roman. Specialistul atrage atenția că, deși pe piață materialul săditor este comercializat mult mai devreme, plantările nu trebuie făcute prea devreme, ci cât mai aproape de răcirea vremii. „De preferat așteptați data de dincolo de 20 octombrie. Sezonul plantărilor se prelungește pana la sfarșitul lunii noiembrie și în unele zone se poate prelungii chiar și în luna decembrie”, spune ing. Marius Roman. Pomicultorul explică și de ce nu trebuie să ne grăbim cu plantările pomilor toamna. În situația în care circulația sevei nu este oprită și pomii sunt în plină vegetație, pomii respectivi vor îngheța peste iarnă, iar șansele să se prindă sunt extrem de mici, mai ales în cazul speciei cireș, care este o specie sensibilă și suferă destul de mult șocul transplantării.

Ce pomi se plantează în luna noiembrie

Persoanele care locuiesc la curte trebuie să se ocupe foarte bine de grădina personală în această perioadă. În afară de curățarea frunzelor căzute și a înlăturării lăstarilor uscați, toamna reprezintă anotimpul ideal pentru a planta pomii fructiferi. Aceștia se pot planta și primăvara sau vara, dar poți face acest lucru chiar și în luna noiembrie. Spre deosebire de pomii plantați primăvara, cei plantați acum ar mai cîștiga aproximativ un an de viață, potrivit specialiștilor. Toamna poți planta mai mulți pomi fructiferi, dar și arbuști, cum sunt zmeura sau coacăzul. E important ca pomii fructiferi să fie curățați cu atenție, pentru a se menține sănătoși în timpul iernii. Merii, perii și căpșunii au nevoie de curățare, dar nu și prunii, întrucât sunt mai vulnerabili iarna. Mărul este un pom fructifer pe care să-l plantezi în grădina ta în noiembrie. Îți va oferi fructe delicioase și nici nu este un pom pretențios. E bine să fie plantat toamna, înainte de primul îngheț. Este o perioadă bună întrucât mărul se va obișnui cu mediul nou în care e plantat. Cel mai bine e să îl plantezi până când temperatura ajunge la 2-3 grade Celsius. Este un pom care se prinde, de obicei, în orice sol. În cazul în care vrei o producție mai mare de mere, poți înființa o livadă. Mărul suportă căldurile foarte mari, dar și iernile aspre și este ideal să fie plantat în zona dealurilor de până la 700 – 800 de metri altitudine, unde temperatura media anuală este de 7.5-10 grade Celsius. Acest pom fructifer rezistă la temperaturi de până la -35 grade Celsius, iar cele mai mari de 35 grade Celsius nu sunt potrivite pentru frunzele moi.

Ce distanță trebuie să fie între pomi

Dacă ai livadă, trebuie să știi că distanța dintre pomi trebuie să fie de cel puțin 3 metri. Mărul este un pom care își întinde rădăcinile până la aproximativ 3-4 m în pământ, până când ajunge la maturitate. La plantare, însă, grosimea solului trebuie să fie de 1 metru, iar adâncimea de 60-70 cm. Trebuie luate drept reper și rădăcinile, care ar trebui să aibă loc să stea răsfirate în groapă. Totodată, rădăcinile trebuie să fie complet acoperite de pământ, până la nodul de altoi, care rămâne la 3-4 cm deasupra solului. Puietul de măr se lasă cu rădăcinile în apă, timp de 3 ore, pentru a se hidrata. După aceea, se recomandă înmuierea rădăcinilor într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd proaspăt. Treptat, rădăcinile se acoperă cu pământ și se udă cu 10 litri de apă. Dacă puietul este expus vântului, atunci va avea nevoie de tutore. Este recomandat să-l protejați folosind o plasă de protecție împotriva rozătoarelor. Este necesară protecția, întrucât iepurii, șobolanii, șoarecii de câmp pot să roadă scoarța copacului, lucru care va ruina plantarea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.