CONTROVERSE… Locuințele ANL din Huși au început să se vândă, una câte una, către actualii chiriași, însă până când blocurile vor reveni în totalitate noilor proprietari, Primăria este trasă la răspundere pentru faptul că fațadele acestor imobile au început să cadă. La blocului ANL de pe B-dul 1 Mai, de pildă, pereții exteriori ai clădirii s-au coșcovit destul de tare prin unele locuri. Nemulțumirea celor care au atras atenția a stârnit însă indignarea celor care cred că, dacă unii locatari și-au cumpărat apartamentul, atunci ar fi și responsabilitatea lor să mai facă reparații.
La nivelul municipiului Huși s-a dat undă verde vânzărilor de locuințe ANL către chiriași și, de la o lună la alta, Consiliul Local aprobă tot mai multe vânzări de ANL-uri, fie în rate, fie cu banii jos, dacă chiriașul dispune de suma la care i-a fost evaluat imobilul. În aceste condiții, unii ocupanți ai acestor imobile se întreabă cine ar trebui să se ocupe de reparațiile curente, mai ales că fațadele au început să se desprindă. Este cazul blocului cu patru scări de pe Bulevardul 1 Mai, unde s-a iscat o întreagă polemică pe marginea acestei probleme. Imaginile de la fața locului arată cum blocul are nevoie urgentă de reparații. Dincolo de estetica din centrul Hușului, este vorba despre siguranța celor care locuiesc în imobil, dar și a trecătorilor care circulă prin zonă. Unii sunt convinși că răspunderea pentru reabilitarea construcției este a Primăriei Huși. „Blocul a fost ridicat de Primărie, așa că fațada exterioară intră în responsabilitatea lor. Unde sunt locatarii? Ei (primăria, n.r.) au dat aceste apartamente și ei ar trebui să verifice. Dacă nu o fac, atunci clar că sunt interese la mijloc”, a spus un hușean. „Cel care stă la parter, oare cum a suportat să îi curgă de la burlan apa și să se strice în acel hal. Se putea prelungi acel burlan. Dar doar se așteaptă numai”, a fost o altă replică, din partea cuiva care a făcut trimitere la ocupanții ANL-ului, care ar trebui și ei să se implice.
Hușenii propun: „Primăria să își angajeze, mai bine, câțiva meseriași în plus, decât birocrați, pe care să îi trimită pe teren, să repare, să întrețină, să facă Hușul frumos”
Cei care sunt convinși că Primăria este obligată să facă acele reparații au venit cu soluții inedite, tocmai ca fie evitate celebrele licitații, unde se tot învârt bani publici, în termene greoaie și proceduri sinuoase. „În acel bloc ANL, toate apartamentele au fost vândute sau mai există și locatari care plătesc chirie la Primărie? Dacă toate apartamentele au fost vândute, atunci este treaba locatarilor, proprietarilor de apartamente, să întrețină și să repare pereții exteriori ai blocului. Dacă mai există în acel bloc locatari care stau cu chirie și plătesc chirie la Primarie, atunci este și de datoria Primăriei să repare și să întrețină pereții exteriori ai blocului și instalațiile comune ale blocului! De asta am zis că ar fi bine să existe, ca angajați ai Primăriei, câțiva meseriași în construcții și instalații (inclusiv 2- 3 zidari – tencuitori), pentru a se putea interveni rapid și eficient (fără a mai organiza licitații publice și fără a mai apela la firme private de construcții) în astfel de situații”, a opinat, hâtru, un alt hușean.
Muietis posmagii
Sa le repare putorile de bugetari carora li s-au acordat pe pile ,căci majoritatea care locuiesc acolo sunt angajații Primăriei și au salarii mari ,își permit .
Numai fițe pe ei.
Nimic nu e de capul lor .
Doar sa insele statul de parale.
Reparativa putorilor singuri ca si asa stati aproape pe degeaba acolo.
Iar primăria să le repare?!? Nu le este rușine acestor asistați sociali nesimțiți aroganți plini de lovele care stau pe bani publici cu chirie extrem de mică de ani de zile ?!?! Aceste ANL trebuiau acordate cu chirie maxim 5 ani timp în care sa își caute locuință și sa ajute alți tineri. Asa stau acolo de ani zile pe sume modice dar ei în loc sa își strângă bani per alte locuințe au băgat lovele în mașini scumpe în concedii extravagante în lux opulenta bășini nesimțire. Mergeți în parcări din aceste blocuri sa vedeți ca nu aveți loc de parcare printre bolizi. Aceste locuințe trebuie vândute la prețul pieței ori date în chirie la prețul pieței iar cu banii adunați sa fie construite alte locuințe.
Corect, toti sunt angajati la stat
Să le repare ăia care le-au construit de-an pwlea, sunt blocuri ceaușiste de 40ani și mai mult care arată impecabil…