RAPORT Aproape toatã populatia judetului Vaslui este beneficiarã a pachetului minim de asigurãri de sãnãtate acordat prin Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui. În total, au beneficiat de servicii gratuite sau compensate un numãr de peste 418 mii vasluieni, marea majoritate fiind în categoria de vârstã 4 – 59 ani. În acelasi timp, sute de miliarde de lei vechi au fost destinate programelor nationale pentru boli cronice, indiferent cã a fost vorba de HIV/SIDA, cancer, diabet zaharat sau alte afectiuni.
Peste 2.387 de miliarde de lei au fost gestionati, în 2011, de Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate, 48,28% din totalul sumelor reprezentând fondurile alocate serviciilor medicale din cele 4 unitãti spitalicesti (sapte pânã în vara acestui an). Pe locul doi în ceea ce priveste cuantumul cheltuielilor decontate de CJAS Vaslui, respectiv 32,49%, o reprezintã decontarea produselor farmaceutice si materiale sanitare gratuite ori compensate. În rest, marea parte au ajuns la medicii de familie, 209,7 miliarde, pentru asistenta medicalã primarã, pentru cei 178 medici de familie din judet, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, 139,35 miliarde doar pentru serviciile de urgentã, restul fiind alocate pentru asistenta medicalã pentru specialitãtile clinice, 322,8 miliarde lei vechi, asistentei medicale în domeniul specialitãtilor paraclinice, si aproape 29,5 miliarde lei vechi, din care nu mai putin de 23 miliarde pentru analize medicale de laborator, alte 6,5 miliarde fiind destinate pentru radiologie si imagisticã medicalã. În sfârsit, restul de bani au fost alocati în cadrul programelor nationale de sãnãtate, respectiv cel de tratament si monitorizare a persoanelor cu HIV/SIDA, 127 persoane, valoarea serviciilor medicale fiind de 43,35 miliarde lei, cei cu TBC, 875 bolnavi, suma alocatã fiind de 3,06 miliarde lei vechi, cei cu afectiuni oncologice, 909 bolnavi, suma alocatã pentru acest an fiind de peste 84 miliarde lei vechi, ori pentru programul national de diabet zaharat, nu mai putin de 118 miliarde fiind alocate acestui program, pentru medicamente, materiale sanitare, sau evaluarea periodicã a celor peste 10400 de pacienti înregistrati. “Din pãcate, conform raportãrilor, în judetul Vaslui, sunt peste 16 mii de pacienti diagnosticati cu diabet zaharat, din care 10.422 dintre acestia sunt deja în tratament, aceastã afectiune afectând un numãr crescut de persoane de la an la an, poate si datoritã stresului, alimentatiei precare sau altor cauze. Este o tendintã la nivel national, diabetul zaharat având o incidentã crescutã în ultimii ani, inclusiv în rândul bolnavilor dependenti de insulinã”, a declarat, la sedinta de bilant a anului 2011, Corneliu Mihalache, presedintele – director general al CJAS Vaslui.
Doar jumãtate dintre beneficiari sunt si cotizanti la sistemul de sãnãtate
Trebuie spus cã, în conformitate cu datele furnizate de CJAS Vaslui, la sfârsitul anului 2011, sunt înscrisi un numãr de 418.075 asigurati, circa jumãtate dintre acestia provenind din mediul urban. Doar 4,03% dintre acestia sunt copii de pânã la trei ani, ceea ce denotã cã sporul natural este negativ, 20,80% dintre asigurati, 48.606 provenind din mediul urban si 38.732 din cel rural, fiind în categoria de vârstã de peste 60 de ani, cea mai mare parte a asiguratilor, 314.270, respectiv peste 75%, având vârste între 4 si 59 de ani. În afara celor 178 de medici de familie aflati în relatii contractuale cu CJAS Vaslui, la nivelul judetului, pe lângã cele patru spitale, mai sunt si trei centre de permanentã, la Ivãnesti, Codãesti si Vutcan, pentru care, pentru anul 2011, an în care acestea au fost înfiintate, a fost alocatã suma totalã de 841,5 milioane lei, 460 milioane doar pentru luna noiembrie, lunã în care toate aceste trei centre au functionat la capacitate. În acelasi timp, doar 9,58 miliarde lei au fost destinati asistentei medicale stomatologice, pentru cei 54 de furnizori care au solicitat, pânã în acest moment, la nivel judetean, intrarea în relatii contractuale cu CJAS Vaslui, în medie fiind acordati circa 800 milioane lei vechi lunar pentru aceste servicii. “Din pãcate, la nivelul judetului Vaslui, încasãrile de la asigurati sunt sub jumãtate din totalul cheltuielilor, astfel încât beneficiem, în continuare, de sume redistribuite la nivel national. Acest fapt reflectã practic nivelul de sãrãcie a zonei, mai mult decât atât, nu s-a reusit decât colectarea a circa 60% de la societãtile comerciale. Ceea ce ne bucurã este faptul cã s-a reusit ca bugetul alocat CJAS Vaslui sã fie distribuit în folosul asiguratilor, îndeplinindu-ne astfel obligatia fatã de populatia beneficiarã a serviciilor medicale, inclusiv din punct de vedere teritorial, astfel încât toti vasluienii sã poatã beneficia de aceste servicii. În plus, am reusit ca, în acest an, sã reducem perioada de asteptare în ceea ce priveste analizele medicale de laborator si radiologie achitate de noi, de la circa 2,5 luni de asteptare, la doar o lunã de zile, lucru valabil si pentru listele de asteptare pentru dispozitive medicale, a cãror perioadã de asteptare s-a redus la jumãtate. Pentru acestea din urmã, în special pentru protezele ortopedice, îmbucurãtor este si faptul cã am reusit sã atragem în judet specialisti care sã implementeze aceste proteze, nemaifiind nevoie ca pacientii nostri sã se deplaseze la unitãti sanitare de specialitate din alte judete”, a declarat Corneliu Mihalache, presedintele – director general al CJAS Vaslui.