spot_img
11.4 C
Vaslui
25-oct.-2024
spot_img

Curtea de Apel Iasi dă de pământ cu dosarul Buzatu. Toate înregistrările făcute de Emil Savin și un angajat al acestuia, eliminate de procurori

- Advertisement -

DECIZIE DEFINITIVÃ…Curtea de Apel Iasi a decis astãzi, 25 octombrie, cã rechizitoriul procurorilor DNA a fost nelegal întocmit, motiv pentru care nu poate începe judecata lui Dumitru Buzatu. Judecãtorii au dat termen cinci zile procurorilor sã refacã rechizitoriul, altfel dosarul se va întoarce la DNA. Singura probã zdrobitoare din dosar rãmâne flagrantul.

Curtea de Apel Iasi a decis eliminarea tuturor înregistrãrilor efectuate în timpul anchetei de cãtrecolaboratorii cu identitate realã- omul de afaceri Emil Savin si un angajat al acestuia-Iulian Bârzu, precum si declaratia unei martore, o fostã angajatã la firma lui Savin. Tribunalul Vaslui hotãrâse în luna aprilie eliminarea doar a câtorva dintre înregistrãri. „Constatã neregularitatea Rechizitoriului din data de 13.12.2023, întocmit în dosarul de urmãrire penalã nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe lângã Î.C.C.J. – D.N.A. – Serviciul Teritorial Iasi, consecintã a excluderii din probatoriu a declaratiei martorei Plesca Gabriela si a tuturor proceselor verbale de redare, în formã scrisã, a înregistrãrilor efectuate de colaboratorii cu identitate realã Savin Emil si Bârzu Iulian si a suportilor optici aferenti”, se aratã în solutia pe scurt publicatã, vineri, pe portalul instantei. Procurorii DNA au termen de 5 zile „sã se conformeze dispozitiilor legale”. Concret, DNA trebuie sã comunice instantei dacã remediazã neregularitãtile actului de sesizare si comunicã judecãtorului de camerã preliminarã dacã mentine dispozitia de trimitere în judecatã ori solicitã restituirea dosarului în vederea completãrii urmãririi penale. Decizia Curtii de Apel Iasi este definitivã.

Explicatiile DNA-lui au fost inutile. CA nu a tinut cont de principiul „tempus regit actum”

Dosarul în care este inculpat Dumitru Buzatu se aflã în procedura camerei preliminare, în cadrul cãreia sunt judecate exceptiile din decembrie anul trecut. Asa cum era de asteptat, Buzatu a contestat probele procurorilor DNA, cerând eliminarea acestora din dosar. Într-o primã fazã, Tribunalul Vaslui a admis în luna aprilie o parte dintre solicitãrile lui Dumitru Buzatu. Judecãtorul din Vaslui a decis atunci eliminarea unor înregistrãri din dosar invocând o decizie a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, intratã în vigoare la zece luni distantã dupã declansarea anchetei împotriva lui Dumitru Buzatu. Hotãrârea respectivã prevede cã pe lângã mandatele de supraveghere clasice obtinute de parchete de la instantele de judecatã, în cazul folosirii investigatorilor cu/fãrã identitate protejatã este ncesar un mandat special. Cum la data la care Dumitru Buzatu era anchetat de DNA nu era în vigoare respectiva hotãrâre, procurorii nu aveau cum sã cearã mandat special pentru investigatorul cu identitate realã folosit-omul de afaceri Emil Savin, parchetul solicitând instantei doar mãsurile de supraveghere prevãzute de procedura penalã la data respectivã. Acesta a fost si motivul pentru care DNA a contestat decizia Tribunalului Vaslui, considerând-o nelegalã. „În ipoteza unei succesiuni de legi sau a unor succesiuni de intrepretãri opereazã principiul tempus regit actum”, a sustinut procurorul DNA la Curtea de Apel Iasi. Expresia latinã reprezintã un principiu de drept conform cãruia un act juridic se încheie în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Momentul flagrantului, contestat de Buzatu

Desi a obtinut excluderea unor probe importante din dosar, Dumitru Buzatu a vrut si mai mult si a contestat si el decizia judecãtorului de camerã preliminarã de la Tribunalului Vaslui. Miza? Sã scape de flagrant, singura probã care îl incrimineazã în mod clar. Când a fost oprit de ofiterii anticoruptie si a fost întrebat ce reprezintã banii din geanta gãsitã în portbagaj, el a declarat cã „sunt economiile mele”. La DNA s-a întors asupra declaratiei, spunând cã de fapt banii erau primiti cu împrumut de la Emil Savin. „Trebuia informat acuzatul cã are aceste drepturi, acesta nu avea de unde sã stie, a terminat Facultatea de Filozofie. Conventia Europeanã si jurisprudenta prevãd cã se poate renunta voluntar la aceste garanatii procesuale, dar pentru a putea renunta voluntar trebuie sã fie informat asupra lor. Mai precizeazã cã s-a profitat de elementul surprizã, de miscarea în fortã pentru cã au fost oameni care au sãrit din masini cu arme, domnul Buzatu a fost pus cu fata spre masinã, fiind o persoanã privatã de libertate la acel moment”, a invocat avocatul lui Dumitru Buzatu în fata judecãtorilor de la Iasi.

Buzatu arestat preventiv 7 luni

Dumitru Buzatu este judecat sub control judiciar dupã ce timp de sapte luni s-a aflat în arest preventiv. În luna aprilie, mãsura a fost înlocuitã cu arestul la domiciliu, iar din iunie se aflã sub control judiciar. Dumitru Buzatu a fost pus sub acuzare de luare de mitã dupã ce în urmã cu un an, pe 22 septembrie, a fost prins în flagrant, dupã o partidã de pescuit, având o geantã cu 1,25 de milioane de lei în portbagaj. Banii i-au fost oferiti de omul de afaceri Emil Savin, care a reclamat la DNA cã de mai bine de doi ani Consiliul Judetean Vaslui i-a blocat plãtile pentru lucrãrile efectuate la un drum strategic. La DNA, Savin a sustinut cã pe plan local, în rândul constructorilor, era de notorietate cã trebuie sã-i ofere mitã presedintelui Consiliului Judetean Vaslui pentru a cîstiga proiecte. Sumele variau în functie de valoarea contractului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

    • Nu e adevărat, clasa politica e corupta, ce justiție sa mai facă justiția când politicul face legi sa nu poată fi acuzați?
      Politia ii prinde, justiția ii judeca dar cu ce ? cu legile făcute de politicieni ? toate sunt făcute sa nu poata fi trași la răspundere, camerele nu-s omologate, n-au vreo stampila, n-au cerut vreo aprobare și nici nu mai contează ca fapta e adevărata, n-au stampila, n-au aprobări speciale, veniți alta data, n-au ce sa le facă, trebuie sa respecte legile, făcute de politicieni

  1. Așa se întâmplă cand te crezi Dumnezeu, tu, DNA. Să mai respecte si ei actele normative și procedura penală!
    Dar când vii mare smardoi, tu, DNA, că nu e nimeni ca tine, plin de aroganță și suficiență că e de ajuns să fii prezent ca să nenorocești pe cineva (fie el și lepra de Buzatu), te mai aduce judecătorul cu picioarele pe pământ.
    Și uite așa, tu, arogantule de polițist sau tu, arogantă de procuroare, coborâți din sferele rarefiate ale aerului respirat de nasurile voastre!!!!
    Urmează o altă penibilitate de dosar!!! Nelu Tătaru vă spune ceva, imbăxiților?
    Cât mai faceți politică, putregaiurilor de la DNA????

  2. Fac ăștia niște legi de nu-ți vine să crezi, si nu doar psd e de vina, ministrul justiției parca e Predoiu de la pnl
    Niciodată n-o sa mai prindă corupți, hilar cum este de acum, avem corupte căcălău dar fără corupți

  3. Are dreptate Buzatu ,trebuia anuntat ca v-a participa la un flagrant ,nu poti lua omul asa pe nepregatite,nespalat pe dinti,cu sosetele imputite .Nea Mitica e gingas .In Asia era deja condamnat la inchisoare pe viata si confiscarea averii pana la rudele de gradul III ,labareala de Romania .Justitia e la ei .BIne ca noi le platim pensiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.