spot_img
7.8 C
Vaslui
22-oct.-2024
spot_img

O nouã competitie pentru liceeni: Olimpiada Nationalã de Statisticã

- Advertisement -

INVITATIE… Liceenii din judetul Vaslui vor putea participa, începând de anul acesta, la o nouã competitie. Este vorba despre Olimpiada Nationalã de Statisticã, care se va desfãsura în perioada ianuarie – martie 2025. Aceasta se va desfãsura pe douã paliere Categoria Junior, adresatã elevilor din clasele a IX-a si a X-a, respectiv Categoria Senior, pentru elevi din clasele a XI-a si a XII-a. Înscrierile încep pe 30 octombrie, iar în competitie vor participa doar echipe formate din doi-trei elevi de liceu. Potrivit șefului INS, Tudorel Andrei, se sperã cã se vor înscrie minimum 10-15 echipe la nivel de judet.

Olimpiada Nationalã de Statisticã este organizatã de Institutul National de Statisticã si Ministerul Educatiei, cu sprijinul Eurostat, în cadrul Competitiei Europene de Statisticã. „Începând cu 1 septembrie 2024 a demarat proiectul de tip grant Competitia Europeanã de Statisticã în România 2024-2025. Proiectul va dura 12 luni si se va desfãsura în perioada septembrie 2024 – august 2025. Participarea României la aceastã competitie internationalã va fi o premierã pentru tara noastrã; organizarea acestei actiuni de cãtre Comisia Europeanã (Eurostat), în anul scolar 2024-2025, a ajuns la nivel european, la a opta editie. Competitia Europeanã de Statisticã în România (CES) 2024-2025 se adreseaza elevilor din învãtãmântul secundar si este organizatã de cãtre Institutul National de Statisticã în colaborare cu Ministerul Educatiei. Obiectivul sãu principal este de a stimula curiozitatea si interesul elevilor privind utilizarea statisticilor oficiale, de a încuraja profesorii sã utilizeze materiale si tehnici moderne în aplicarea statisticii în cadrul diferitelor discipline, dar si de a evidentia rolul si importanta statisticii în societate. Competitia vizeazã douã categorii de elevi din învãtãmântul secundar: elevii din clasele a IX-a si a X-a din sistemul national de învãtãmânt (Categoria Junior) si elevii din clasele a XI-a si a XII-a din sistemul national de învãtãmânt (Categoria Senior)”, a transmis Institutul National de Statisticã.

Testãrile vor avea loc pe o platformã web dedicatã, neimplicând prezen fizicã în niciuna dintre etapele sale

În cadrul Olimpiadei Nationale de Statisticã, vor fi organizate douã runde ale competitiei nationale în perioada ianuarie – martie 2025, urmate de etapa europeanã care va avea loc în perioada aprilie- mai/iunie 2025. Testãrile vor avea loc pe o platformã web dedicatã, neimplicând prezentã fizicã în niciuna dintre etapele sale. În competitie vor fi înscrise echipe formate din doi-trei elevi de liceu (orice profil). „Membrii unei echipe trebuie sã fie din aceeasi unitate de învãtãmânt secundar. Pentru fiecare echipã, un profesor le va fi „profesor coordonator”, supraveghindu-i activitatea. Nu este limitat nici numãrul de participanti sau echipe din aceeasi unitate de învãtãmânt secundar, nici numãrul de echipe supravegheate de cãtre un profesor coordonator. Un elev poate face parte dintr-o singurã echipã. Limba competitiei nationale va fi limba românã, în timp ce competitia europeanã se va desfãsura în limba englezã. În cadrul proiectului vor fi organizate o Conferintã de lansare în luna octombrie a anului curent, precum si o Ceremonie de premiere a echipelor cîstigãtoare si a profesorilor coordonatori preconizatã sã aibã loc în martie/aprilie 2025. În situatia fericitã în care echipe din România vor fi cîstigãtoare ale fazei europene, va exista si pentru aceastã etapã o Ceremonie de premiere (on-line sau cu prezentã fizicã) si vor fi acordate, la fel ca si în cazul primelor echipe clasate la nivel national, premii tentante si diplome care sã rãsplãteascã participarea în competitie”, a transmis Institutul National de Statisticã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.