spot_img
spot_img
5.8 C
Vaslui
17-ian.-2025

Soldatul Bradley Manning deţinea 10.000 de documente militare nepublicate de WikiLeaks

- Advertisement -

Un expert informatic al armatei americane a afirmat luni că 10.000 de documente ale Departamentului de Stat au fost găsite în computerul utilizat de Bradley Manning, dar că acestea nu fuseseră transmise site-ului WikiLeaks.

David Shaver a depus mărturie în cadrul audierii de la baza militară din Fort Meade, în apropiere de Washington, desfăşurată pentru a stabili dacă tânărul soldat acuzat de a fi „sursă” de informaţii pentru WikiLeaks trebuie să apară în faţa curţii marţiale unde riscă închisoarea pe viaţă pentru „complicitate cu inamicul”. Audierea care a început vineri nu vizează stabilirea vinovăţiei acestuia.

Bradley Manning, în vârstă de 24 de ani, fost analist de informaţii în Irak, este acuzat că a transmis către site-ul WikiLeaks între noiembrie 2009 şi mai 2010 documente militare americane privind războaiele din Irak şi Afganistan, precum şi 260.000 de scrisori diplomatice ale Departamentului de Stat.

Expertul informatic a precizat că cele 10.000 de scrisori găsite într-un computer utilizat de tânătul soldat se aflau într-un folder comprimat care era în aparenţă deteriorat.

Întrebat dacă starea documentelor ar explica faptul că acestea nu fuseseră transmise de către WikiLeaks, expertul a declarat că acesta pare a fi răspunsul logic.

Shaver a mai declarat că alte 100.000 de scrisori codate ale Departamentului de Stat au fost găsite în computerul folosit de Manning între noiembrie 2009 când a fost trimis în Irak şi mai 2010, când a fost arestat.

Aceste 100.000 de scrisori diplomatice se aflau într-o anumită locaţie pe calculator indicând faptul că au fost şterse, a adăugat expertul subliniind că deşi acestea se găsesc pe un dispozitiv utilizat de tânărul soldat, nu pot fi legate direct cu profilul său de utilizator.

„Nu puteţi afirma că este clientul meu cel care avea acces la aceste informaţii”, l-a întrebat pe expert căpitanul Paul Bouchard, avocatul militar numit din oficiu în apărarea lui Manning. „Nu aţi găsit nicio dovadă care să arate că aceste informaţii au fost trimise cuiva?”. „Nu domnule”, a răspuns expertul.

La începutul audierii de luni instanţa a decis în pofida obiecţiilor apărării să continue dezbaterile în spatele uşilor închise datorită caracterului confidenţial al documentelor evocate. Publicul şi presa au fost prin urmare înlăturaţi din sală.

Ca şi în zilele precedente, simpatizanţi ai tânărului soldat au sosit în faţa bazei militare de la Fort Meade pentru a-şi exprima susţinerea pentru acesta.

MEDIAFAX.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.