BANI… Vasluiul se află pe ultimul loc în topul județelor cu profesori care au declarat oficial, anul acesta, că au obținut în 2023 bani din meditații. Astfel, doar 42 cadre didactice din Vaslui au depus declarații la ANAF pentru veniturile obținute din meditații. Potrivit publicației Economica.net, aceștia au câștigat în total 592.930 lei, adică în medie 14.117 lei. Evident, în realitate, numărul profesorilor care acordă contracost pregătire este mult mai mare decât al celor care merg să își declare la ANAF aceste venituri. Dacă sunt, însă, prinși că fac acest lucru, profesorii riscă dosar penal.
La nivel național, 11.734 de persoane au depus declarațiile de venit în 2024 pentru veniturile obținute din meditații anul trecut. Suma obținută de acestea se ridică la peste 169 de milioane de lei. Cele mai mari venituri nete declarate de profesori din meditații au fost realizate în București – peste 40 de milioane de lei, în Sibiu – peste 15 milioane de lei și în județul Cluj – peste 14 milioane de lei. La polul opus, în clasamentul privind veniturile nete declarate de profesori sunt judetele Tulcea – 520.446 lei și Călărași – 512.015 lei. În ceea ce privește numărul declarațiilor, cele mai puține au fost depuse în Vaslui – 42, Tulcea – 43 și Călărași – 44.
Profesorii trebuie să se autorizeze la Registrul Comerțului
Veniturile din meditații sunt încadrate de organele fiscale la categoria veniturile obținute din activități independente, potrivit Codului fiscal. Cea mai practică soluție pentru meditatori ar fi, deci, înființarea unei persoane fizice autorizate (PFA) cu acest obiect de activitate. Pentru aceasta, profesorul meditator trebuie să se înregistreze și să se autorizeze la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului. În urma acestei autorizări, meditatorul intră oficial în rândul contribuabililor care plătesc impozit pentru activitățile independente. Impozitul pe care meditatorul trebuie să-l plătească este stabilit prin raportare la venitul net anual și se determină fie pe baza normelor de venit, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit Codului fiscal. Alegerea unuia dintre aceste două sisteme se face la momentul în care se depune la organul fiscal competent declarația de venituri și cheltuieli anuale estimative.
Profii de matematica, limba romana, limba engleza si invatatorii fac meditatii la greu. Cu sutele. Normal ca elevii au nevoie de meditatii pentru ca profesorii lor de la clasa sunt prea obositi ca sa mai faca si ore asa cum trebuie. Unii ies de la ore la fara un sfert pentru ca la fix au meditatii acasa. Si nu cu un copil ci cu 4-5 si mai multi uneori.
Eu am fost la o profesoara de limbi străine. Nu am avut nevoie de bon, că m a lăsat să i trag o limbă în pizdut, 🥰🥰
La husi produc bani cu găleată da nu declara veniturile ca sint neamu de hoți de prut banditii aia puși pe meditații la negrilor merg japcarii ca sint evazioniști la greu mai ales la husi . Sa vina anafu și fiscu peste aia la husi ca se umplu de bani de la borfași aia care fac meditații peste meditații la husi da nu declara fiscului nimic. Hoți hoți hoți s-o evazioniști la husi cu gramada
Pai…..nu prea e corect!!! Lăsând la o parte situația pecuniara, oricum suntem supuși multor taxe peste taxe datorate statului, intervine PARTEA MORALA, adică eu, ca profesor, pentru a ma asigura ca părintele nu-mi cere bon și nu „ma da-n gat” autorităților, recurg la „imblanzirea scorpiei” și-i pun copchilului note foarte bune, defavorizandu-l pe altul căruia ii merge mintea și se descurca foarte bine! Aici mi se pare marea problema, nu neapărat cea financiara(ca nu devin miliardari, apoi trebuie,totuși, acordat și respectul cuvenit profesiei!) Aaa, și ar mai fi o problema, și anume, situația în care profesorul are program plin de meditații, asta înseamnă că obosește psihic și fizic, fiind suprasolicitat, iar a doua zi e…….. numai bun de prestat orele la școală….
Nu e chiar așa, in general nu se fac meditații cu profesorul cu care au ore, iar daca sunt care fac puține șanse sa le ridice copiii cu note aiurea, pentru ca la bac o pățesc rău daca plozii meditați iau note proaste, le scade prestigiul si naiba mai face meditații cu ei
Ar trebui sa se faca un site unde sa poata fi reclamati. Ei si cei care muncesc la negru….
Cei care și-au declarat veniturile sunt profesori adevărați. Ceilalți sunt din categoria profei de la Codăești sau viceprimar.
Cunosc multi profesori care fac meditații și nu declară la fisc treabă asta. Unde trebuie reclamați?!