spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Academia Afacerilor Sociale: vasluienii pot primi câte 61.000 euro

- Advertisement -
INTEGRARE…Obiectivul proiectului este cresterea gradului de dezvoltare socio-economicã în regiunile Nord-Vest, Centru si Nord-Est, în vederea integrãrii pe piata fortei de muncã a persoanelor vulnerabile din mediul rural

FINANTARE… Vasluienii care vor sã-si facã o afacere se pot înscrie în Academia Afacerilor Sociale, un proiect lansat de Fundatia World Vision România în parteneriat cu Fundatia Civitas pentru Societatea Civilã. Acestia pot primi câte 61.000 de euro dacã reusesc sã creeze acele afaceri care au o misiune socialã si reinvestesc 90% din profit în aceastã misiune sau dacã 30 % dintre angajatii afacerii sunt persoane din grupuri vulnerabile. Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de dezvoltare socio-economicã în regiunile Nord-Vest, Centru si Nord-Est, în vederea integrãrii pe piata fortei de muncã a persoanelor vulnerabile din mediul rural, prin înfiintarea de întreprinderi sociale si crearea a noi locuri de muncã în cadrul acestora.

În România, existã 2.924 întreprinderi sociale, dintre care 1.967 au atestatul valabil care le recunoaste statutul (conform RUEIS, iulie 2024). Mai multe afaceri sociale înseamnã mai multe locuri de muncã pentru persoane din grupuri dezavantajate si mai multi actori care contribuie la dezvoltarea unei societãti mai echitabile. Înfiintarea unor asftel de întreprinderi poate fi o parte importantã din rãspunsul la rata mare de sãrãcie si excluziune socialã din România, care a fost de 34,4% din populatie în anul 2022. „Academia de Afaceri Sociale rãspunde necesitãtii de a combate riscul de sãrãcie si excluziune socialã, care a afectat 34% din populatia României în 2022, echivalentul a 6,5 milioane de persoane. Conform INS, desi s-a înregistrat o micã scãdere fatã de anul anterior (2021), rata riscului de excluziune socialã rãmâne ridicatã, afectând atât femeile (36 %), cât si bãrbatii (33%). Prin acest proiect, vrem sã formãm viitorii antreprenori sociali din mediul rural din România si sã sprijinim înfiintarea a 34 de afaceri sociale în regiunile Nord-Est, Centru si Nord-Vest ale tãrii. Antreprenorii de mâine nu doar cã îsi creeazã propria oportunitate de reusitã, dar îsi aduc si contributia la bunãstarea comunitãtii lor, generând oportunitãti si oferind suport altora, accelerând, astfel, impactul pozitiv al economiei sociale în mediul rural din România”, a declarat Mihaela Nabãr, director executiv Fundatia World Vision România. Pânã în ianuarie 2027, Academia de Afaceri Sociale va sprijini înfiintarea si functionarea a 34 de afaceri sociale în cele trei regiuni ale proiectului, creînd 136 de locuri de muncã în mediul rural din România.

Ce include proiectul Academia de Afaceri Sociale?

Academia de Afaceri Sociale include un curs acreditat si ateliere care vor pregãti viitori antreprenori sociali. Persoanele înscrise în proiect vor urma un curs acreditat de Antreprenor în economia socialã si ateliere pe teme de interes pentru antreprenori la început de drum. Cursul va avea o duratã de 180 de ore si se va derula online în lunile octombrie 2024 – februarie 2025. De asemenea, Academia de Afaceri Sociale include un concurs de planuri de afaceri. Dupã ce vor urma programul de formare în antreprenoriat social, participantii se vor putea înscrie într-un concurs de planuri de afaceri, iar 34 de idei cîstigãtoare vor obtine o finantare nerambursabilã. Echipa proiectului va lucra aplicat pe ideile de afacere cîstigãtoare, care vor primi o finantare în valoare de 61.000 euro. Antreprenorii vor fi pregãtiti pentru obtinerea atestatelor de întreprindere socialã, abordându-se cele mai importante subiecte pentru startul afacerii sociale. Expertii din program vor fi alãturi de antreprenori, oferind sprijin în realizarea achizitiilor, executia bugetului investitiei conform planului de afaceri si ocuparea locurilor de muncã.

Cine se poate înscrie în Academia de Afaceri Sociale

Se poate înscrie în Academia de Afaceri Sociale oricine are domiciliul în mediul rural, într-una dintre cele trei regiuni incluse în proiect: Nord-Vest, Centru, Nord-Est, oricine a absolvit studii medii, are peste 18 ani împliniti si nu se aflã în situatie de conflict de interese, nefiind angajat/angajatã sau rudã pânã la gradul II ale unor angajati ai Fundatiei Civitas pentru Societatea Civilã (Biroul Cluj si Odorheiu Secuiesc) si Fundatiei World Vision România. De asemenea, cei care vor sã se înscrie trebuie sã aibã competente de utilizare a calculatorului, sã îsi doreascã sã aducã o schimbare în comunitatea lor printr-o afacere socialã si sã nu fie înscrisi într-un proiect similar, finantat de Uniunea Europeanã în cadrul Programului Incluziune si Demnitate Socialã 2021-2027. Înscrierile în proiect se fac accesând urmãtorul link: https://civitas.ro/academia-de-afaceri-sociale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.