spot_img
spot_img
0.4 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Colegiul Agricol Huși a rămas fără autorizație sanitară: DSP a retras-o, după ce o bucată de tavan s-a prăbușit!

- Advertisement -
PERICOL… Într-o clasă de elevi, o gaură uriașă a apărut în tavanul fals, semn că lucrările au fost făcute de mântuială.

NECAZ… Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși funcționează în noul an școlar fără autorizație sanitară. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui confirmă retragerea documentului și motivează că măsura radicală a fost impusă de faptul că, față de momentul în care a fost emisă inițial autorizația de funcționare, în unitatea de învățământ de la Huși s-ar fi făcut o serie de „modificări de structură”. Acestea au fost constatate în urma verificărilor din vară, iar inspectorii DSP au considerat că ceea ce s-a făcut în plus și fără aviz la structura clădirii, nu îndeplinește în acest moment condițiile prevăzute de lege. Contactată, conducerea Colegiului Agricol nu a formulat încă un punct de vedere, însă mai repede a ajuns în spațiul public o imagine din interiorul școlii, în care, într-o clasă curată, apectuoasă și dotată corespunzător, o gaură uriașă se ivește, totuși, în tavanul fals, semn că, totuși, lucrarea nu e ce trebuie și exigența DSP-ului nu a fost exagerată.

Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși a înregistrat în ultima perioadă o evoluție notabilă sub aspectul rezultatelor elevilor, iar asta arată că actuala formulă de conducere a școlii, dar și colectivul de profesori fac eforturi ca această unitate de tradiție a Hușului să își recapete prestigiul de altădată. Școala are dotări corespunzătoare, are și un laborator inteligent, foarte bine pus la punct, iar elevii de clasa a VIII-a au început să privească cu interes spre Colegiul Agricol, unde, foarte important, pe lângă cele 9 clase cu învățământ liceal la zi, unde sunt pregătiți tehnicieni în diferite profesii căutate pe piața muncii, sunt și trei clase de învățământ profesional de 3 ani, care califică elevii în profesii precum apicultor-sericicultor, mecanic auto și mecanic agricol. Până aici este totul bine. Necazul însă a venit odată cu verificările Direcției Sanitare de Funcționare (DSP) din vară. Inspectorii au fost atenți la condițiile în care fusese eliberată autorizația inițial și au observat că s-au făcut anumite modificări de structură, care nu mai concid cu ceea ce ei aprobaseră anterior și unde era cert că sunt respectate condițiile de siguranță pentru elevi și profesori. Aici ar fi fost binevenite precizările conducerii școlii, care să explice ce anume a modernizat fără aprobare. „S-au făcut modernizări, tavane false, ce s-a mai făcut și nu a fost în regulă. Acum toată lumea se pricepe la construcții, de cad tavanele în capul copiilor. Conducerea de acum a Colegiului chiar vrea să facă lucruri frumoase și depune efort, dar lucrările de zidărie, de construcție care se fac nu cred că țin de ea, părerea mea. Aici este Primăria Huși, care coordonează și face reparații, modernizări, dar nu are nimeni dintre noi curajul să iasă în față și să își asume niște lucruri”, spun, aluziv, unii profesori din instituție.

Aproape 70 de școli din județ au început anul școlar fără autorizație sanitară de funcționare

„Autorizația sanitară de funcționare a Colegiului Agricol Dimitrie Cantemir din Huși a fost retrasă din cauza modificărilor de structură care au intervenit din momentul emiterii autorizației sanitare funcționare până la momentul controlului”, a precizat ieri, pentru Vremea Nouă, șefa Direcției de Sănătate Publică, Mihaela Vlada. În această situație nu se află doar Colegiul Agricol de la Huși, deși se pare că e singurul liceu din județ în situația asta, ci sunt în total 69 de unități de învățământ cărora li s-au retras autorizațiile sanitare de funcționare. „Motivele care au dus la neemiterea sau retragerea autorizațiilor de funcționare au fost legate de modificările de structură care au intervenit de la momentul eliberării documentelor, existența unor corpuri de clădire vechi, cu risc seismic, a unor pavimente vechi, nelavabile, a mobilierului vechi și deteriorat sau a unor obiecte sanitare insuficiente și neadaptate grupei de vârstă. De asemenea, unele autorizații au fost retrase din cauza clădirilor care nu au fost supuse procesului de reabilitare și restructurare, din cauza lipsei unor surse de alimentare cu apă sau pentru că în anumite spații nu este asigurat iluminatul natural corespunzător”, au explicat reprezentanții DSP Vaslui, motivele generale care au justificat exigența comisiei de control.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.