Rezultatele neoficiale ale votului de vineri de la UMF indicau tirziu, dupa miezul noptii, victoria categorica a actualului rector, Vasile Astarastoae. Acesta are 70,99% din voturi, practic un numar mai mult decit dublu de voturi fata de contracandidatul sau, Stefan Georgescu. Rezultatele oficiale ale alegerilor vor fi comunicate abia simbata, dupa scanarea si inregistrarea fiecaruia din cele 3.600 de buletine de vot. „Am cistigat cu un procent de peste 70%. Dovada ca, indiferent de calomniile si de comportamentul orchestrat al institutiilor statului la adresa mea, mediul academic din Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi a dovedit ca este sanatos. Aprecierea acestor persoane care m-au votat este o sustinere morala. Imi voi continua planurile, pentru ca nu vreau sa-i dezamagesc”, ne-a declarat Vasile Astarastoae, dupa aflarea rezultatelor finale, dar neoficiale. In rindul studentilor care au votat, actualul rector a cistigat cu 19 voturi la 6.
Prezenta ridicata la alegerile de la UMF
Alegerile pentru functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi, incepute inca de la ora 8 dimineata, s-au incheiat vineri seara la ora 20. Startul voturilor a fost dat in sala de sport Vasile Alecsandri. Cadrele didactice, de cercetare si studentii cu drept de vot au venit inca de la primele ore ale diminetii pentru a-si exprima optiunea.
In cursa electorala a intrat profesorul Vasile Astarastoae si chirurgul Stefan Georgescu. „Potrivit datelor preliminare, vineri, la ora 19, prezenta la vot la Medicina Generala a fost de 80%, la Medicina Dentara de 82%, la Farmacie de 94%, iar studentii si Bioingineria au votat 100%. Rezultatele date de calculator in urma scanarii vor fi postate pe site-ul institutiei. Procesul poate dura peste 10 ore, avind in vedere ca scanarea unui singur buletin de vot dureaza un minut, doua”, a precizat vineri seara, chiar inaintea incheierii votului, Florin D. Petrariu, presedintele Comisiei Electorale. Un cadru didactic care a refuzat sa-si decline identitatea si-a exprimat dreptul de a vota motivind: „Am votat pentru binele universitatii, al colegilor mei si, nu in ultimul rind, al studentilor. Nu a fost nevoie sa meditez asupra alegerii, pentru ca stiu ce este mai bine pentru universitate”. La orele prinzului, cabinele de vot nu stateau libere prea mult timp, lucru datorat fluxulul de persoane care au venit sa voteze. „Sint alegeri dificile, avind in vedere contextul in care au loc. Alegerea mi s-a parut grea, dar obiectivitatea a invins. Am votat un plan managerial, nu o persoana”, a spus un alt votant.
Printre acestia a fost prezent si candidatul la functia de rector Stefan Georgescu, care s-a aratat multumit de desfasurarea lucrurilor, precizind ca are incredere in Comisia Electorala, singura problema aparind la numararea voturilor. Astazi se voteaza si membrii Senatului si ai Consiliul Facultatii, cei 800 de candidati primind, fiecare, cite patru buletine de vot. „Se spune ca ploaia aduce belsug; vom vedea miine daca urmatorii patru ani vor fi imbelsugati la UMF. Sint sigur ca am facut alegerea cea buna”, a declarat unul dintre medicii prezenti la vot.
Stresul si emotiile din cadrul universitatii au fost motivate avind in vedere atentia care s-a acordat in ultimele luni acestei institutii. Vasile Astatastoae, cel care detine mandatul care se incheie acum, fiind si candidat pentru mandatul ce urmeaza, este anchetat de DNA pentru acte de coruptie, conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice. Astarastoae spune insa ca toate aceste anchete au legatura cu alegerile de ieri, dar si cu alte luari de pozitii critice ale sale la adresa Guvernului.
Perioada de dupa depunerea candidaturilor a fost tensionata, lui Astarastoae fiindu-i contestata candidatura de catre rivalul sau pentru ocuparea functiei de rector. Ca in orice campanie electorala, nu au lipsit nici acuzatiile de fraudare. Atit procesul de votare, cit si cel de numarare a voturilor a fost surpavegheat de „invitatul special” al universitatii, Robert Berezovski, delegat de ministrul Educatiei, pentru a se dovedi transparenta votului pentru alegerea functiei de rector de la UMF Iasi. Votul s-a desfasurat fara incidente, cei doi candidati avind incredere in Comisia Electorala si renuntind la observatorii la care aveau dreptul.