INCREDIBIL…Leușteanul este o plantă magică, pe care bucătarii iscusiți o folosesc și în mâncare pentru proprietățile sale tămăduitoare, precum cimbrul sau busuiocul. De la această plantă se folosesc frunzele, dar și rădăcina. Este o plantă iubitoare de apă și de aceea gospodinele o plantează pe lângă fântâni. Este o plantă perenă, care odată adusă în grădină o ai o veșnic. Leușteanul în combinație cu mierea de albine este cel mai bun medicament pentru diverse boli. Mestecați frunze de leuștean dacă aveți paraziți intestinali și în câteva ore scăpați de ei. Leușteanul este atât de aromat, iar uleiurile volatile nu sunt pe placul paraziților intestinali.
Ideal ar fi să consumăm ceai de leuștean, însă nimeni nu se dă în vânt, așa că leușteanul îl veți găsi în toate mâncărurile moștenite din caietul bunicii, mai ales la ciorbe. Este nelipsit și din murături. Acesta a fost introdus în unele feluri de mâncare tocmai pentru proprietățile sale tămăduitoare. O licoare cu puteri nebănuite pentru afecțiuni ale sistemului nervos, ale inimii și ale sistemului digestiv este sucul din frunze de leuștean cu miere de albine: „Leușteanul este o plantă aromată foarte bogată în ulei volatil, antioxidanți și alte substanțe active cu proprietăți medicinale impresionante. Iată ce se întâmplă dacă vei consuma leuștean cu miere: Leușteanul stimulează sistemul nervos central. De asemenea, asigură sănătatea inimii. În plus, acesta are proprietăți expectorante, reglează menstruația, are proprietăți diuretice și antibacteriene. Este inclus în numeroase rețete, pentru a le da o aromă deosebită. Când este folosit în tratamentele naturiste, acesta este folosit pentru infuzii. De asemenea, din leuștean se face suc folosind frunze proaspete. Acesta poate fi diluat cu suc de morcovi sau cu suc de mere”, spun specialiștii în medicină tradițională.
Rădăcinile de leuștean uscate și mărunțite, remediu pentru gută, hemoroizi sau reumatism
În medicina tradițională se folosesc cu succes rădăcinile de luștean. Acestea conțin și eucoliptol ceea ce face ca această plantă să fie folosită împotriva reducerii inflamațiilor plămânilor. „Rădăcina leușteanului, uscată și mărunțită, poate fi amestecată cu miere. Acest amestec este indicat persoanelor care se îmbolnăvesc des. În plus, și cei a căror stare de spirit se schimbă brusc ar putea consuma acest preparat care conține leuștean cu miere. Leușteanul este recomandat persoanelor care suferă de alergii, au probleme cu tensiunea arterială, au hemoroizi, gută sau reumatism. Acesta poate curăța tractul respirator deoarece are proprietăți expectorante. În leuștean se găsește eucaliptol, care are rolul de a reduce inflamația și iritația de la nivelul plămânilor. Pentru că are proprietăți antibacteriene, leușteanul poate fi folosit pentru a preveni și pentru a trata bolile declanșate de E.coli și Salmonella. Dacă te confrunți cu probleme precum balonarea sau gazele, atunci poți consuma leuștean pentru a scăpa de ele. Leușteanul este indicat femeilor la menstruație care au crampe puternice”, mai spun specialiștii în medicină naturistă.
Medicii antici au fost primii care au descris efectele sale benefice
ISTORIC…Cultivat încă din secolul întâi după Hristos, fiind adus în Europa de călugări, leușteanul este o plantă perenă (n.r. nu necesită cultivarera an de an), singura specie de acest gen cu rădăcini cărnoase, frunze deosebite și tulpină groasă, de un verde intens, foliole crescute adânc și separate. Este o plantă la îndemână, întrucât crește atât spontan, pe câmpuri necultivate, pajiști sau în subcultură. Medicii antici au fost primii care au lăsat însemnul despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leușteanului asupra digestiei și sistemului nervos. În medicina populară românească, leușteanul este folosit ca plantă tămăduitoare pentru bolile de piept, digestive și pentru diferitele plăgi, dar și ca plantă magică. În bucătăria tradițională românească, leușteanul este folosit la murături, ciorbe de miel, de pasăre, fasole, varză, sosuri și aproape nu există gospodărie în mediul rural unde să nu fie cultivat în grădină pentru calitățile sale culinare, dar și digestive. El nu doar că are un gust plăcut, ci și numeroase propietăți care ajută nu doar la prevenirea, ci și vindecarea unor afecțiuni. Întărirea sistemului imunitar, protejarea rinichilor sau alinarea efectelor secundare ale menstruației sunt doar câteva dintre efectele pe care această plantă le are asupra sănătății. În uz intern, el este recomandat în parazitoze intestinale, boli hepato-biliare, dischinezii biliare, enterocolite și colite fermentative și colopatii spastice.