spot_img
spot_img
-1.2 C
Vaslui
15-ian.-2025

Comunele vasluiene, cu noroaie pe ulițe, dar cu securitate cibernetică

- Advertisement -
INVESTIȚII… Pentru a putea oferi “servicii publice de înaltă calitate cetățenilor”, primăriile și consiliile județene vor putea accesa fonduri de sute de mii de lei.

DIGITALIZARE… Deși în județul Vaslui încă mai sunt comune care se luptă cu noroaiele, noi investiții importante sunt anunțate la orizont, nu în extinderea utilităților de bază, ci în vastul domeniu al digitalizării. Pentru a putea oferi “servicii publice de înaltă calitate cetățenilor”, primăriile și consiliile județene vor putea accesa fonduri de sute de mii de lei, conform secretarului de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Alexandru Andrei.

În județul Vaslui încă mai sunt sate unde nu a ajuns apa curentă și asfaltul, însă asta nu a împiedicat administrațiile locale să achiziționeze stații de încărcare pentru mașinile electrice. Investiții asemănătoare vor continua și perioada următoare, potrivit lui Alexandru Andrei, singurul vasluian rămas în Guvernul Ciolacu. Secretarul de stat a anunțat că Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va pune în aplicare Programul Național pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale – DigiLocal, prin care administrația publică locală din România va fi digitalizată, cu buget de circa 200 milioane lei. Finanțarea se va acorda diferențiat, în funcție de tipul beneficiarului, respectiv: finanțare în cuantum de maxim 75.000 lei pentru primăriile de comune, 125.000 lei pentru primăriile de orașe, 175.000 lei pentru primăriile de municipiu și 250.000 lei pentru consiliile județene. Potrivit finanțatorului, programul de digitalizare locală are patru mari beneficii pentru administrațiile locale și pentru cetățeni: interconectarea sistemelor informatice ale primăriilor și consiliilor județene cu Ghișeul.ro, platforma oficială de plăți online a statului român, pentru achiziționarea simplă, rapidă și sigură a serviciilor publice digitale; dezvoltarea de interfețe standardizate pentru comunicarea cu cetățenii, site-uri care să fie accesibile prin câteva clickuri, astfel încât românii să utilizeze ușor și sigur serviciile publice electronice; consolidarea securității cibernetice la nivelul administrației locale, pentru că serviciile digitale locale sunt cele mai accesate de cetățeni; achiziția echipamentelor IT pentru creșterea capacității administrative și asigurarea interoperabilității, astfel încât românii să nu mai facă drumuri inutile și să nu mai stea la cozi. Categoriile de cheltuieli eligibile sunt alocate proiectelor prin care se achiziționează aplicații/sisteme informatice și servicii conexe, inclusiv servicii de integrare cu aplicații/sisteme ale autorităților publice europene, respectiv: sisteme informatice; echipamente IT; diverse tipuri de licențe software; servicii de integrare cu aplicații/sisteme ale autorităților și instituțiilor publice centrale; servicii de dezvoltare site-uri web pentru UAT; servicii suport. Secretarul de stat, Alexandru Andrei, atrage atenția că finanțarea cererilor eligibile se face pe principiul “primul venit, primul servit” până la epuizarea bugetului, urmând ca platforma de depunere să se deschidă pe 19 septembrie, ora 11:00.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Străzi cu gropi, canale care dau afara la ploaie, canalizări ineficiente și puturoase, nu tu șanțuri de evacuare a apei când plouă, dar avem securitate cibernetică 🤕🤕🤕

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.