SFATURI… Conform unor studii, verdeața poate fi pãstratã cu încredere la congelator, mai ales ca nu își pierde foarte mult din calitãțile sale. Mai exact, spre exemplu, mãrarul si pãtrunjelul ar pierde prin congelare doar aproximativ 15 – 20% din proprietãți. Totusi, trebuie precizat faptul ca verdeața la congelator nu trebuie pãstratã mai mult de câteva luni. Multe gospodine au obiceiul sa punã verdeața la congelator, însã procedeul de a o depozita în punguțe este total gresit, spun nutriționistii. Pentru o pãstrare excelentã, dacã vreti sã puneti verdeața la congelator, trebuie sã știti cã cea mai bunã metodã este congelarea în cutii de plastic.
Majoritatea gospodinelor au obiceiul sã punã verdeata la congelator, dar procedeul de a o depozita în pungute este total gresit, potrivit nutritionistilor. Iatã câteva regului pentru a depozita corect frunzele de pãtrunjel, telinã, mãrar si leustean timp de trei sau patru luni de zile în congelator: Se folosesc cutii de plastic cu capac, care se închid bine. Verdeata pe care o congelezi,trebuie sã fie foarte proaspãtã, spãlatã bine sub jet de apã. O cutie bunã de congelat este o cutie foarte plinã, cu verdeturi tocate bine si uniform si foarte bine scurse de apã. Dacã rãmâne apã pe frunze, cristalele de gheatã vor strica calitatea frunzelor. Este indicat a se scrie pe cutie ce se aflã înãuntru, pentru a nu umbla degeaba în cutii. În congelator mai pot fi pãstrate legãturi de tarhon, dar si frunze de mentã. Când folosesti verdeturile congelate, scoate cu o furculitã o bucatã si pune-o direct congelatã în mâncarea fierbinte la final. Câteva exemple de verdeturi puse la congelat: Dacã vrei sã faci o supã cremã de telinã, pune cutiile cu frunzã de telinã tãiatã în bucãti mari. Scoate-le din congelator si pune bucãtile direct la fiert. Urmãtorul pas este sã le pui în blender, alãturi de rãdãcina de telinã sau poate fi decongelatã si tãiatã, fiindcã frunza de telinã este mult mai rezistentã. Pentru ciorba de tarhon cu perisoare, poti pune si câteva legãturi de tarhon, pregãtite la fel ca frunzele de telinã. Pentru prãjituri ar fi ideal sã pui în congelator si frunze proaspete de mentã, într-o cutie micã. Sfat pentru gãtit: Dacã folosesti pentru prepararea mâncãrii verdeturi congelate, scoate cu o furculitã o bucatã si adaug-o direct în mâncarea fierbinte la final.