spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO Iatã cum se pun gogosarii la otet la rece, fãrã conservanti si fãrã sã fie fierti

- Advertisement -

RETETE…Este sezonul gogosarilor, iar gospodinele se întrec în a conserva aceastã delicioasã legumã pentru iarnã. Gogosarii la otet sunt cele mai bune murãturi, preferatele românilor. Astãzi, reporterii Vremea Nouã vã prezintã douã retete delicioase, una fãcutã la rece, iar una cu gogosari trecuti prin fierbere 5-6 minute. Meritã sã îti faci în case astfel de conserve, fiindcã pretul gogosarilor este unul normal în pietele din judet. La Vaslui, în piata Traian, producãtorii vând gogosarii cu 8 lei kilogramul. Vorbim de gogosarii cu fatã comercialã, asa cum ne-a obisnuit cel mai priceput grãdinar din zona Vasluiului, Dãnut de la Solesti. Acesta, fãrã sã exagerãm, are cei mai frumosi gogosari din piatã. Multi grãdinari evitã aceastã culturã, fiindcã este foarte pretentioasã. Preferã sã cultive ardeiul gras sau kapia, fiindcã pretul este cam acelasi. Diferenta o face productivitatea culturii de gogosari. Dacã pe un hectar de gogosari se obtin 45-50 de tone, la ardeiul gras productia este de 35-40 de tone. La kapia se obtine si mai putin, 30-35 de tone. Dãnut detine la Solesti o grãdinã foarte bine organizatã, iar gogosarii îi cultivã pe o suprafatã de 2.000 de metri pãtrati. În medie acesta scoate cam 10 tone de gogosari pe an si îsi vinde exclusiv marfa doar vasluienilor. Niciodatã nu rãmâne cu aceste delicioase legume pe stoc. Întrebat fiind, care din cele douã metode de gogosari la otet le preferã, acesta merge pe varianta gogosarilor conservati la rece. Spune cã sunt mai crocanti în timpul iernii.

Secretul gogosarilor la otet, trecuti 5-6 minute prin fierbere, este urmãtorul. Nu se fierb borcanele cu tot cu compozitie la sterilizare, ci doar compozitia, dupã care se pun în borcan gogosarii opãriti si se toarnã pe deasupra solutia de otet. Cei care aleg sã fiarbã în bain marie borcanele cu gogosari pentru a le si steriliza riscã ca gogosarii din borcane sã iasã moi. Ingredientele pentru aceastã retetã sunt urmãtoarele: 1 litru otet, 2 litri apã, 5 linguri sare, 1 kg zahãr, o jumãtate de picant fix dulce acrisor, foi de dafin, mustar boabe, piper boabe, 5 kg de gogosari dupã ce au fost curãtati. Dacã facem un calcul, totul costã cam 64 de lei, cu tot cu borcane si capace. La cantitãtile de mai sus se obtin 10 borcane, adicã 6,4 lei per borcan. Modul de preparare este cel clasic: se spalã gogosarii bine si se taie în sferturi. Într-o oalã se pun cei doi litri de apã, otetul, sarea, zahãrul, foile de dafin, mustarul boabe, piperul boabe si picantul. Se pune compozitia la fiert si când a început sã fiarbã am adãugat gogosarii. Se lasã la fiert cam 5-6 minute, dupã care se scot într-un bol si se asazã în borcane. Dupã terminarea operatiunii solutia din oalã se aduce la temperatura de fierbere si se toarnã în borcan. E important ca aceastã „moare” sã fie opãritã. Se pun capacele, se întorc borcanele cu capacul în jos si se pun sub o pãturicã pentru a se vida.

Gospodinele preferã aceastã retetã cu gogosari opãriti, fiindcã borcanele se pãstreazã 2-3 ani

Iatã ce spune o gospodinã care foloseste cu succes aceastã metodã si spune cã cei care vor pot sã foloseascã zahãr mai putin: „Haideti, sã vã arãt cum pune mami gogosarii pentru iarnã. Nouã ne place foarte mult aceastã retetã! Se pãstreazã chiar si 2-3 ani! Iatã cum se preparã si de ce ingrediente aveti nevoie! Dupã ce am cules gogosarii din grãdinã, i-am spãlat foarte bine si i-am tãiat în sferturi asa cum o sã vedeti. Am avut 5 kg de gogosari, dupã ce i-am curãtat. Separat într-o oalã am pus 2 litri de apã, un litru de otet, un kg de zahãr (n.r. pare mult, dar reteta este imbatabilã), 5 linguri de sare, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar si o jumãtate de picant dulce-acrisor. Am pus sã fiarbã, iar când a început sã fiarbã am adãugat gogosarii. I-am lãsat sã fiarbã circa 5 minute, dupã care i-am scos. Eu am pus în trei ture, iar când au fost opãriti i-am scos din oalã, i-am pus într-un bol si apoi i-am aranjat în borcan! Mi-au iesit cam 10 borcane. Apoi am turnat cu polonicul zeama în borcane, am pus capacele si am pus borcanele în pãturi, unde le-am lãsat pânã s-au rãcit.”.

Gogosari în otet, fãrã fierbere si conservanti, cu reusitã garantatã 100%

Reteta pe care o prezentãm mai jos este una folositã frecvent de gospodinele din Ardeal. Aceasta este fãrã conservanti, doar cu hrean si totul se preparã fãrã foc. Numai cã fabricarea unui borcan dureazã un pic mai mult, adicã reteta se face în douã etape. Iatã ce spune o gospodinã din Ardeal: „Retete de gogosari pentru la iarnã sunt multe, dar aceasta este una dintre cele mai bune! Aceastã retetã o fac în fiecare an, este foarte, foarte bunã! Vreau sã vã arãt borcanul acesta de gogosari în otet, pus din anul 2022. Uitati cât de fain aratã si atâta-s de buni, un deliciu! Haideti sã vã arãtãm cu se pregãteste, este foarte usor! Lista ingredientelor o gãsiti usor: 3 kg gogosari rosii,1/2 litru otet, 3 linguri sare, 3 linguri miere de albine, 2 linguri boabe de mustar, 1 lingurã piper boabe, 10 foi de dafin si 4 bucãti hrean. Vã arãtãm modul de preparare: luãm gogosarii, îi spãlãm bine, îi tãiem în douã, apoi îi curãtãm de tot pe gogosarii nostri tãiati. Apoi pregãtim compozitia pe care o vom pune peste gogosari. Prima datã punem otetul rece, nu se fierbe, apoi punem mierea de albine, o amestecãm, apoi punem sarea, din aceea grunjoasã, pentru murãturi. Punem apoi boabele de mustar, piperul, foile de dafin. Amestecãm bine totul si punem compozitia asta peste gogosari! Punem compozitia în cãmarã, o acoperim cu ceva si o lãsãm în cãmarã pânã dimineatã. A doua zi, dis-de-dimineatã luãm compozitia si o punem în borcane. O sã aibã dimineatã multã apã, care s-a scurs cât a fost lãsatã compozitia. Acum se pune în borcane, se pune în fiecare borcan si câte o frunzã, douã de dafin, bãgãm si hrean. Tineti minte, totul este fãrã opãrire! Punem lichidul scurs peste noapte peste gogosari, punem capacul si gata! Aceasta este reteta noastrã de gogosari, fãcuti fãrã fierbere, fãrã conservanti si cu reusitã garantatã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.