spot_img
16.6 C
Vaslui
19-sept.-2024
spot_img

Grupul „Dacii Liberi”, un fenomen în devenire în muzica folk

- Advertisement -
CONSACRARE… Grupul „Dacii Liberi”, alãturi de Ducu Bertzi, initiatorul festivalului de la Sighetu Marmatiei.

PERFORMANTÃ…Au câstigat locul I si trofeele la toate cele sapte festivaluri la care au participat anul acesta. Au devenit o prezentã doritã si iubitã de public, încât sunt invitati sã participe în afara concursurilor la marile festivaluri din întreaga tarã. Secretul succesului lor este fermecãtor de simplu. Performanta artisticã se datoreazã celor patru ani de muncã asiduã în care mentorul si profesorul lor Cornel Plesu i-a instruit si i-a cãlãuzit pe tãrâmul muzicii folk. Iatã componenta acestui îndrãgit grup „Dacii Liberi” din Bârlad: Nicolae Cãlin, chitarã armonie si voce, Petru Cãlin, chitarã solo si voce, Iustin Nechita – chitarã bas, Elena Sicrieru – blockflote si voce, Adrian Chiratcu – saxofon, David Violet – chitarã, armonie si voce, Antonie Cãlin – percutie, tobe si cajon, Biatrice Dumitriu – tamburinã voce. Ei tocmai s-au întorsi victoriosi de la Festivalul „Floare de Colt” de la Sighetu Marmatiei, aflat la a XII-a editie. „Tinerii nostri au impresionat din nou spectatorii prezenti primind aplauze, încurajãri, felicitãri. Este clar cã grupul nostru a produs o schimbare în ceea ce înseamna grupul folk pânã în prezent, legat si de numãrul de membri si de ce face fiecare pe scenã. Discutii vor mai fi, dar noi sperãm sã impunem prin pregãtire si profesionalism aceastã nouã formulã, mai numeroasã, dar care aduce sonorizãri noi si multã energie”, a declarat Cornel Plesu.

Grupul „Dacii Liberi tocmai s-a întors de la Festivalul „Floare de Colt” cu trofeul festivalului si cu premiul special al juriului. Ei au ajuns cu greu la Sighetu Marmatiei. Au tot încercat de doi ani sã se înscrie în concurs, dar au fost refuzati din cauza regulamentului care prevedea ca grupurile participante sã nu aibã mai mult de trei membri. Pânã la urmã, Ducu Bertzi a fãcut luminã în regulamentul realizat cu 12 ani în urmã, demonstrând prin prezenta grupului bârlãdean cã lucrurile s-au mai schimbat în muzica folk. Membrii juriului au jurizat separat bârlãdenii, fatã de ceilalti concurenti. Marele Premiu sau Trofeul festivalului l-au primit Fratii Nicoale si Petru Cãlin. Ei au interpretat în gala laureatilor, cântecul „În umbra marelui urs”, în amintirea marelui cantautor, compozitor, lider al formatiei Pheonix, Nicu Covaci.

Copiii din Bârlad au fost felicitati de toatã lumea

Elevii profesorului Plesu au avut o interpretare de exceptie, ce a fost rãsplãtitã cu aplauze îndelungi si un bis. Ei si-au primit premiile din mâna cantautorului Ducu Bertzi, care este initiator si director al festivalului. Festivalul a fost prezentat de actorul Adrian Pãduraru, care a vorbit cu multã dragoste spectatorilor despre folkistii bârlãdeni. El a afirmat de mai multe ori cu mândrie cã este bârlãdean si s-a nãscut la Bârlad. „Copiii au fost felicitati de toatã lumea, atât pentru calitãtile vocale, cât si pentru cele instrumentale. Iatã cã în câtiva ani de muncã, acestia (la început copii, astãzi tineri, fiindcã majoritatea au 15 ani), au ajuns la un nivel ridicat si la o valoare recunoscutã în întreaga tarã. În cele douã zile de concurs, au avut loc si recitalurile cantautorilor Ducu Bertzi, Magda Puscas, Mircea Vintilã, Cãtãlin Stepa si a grupurilor Clasic si Fãrã zahãr. Momentul culminant a fost finalul festivalului, când, în ultima searã, alãturi de Mircea Vintilã a urcat pe scenã si Ducu Bertzi. A fost un final extraordinar, cu peste 1000 de spectatori în picioare, care au aplaudat si au cântat cu ei ultimele trei melodii”, ne-a declarat profesorul Cornel Plesu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.