spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
15-ian.-2025

Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui: concerte, expoziții, lansări de carte și filme. Berea și micii, pe esplanada noului bazar

- Advertisement -
SPECTACOLE… Artiștii invitați să cânte în centrul Vasluiului sunt Ioana Ignat, Delia, Paula Seling, Horia Brenciu, Vasilica Tătaru și Ovidiu Homordean.

SĂRBĂTOARE… Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui vor debuta astăzi, ora 20:00, în Teatrul de Vară. În deschiderea evenimentului, va avea loc o paradă a mai multor personaje istorice și o expoziție de artă plastică semnată de Ramona Popliuc (Costin). Va urma un recital The Vocal Quartet și câteva momente coregrafice de balet ale Școlii de dans Happy steps. Seara se va încheia cu spectacolul “Doi Români”, al lui Dan Puric și Adrian Naidin. Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui vor continua joi (15 august), vineri (16 august) și sâmbătă (17 august), cu un program variat, care cuprinde activități pentru toate categoriile de vârstă. Spre exemplu, cei mici vor avea parte de spectacole de teatru în Parcul Copou, iar tinerii, de competiții sportive și recitaluri ale unor artiști consacrați. Programul va include, de asemenea, expoziții de artă, lansări de carte, o expoziție a mașinilor de epocă, un târg de ONG-uri, precum și tradiționala “nuntă de aur” pentru seniorii Vasluiului care celebrează anul acesta 50 de ani de căsătorie. Artiștii invitați să cânte în centrul Vasluiului sunt Ioana Ignat, Delia, Paula Seling, Horia Brenciu, Vasilica Tătaru și Ovidiu Homordean. Totodată, pe scena din centrul orașului va urca, joi seara, și Ansamblul de cântece și dansuri populare “Fluieraș“ din Chișinău. Vasluienii care vor să se înfrupte cu mici, fleici de porc sau alte bunătăți trebuie să știe că zona de alimentație a fost mutată pe esplanada noului bazar.

Primăria Municipiului Vaslui a luat anul acesta o decizie îndrăzneață atunci când a decis să includă în programul Zilelor Culturale un spectacol cu actorul Dan Puric. Criticat pentru atitudinea sa politică, în special pentru pozițiile pro Rusia și pentru că a colaborat cu Securitatea, Dan Puric a devenit o personalitate controversată. Vasluienii sunt însă invitați să se bucure de arta pe care o pune în scenă actorul. “Doi români” se anunță a fi un “spectacol medicament pentru suflet, de la zâmbet la lacrimă”. „Ce minune și ce unicat de paradox acest popor român! Cum a putut el dăinui în fața istoriei atroce în mod neașteptat pentru celelalte popoare ale lumii, doar prin cele două cetăți ale sale indestructibile: Credința și umorul?! Am spus umorul și nu bășcălia, acea haină terfelită și murdară a omului căzut din condiția omeniei lui. Pesemne atunci când ne-a plămădit ca neam, El, Creatorul, atunci, în momentul acela când sufla asupra bucății de lut care trebuia să fie poporul român, a zâmbit, având totuși neașteptat și o lacrimă în colțul ochiului”, spune Dan Puric despre spectacolul care va avea loc în această seară.

Lansări de carte și expoziții de artă

Mâine, 15 august, ora 09:30, la Centrul Cultural “Dimitrie Cantemir”, va avea loc lansarea cărților “Horele surorilor” de George Ilașcu și Virginel Solomon, și “O viață, o cale, un destin”, de George Forcos. Evenimentul cuprinde mai multe momente coregrafice, precum și un recital folcloric. Apoi, de la ora 10:30, pe esplanada muzeului județean va avea loc vernisajul expoziției foto-documentare „Tramvai din Chișinău”, proiect expozițional realizat de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova, Muzeul Regiei Transport Electric din Chișinău și Universitatea de Stat din Moldova. Expoziția cuprinde 16 panouri cu fotografii și documente dedicate istoriei transportului public din Chișinău în perioada cuprinsă între sfârșitul secolului al XIX -lea și prima jumătate a secolului al XX-lea. O scurtă istorie a transportului public din Chișinău va fi prezentată de către Valeria Suruceanu, directorul Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău. Tot pe esplanada muzeului județean va avea loc, în perioada 15-17 august, expoziția foto-documentară “Știați că…”, ce va cuprinde personalități născute pe meleaguri vasluiene. La ora 14:00, autoritățile locale vor celebra cele mai longevive cupluri vasluiene la împlinirea a 50 de ani de căsătorie.

“Copilărie, visează, joacă-te, dansează!”

Copiii vor avea parte de mai multe momente dedicate lor. În fiecare zi, aceștia sunt invitați în Parcul Copou, acolo unde vor putea viziona, începând cu ora 11:00, următoarele spectacole de teatru: joi – “Povestea Gogoașei”, vineri – “Păcală și Tândală”, sâmbătă – “Povestiri, după Ion Creangă”, toate spectacolele sunt puse în scenă de trupa “Funny Art”, formată din actori ai Teatrului Național “Vasile Alecsandri” Iași. Tot în Parcul Copou, vor avea loc spectacole ale micilor artiști vasluieni, precum Târgul ONG-urilor, care va cuprinde ateliere de vacanță, jocuri pentru copii, arta asamblării puzzle-urilor și activități sportive demonstrative.

Trei seri de film

Vasluienii pasionați de film vor avea parte de trei seri speciale, la cinema. Aceștia vor putea viziona, începând cu ora 17:00, la Happy Cinema, trei filme: joi – “Tițian. Imperiul culorii”, vineri – “Borromini și Bernini: Provocarea perfecțiunii” și sâmbătă – “Colecționarul danez: de la Delacroix la Gaugain”. “Borromini și Bernini: Provocarea perfecțiunii” este o producție a anului 2023 și îI ia pe vasluieni într-o călătorie în marea frumusețe a Romei baroce, când orașul era centrul artei occidentale și unde orice pictor, sculptor și arhitect ambițios trebuia să se afle. Aceasta este povestea celei mai faimoase rivalități artistice din toate timpurile, cea dintre Borromini și Bernini, dar și povestea rivalității lui Borromini cu el însuși: un geniu atât de absorbit de arta sa încât o transformă într-un demon care îl devorează din interior, obligându-l să aleagă moartea pentru a ajunge la eternitate.

Părintele Pimen Vlad de la Muntele Athos, conferință duhovnicească în Parcul Copou

Părintele Pimen Vlad din Muntele Athos vine mâine, 15 august, de Sfânta Marie Mare, la Vaslui. Preotul va susține o conferință duhovnicească în Parcul Copou, începând cu ora 17:00, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie. Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos, s-a născut în 1970, din părinți creștini, care au avut nouă copii. A plecat în Muntele Athos în 1993, iar despre călugărie și despre ajungerea în Sfântul Munte, părintele spune: „M-a luat Maica Domnului de mână și m-a adus” – recunoscând în toată viața sa ajutorul și mijlocirea Maicii Domnului. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Un fel de campanie electorală…tot în mizerie ne scaldăm….curve si popi invitați la beția din oraș…astea doua merg mana-n mana…pentru ca banul e la putere si in primul rand interesul primează.Au popii saci cu bani…din panduri lumânări, prescuri si pomelnice…

  2. Numai panarame, pai delia fara 30 de mii, nu scoate un răget!!! Banii in loc sa fie băgați în drumuri , ne cacam pe noi în figuri.

  3. Pentru tov Chelaru Vasile fost arestat viitor condamnat la moarte de justitia divină, să vă vedem urlînd și cu laringele inflamate de tumoarea pe care o aveți, să muriți când toți cei care i-ați dat afară să fie înprrună în Dubai, prostùuule.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.