Atentie la „agentii pentru reforma sanatatii”, care va cer datele in perspectiva inscrierii la viitoarele case private de asigurari de sanatate! Ieri, Ministerul Sanatatii a tras un semnal de alarma privind acest fenomen „la limita legii”, de inscrieri pe liste de asigurati care nu au nici o valoare juridica.
In urma cu cateva zile „Evenimente de Botosani” semnala ca, desi legea sanatatii nu este finalizata, pana acum fiind modificate rand pe rand mai multe proiecte privind viitorul act normativ, discutiile legate de infiintarea caselor de asigurari private au pus in miscare firme interesate de atragerea clientilor pentru asigurarile de sanatate. Recrutarea clientilor a demarat astfel fara un suport legal. Ieri, Ministerul Sanatatii a transmis printr-un comunicat de presa ca s-a autosesizat cu privire la aparitia unor „agenti pentru reforma sanatatii” care promit castiguri importante din strangerea de adeziuni la viitoarele case private de asigurari de sanatate. „In ultimele zile a aparut un fenomen ingrijorator care se dezvolta la limita legii si care prevede un sistem piramidal de colectare a unor adeziuni pentru viitoarele case private de asigurari de sanatate. Vreau sa trag un semnal de alarma si sa subliniez ca, deocamdata, legislatia privind asigurarile de sanatate este neschimbata. Orice modificare operata va fi facuta publica de catre autoritati, astfel incat cetatenii sa cunoasca exact si corect modul in care pot accesa sistemul de asigurari private de sanatate”, a transmis Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.
In acelasi comunicat se mai arata ca asiguratii trebuie sa stie ca aceste firme care au aparut recent pe piata nu sunt autorizate, tabelele pe care le intocmesc cu date personale ale cetatenilor sunt lipsite de valoare juridica. Mai mult, „reprezinta un risc sa prezinti date personale unor persoane necunoscute”.
Noul proiect de lege privind reforma in Sanatate este in lucru. Ministrul sanatatii a declarat ca atunci cand proiectul va fi finalizat, iar sistemul de asigurari de sanatate private conturat, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate il vor pune in dezbatere publica
Lidia Onofrei, purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Publica
Avertizari de la CSA
Cu cateva zile in urma, Constantin Buzoianu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, atragea atentia in privinta acestor recrutari de agenti ca unele societati comerciale care au inceput sa se ocupe de asa ceva „ar putea aduce prejudicii grave imaginii pietei de asigurari, dar si asiguratilor si potentialilor asigurati”. Reprezentantul CSA atentiona ca toate formele de asigurare, facultative sau obligatorii, nu se pot incheia decat de catre companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati sa desfasoare activitate in piata de asigurari. Firmele care se substituie intermediarilor autorizati pe piata de asigurari risca amenzi de pana la 100.000 de lei.