spot_img
spot_img
4.6 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

O nouă expoziție pe simezele Galeriei de Artă de la Huși, semnată de pictorul Teodor Vișan

- Advertisement -
Prof. Costin Clit

CULORI… Tânăra Galerie de Artă de la Huși, care poartă numele pictorului Ștefan Dimitrescu, găzduiește pe simezele sale o nouă expoziție, de data aceasta semnată de pictorul gălățean, Teodor Vișan. Este demn de laudă faptul că profesorul Costin Clit, împreună cu pictorul Mădălin Țibichi, depun eforturi pentru a face ca această Galerie înființată în foaierul cinematorgafului „Dacia”, să devină un reper cultural al orașului. Începutul este formidabil și cu cât vor fi mai mulți cei care vor susține cu adevărat acest proiect, cu atât el va prinde curaj și își va face loc și mai mult în inimile hușenilor.

Expoziția semnată de pictorul Teodor Vișan se numește „Suflet și culoare”. Profesorul Costin Clit a vorbit la vernisaj inclusiv despre legăturile strânse dintre zona Hușilor și cea a Galațiului. „Drumurile Hușilor și ale Galațiului s-au intersectat adeseori, vorbesc istoric. Avem foarte multe evenimente comune, lăsând deoparte legăturile economice. Drumurile care asigurau legătura cu Hușul, este vorba despre Drumul Mărjilor, care venea pe valea Prutului, Drumnul Brăilei, care venea prin Roșiești… Însă, la 1852, vorbesc de data aceasta în plan bisericesc, ținutul Covurluiului, cu tot cu orașul Galați, intra sub jurisdicția Episcopei Hușilor. Am găsit în arhive numeroase documente prin care episcopii, ierarhii hușeni de atunci, rezolvau afacerile bisercești de la Galați și din satele ținutului Covurlui. Am avut și ierarhi comuni, atuncând s-a înființat Eparhia Dunării de Jos, în 1864, noiembrie, de la Huși va pleca spre Ismail Melchisedec Ștefănescu. Un al doilea ierah comun a fost Iacov Antonovici, născut la Similișoara, care ajunge episcop de Galați, iar în 1924 vin la Huși. Și, mergând repede așa în instorie, în 1995, la editurea Porto Franco, era tipărită Istoria Hușilor, a cărui coordonator a fost Theodor Codreanu. Astăzi continuă, zic eu, pe aceeași linie a interferențelor culturale, prin vernisajul de față. Teodor Vișan, despre a cărui copilărie nu știu aproape nimic, dar, vă dați seama, născut în 1943, s-a trezit direct în regimul comunist. A urmat școlile de atunci. El a fost un autodidact. Și nu a fost angajat la stat. A fost un pictor care și-a câștigat existența din ceea ce vindea. El se consideră un postimpresionist. Tablourile lui au ceva aparte. De altfel, nefrecventarea școlilor de specialitate se observă și în tablourile lui, care nu au ținuta academică și tiparele, să spunem, academice. Va fi absolvent al Facultății de Arte Frumoase Decorative și Desen din cadrul Universității Dunărea de Jos în 2011, deci la bătrânețe. A expus în diferite locuri, în expoziții personale sau colective, a participat la diverse bienale sau tabere de creație”, a spus profesorul Costin Clit.

„Maestrul Teodor Vișan este un florar extraordinar, având sute de tablouri cu flori pictate. Și, pe lângă asta, este și un portretist foarte bun”

„Toate lucrările de aici sunt făcute în acrilic, pe pânză. Dumnealui pictând în ulei mult timp, i-a afectat sănătatea într-o oarecare măsură și a ales tehnica aceasta care este ceva mai sănătoasă, să spunem. El, ca artist, a reușit să se adapteze unei tehnici moderne. Expoziția este foarte diversă, de la portrete până la flori. Maestrul Teodor Vișan este un florar extraordinar, având sute de tablouri cu flori pictate. Și, pe lângă asta, este și un portretist foarte bun”, a spus, în cadrul vernisajului, pictorul Mădălin Țibichi.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.