spot_img
spot_img
-5.2 C
Vaslui
24-feb.-2025

Carnea de porc, aliment de lux pentru vasluieni!

- Advertisement -

SPECULÃ… În loc ca, de sãrbãtori, carnea si alte alimente sã se ieftineascã, asa cum stã bine românilor, aceste produse se scumpesc, producãtorii si comerciantii vrând astfel „sã-si scoatã pârleala” în aceastã perioadã în care orice român, indiferent de starea social, alocã o bunã parte din bugetul familiei pentru o masã îmbelsugatã. Dupã ce cã suntem printre cele mai sãrace judete din tarã, preturile la carnea de porc nu tin cont de acest lucru, pretul de comercializare fiind printre cele mai ridicate. Cu toate acestea, peste 12000 de porci din gospodãriile proprii, urmeazã a fi sacrificati în aceastã perioadã, alte mii de tone de carne fiind achizitionate din magazine. Cei mai norocosi pot cumpãra porci vii cu un pret de 6,5 -8 lei/kg, în functie de talentul de negociator sau de nevoile vânzãtorului. Nu trebuie neglijatã efectuarea analizelor cãrnii înaintea consumului, pericolul infectãrii cu trichinelozã fiind oricând prezent, efectele acestei boli asupra organismului fiind, în unele cazuri mai grave, devastatoare.

Prin traditie, de pe masa de Crãciun sau revelion nu poate lipsi carnea de porc, sub diverse forme de preparare, fripturã, piftie, cârnati, sau suncã. Odatã cu apropierea sãrbãtorilor, preturile la carnea de porc de pe piete au explodat, mãrindu-se cu câtiva lei, indiferent de sortiment sau tipul de animal. Pânã si în cazul organelor, plãmân, inimã, ficat ori splinã, nemaivorbind de specialitãtile de muschi sau creier, comerciantii din piete sau mãcelãriile specializate, au mãrit pretul produselor, în speranta unui profit care sã le acopere eventualele pierderi din timpul anului, mai ales din timpul posturilor religioase. Asta în pofida faptului cã, în alte tãri, sau chiar în orasele mari din România, în perioada sãrbãtorilor de iarnã, pentru a avea o vânzare cât mai mare, în general, preturile scad la produsele uzuale, inclusiv la carne, apãrând tot felul de promotii. În aceastã perioadã, pentru doritori, acestia pot cumpãra porci în viu din gospodãriile tãrãnesti la un pret de 6,5 – 8 lei pe kilogram, chiar mai ieftin în cazul porcilor de peste 100 – 120 de kilograme, în functie de talentul de negociator al clientului sau de felul în care vânzãtorul tine la pret. Din totalul de 92.980 de porci aflati, conform datelor Directiei Judetene de Statisticã Vaslui, la începutul anului 2011, în gospodãriile individuale, circa 12 – 15 mii de godaci vor fi sacrificati în aceastã periooadã pentru consumul propriu sau pentru vânzare direct din gospodãrii, restul fiind fie sacrificati în decursul anului, fie vânduti, în viu, la abatoare sau societãti comerciale, fie pãstrati pentru sãmântã. În acelasi timp, pe piatã, în magazine sau mãcelãrii, kilogramul de carne de porc se vinde cu preturi cuprinse între 14 si 17 lei, în cazul pulpei, ajungând si pânã la 220 lei, în cazul muschilor. Conform statisticilor la nivel national, în Vaslui, pretul de vânzare a cãrnii este unul dintre cele mai ridicate, atât în viu, cât si în carcasã sau cu amãnuntul, sensibil mai mare ca în alte judete, singurele zone în care se practicã un pret mai ridicat fiind Iasi, Ilfov, Mehedinti si Tulcea, când e vorba de achizitionarea unui porc viu, sau de Ilfov sau Sibiu, pentru porc în carcasã.

Analizele cãrnii, obligatorii

Desi nici anul trecut, si nici în acest an nu au fost semnalate cazuri de îmbolnãvire cu trichinelozã, Directia Sanitar-Veterinarã si pentru Protectie a Alimentelor Vaslui face un apel la populatie sã nu neglijeze efectuarea analizelor contra acestui parazit, Trichinella Spiralis, pentru a evita probleme de sãnãtate cauzate de consumul de carne infectatã. Din experienta anilor trecuti, doar circa 60 – 70% dintre cei care taie de sãrbãtori porcii fac si analizele respective, restul populatiei considerând cã conditiile de igienã din cotete nu necesitã în mod imperios acest lucru. În perioada sãrbãtorilor de anul trecut, doar ceva mai mult de 6000 dintre producãtorii individuali au apelat la medicii veterinari în vederea efectuãrii analizelor pentru depistarea infectãrii animalelor cu Trichinella Spiralis, doar în douã cazuri fiind necesarã retragerea de la consumul propriu si denaturarea cãrnii, parazitul fiind depistat în probele aduse spre examinare. „În aceastã perioadã, a fost prelungit programul de igienã în piete, inclusiv sâmbãta si duminica, între orele 8 si 11, si s-au înãsprit controalele în teritoriu pentru verificarea produselor comercializate, inclusiv a conditiilor de transport si pãstrare a cãrnii. Recomandãm consumatorilor sã verifice, în momentul achizitionãrii, certificarea sanitar-veterinarã a cãrnii, fiind total interzise tãierile animalelor în scopul vânzãrii sau comercializãrii în alte locuri decât prin abatoarele certificate sanitar-veterinar” a declarat Mihai Ponea, directorul adjunct al DSVSA Vaslui. În cazul consumului cu carne de porc infectatã cu Trichinella Spiralis, efectele asupra sãnãtãtii organismului uman sunt devastatoare, prin formarea de chisturi dureroase în muschi, ajungându-se, în cazurile cu adevãrat grave, pânã la decesul persoanei, prin tulburãri cardiovasculare, – din cauza instalãrii miocarditei -, neurologice, în cazul în care sunt afectati nervii, pulmonare sau renale. Mai grav este faptul cã persoanele infectate pierd imunitatea naturalã în cazul în care sunt afectati, eventualele îmbolnãviri ulterioare din aceleasi cauze având efecte mult mai grave. În ultimii doi ani, nu au fost semnalate îmbolnãviri cu trichinelozã, conform datelor furnizate de DSP Vaslui, poate si din cauza faptului cã, datoritã respectãrii regulilor de igienã animalã, prea putine animale au fost infectate cu acest parazit, dar si deoarece, la primele semne de îmbolnãvire, persoanele care au consumat carne infectatã s-au prezentat la medicul de familie sau la sectiile de boli infectioase, fiindu-le administrat tratamentul curativ.

Recomandãri de la DSP Vaslui

„Recomandãm tuturor cetãtenilor ca, în cazul în care au consumat carne de porc necertificatã din punct de vedere sanitar veterinar si prezintã simptome de tulburãri digestive, febrã, mialgii (dureri musculare), sau edem palfebral, respectiv umflãri ale pleoapelor, sã se prezinte de urgentã la sectiile de urgentã sau de boli infectioase pentru identificarea cauzelor si administrarea tratamentului specific. Dacã boala numitã trichinelozã nu este descoperitã la timp, durerile musculare persistã, fiin mult mai greu de tratat, dar pot apare si diferite complicatii, în special musculare sau cardiace”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. În concluzie, vasluieni, aveti grijã nu doar la pretul de achizitie a cãrnii de porc, dar si la eventualele simptome de boalã, în cazul în care acestea se fac simtite, prezentati-vã la medic pentru analize si tratament!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.