spot_img
9.3 C
Vaslui
02-oct.-2024
spot_img

Cât cotizează locuitorii județului Vaslui la Pilonul II de pensie

- Advertisement -

CIFRE… Salariile mici din Vaslui fac ca locuitorii acestui județ să contribuie cu sume la fel de mici și la Pilonul II de pensie. În luna martie a acestui an, vasluienii au contribuit, în medie, cu 307 lei/participant, suma fiind printre cele mai mici din țară. La polul opus se situează București, Cluj, Ilfov, Iași și Timiș, cu cele mai mari contribuții medii lunare din România.

Conform raportului privind evoluția sistemului de pensii private în primele trei luni ale anului 2024, publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de la începutul anului până în luna martie 2024, la nivel național, au fost virate contribuții brute către fondurile de pensii administrate privat în cuantum de 3,84 miliarde lei, cu 21% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. În luna martie 2024 au fost virate contribuții brute în cuantum de aproximativ 1,46 miliarde lei, în creștere cu 30% comparativ cu luna decembrie 2023 (1,12 miliarde lei). Contribuția medie per participant a fost de circa 358 lei în luna martie 2024, cu 44% mai mult comparativ cu cea înregistrată în aceeași perioadă a anului precedent. 

Județul Vaslui, sub media pe țară

DELOC SURPRINZĂTOR… În luna martie, vasluienii au contribuit la sistemul de pensii private (Pilonul II), în medie, cu 307 lei/participant, suma plătită plasându-ne în partea de jos a clasamentului, sub acea medie națională, de 358 de lei/ participant. Însă cele mai mici contribuții medii lunare s-au înregistrat, în luna martie 2024, în Vâlcea, mai exact 302 lei/participant, Harghita, tot cu 302 lei/participant, și Vrancea, cu 292 lei/participant, potrivit datelor prezentate în raportul ASF. La polul opus, cele mai mari valori au fost înregistrate în Municipiul București (482 lei/participant), Cluj (450 lei/participant), Ilfov (425 lei/participant), Timiș (404 lei/participant) și Iași (404 lei/participant). Diferențele între regiuni sunt accentuate și în ceea ce privește contribuțiile lunare totale. Dacă în județul Vaslui contribuția lunară totală în luna martie 2024 a fost de 7,5 milioane lei, în Municipiul București contribuțiile totale au fost în valoare de 353 milioane lei. Cu alte cuvinte, locuitorii din Capitală contribuie de aproape 50 de ori mai mult față de cei din județul Vaslui la sistemul de pensii private din România și de șase ori mai mult decât următorul județ clasat, respectiv Cluj, cu 61 milioane lei contribuție totală în luna martie 2024. Într-un clasament al județelor din Regiunea Moldovei, doar Vrancea stă mai prost decât județul Vaslui în ceea ce privește contribuția la pensiile private.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.