spot_img
9.3 C
Vaslui
02-oct.-2024
spot_img

Un vasluian get-beget a preluat conducerea Judecătoriei Vaslui. Acesta a intrat în magistratură cu o notă fabuloasă

- Advertisement -

NUMIRE… Judecătoria Vaslui are un nou președinte. După mulți ani, instanța este condusă de un vasluian get-beget care a intrat în magistratură cu una dintre cele mai mari note din țară. Conducerea Tribunalului Vaslui a propus Consiliului Superior al Magistraturii numirea lui Alexandru Manea la conducerea Judecătoriei Vaslui. Acesta a fost jurist al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui și a intrat în magistratură în urmă cu 5 ani. Fosta președintă a Judecătoriei Vaslui, Iolanda Lungu, care conducea instanța cu delegație de mai bine de trei ani, a vrut să plece de tot de la Vaslui, invocând oboseala navetei, dar CSM nu i-a aprobat transferul.

Judecătoria Vaslui nu mai are un șef deplin, numit prin concurs, de mulți ani. Mai exact, de 15 ani instituția este condusă, prin delegație, de diverși judecători. De peste trei ani, instanța a fost condusă de judecătoarea Iolanda Lungu, originară din Iași. Procedura de numire a președinților de instanță se realizează astfel: prin concurs, organizat de CSM, sau prin delegare. La concurs, judecătorii, cel puțin până acum, nu s-au îngrămădit. La cea de-a doua procedura, numirea se realizează la propunerea instanței de rang superior, în cazul de față Tribunalul Vaslui, cu avizul Curții de Apel Iași. După ce timp de trei ani, la fiecare șase luni, conducerea Tribunalului Vaslui a înaintat CSM propunerea de delegare/prelungire a delegării judecătoarei Iolanda Lungu, în luna iunie a venit cu o nouă propunere: judecătorul Alexandru Manea. Schimbarea noului președinte a venit după ce la finalul anului trecut, președinta în funcție a Judecătoriei Vaslui a trimis CSM o cerere de transfer la Judecătoria Iași. Faptul că instanțele mici din Vaslui au devenit o pistă de lansare pentru judecătorii din Iași sau alte orașe care prind locuri în localitățile natale, nu mai este o noutate. Se întâmplă acest lucru de ani de zile. Numai că în decembrie anul trecut, CSM a respins cererea de transfer a judecătoarei Lungu, care invoca oboseala cauzată de cei 150 de kilometri de navetă parcurși zilnic. Magistrata avea aviz favorabil de la Judecătoria Iași, însă conducerea Tribunalului Vaslui nu a fost de acord cu transferul la fel și Curtea de Apel Iași. Motivele invocate fiind deficitul de personal de la Judecătoria Vaslui și încărcătura mare de dosare pe magistrați. CSM a respins transferul Iolandei Lungu la Iași, subliniind că există riscul ca încărcătura de dosare pe judecători, mult peste media națională, să se adâncească, pentru că judecătoria din Vaslui nu este o instanță atractivă pentru noii intrați în magistratură. Pe acest fond, în iunie, când Iolandei Lungu în expira prelungirea delegării în funcție, conducerea Tribunalului Vaslui a venit cu propunerea Alexandru Manea. Un vasluian get-beget, fără gânduri de plecare din oraș, poate reprezenta un motiv de stabilitate pentru instanța supraaglomerată.

Cine este noul președinte al Judecătoriei Vaslui

Alexandru Manea a fost până în 2019 jurist al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui. Un bun cunoscător al legii, îl descriau foștii colegi din Poliție atunci când s-a înscris la concursul de admitere în magistratură. Iar acest lucru avea să fie confirmat de rezultatul obținut de Manea la concursul organizat de CSM. La concursul de admitere în magistratură din 2019, nu mai puțin de 1.150 de candidați din întreaga țară au concurat pentru 48 de posturi de judecător și 34 de procuror. În ciuda concurenței acerbe, vasluianul Alexandru Manea a dat o lecție de mare clasă, clasându-se, după cele trei probe de concurs, pe locul doi în clasamentul național, cu media 9,288, la diferență infimă de primul loc, un candidat din Dolj, care obținuse 9,300. Alexandru Manea reușise în schimb să obțină cea mai bună notă dintre toți candidații la proba esențială a concursului, cea privind testarea cunoștințelor juridice. De când activează la Judecătoria Vaslui, Alexandru Manea soluționează dosare în materie penală. Căsătorit cu o angajată a primăriei Vaslui, noul președinte al Judecătoriei Vaslui nu epatează la capitolul avere. Deține o casă și o mașină, dar are și două credite bancare. În 2023, judecătorul Manea a obținut venituri salariale în cuantum de 134.000 de lei, potrivit declarației de avere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

17 COMENTARII

  1. judecatorii nostri problema e ca la doctori. Multa fudulie, invatat pe de rost niste texte, dar meserie, expertiza si responsabilitate lipsa. Ii mai ajuta si legea cu amanari, prescrieri, neasumare, iar dreptatea saraca asteapta mult si bine. Sunt putine exceptii.

    • Tu de ce nu te faci măcar un jurist? Ori chiar un judecator! Nu îți pute gura frustatule de cat rahat mănânci? Tu de ce nu te ai facut judecator? Tu crezi ca orice mâncător de rahat poate trece de examenele draconice de la INM? Invata și tu pe de rost si intra si tu la INM!

  2. Este unul dintre foarte putinii magistrati cu coloana profesionala verticala si cu multa stiinta de drept,sper sa aduca un suflu nou cel putin la nivel administrativ.

  3. D nii de la CSM,aprobați plecarea iolandei,a făcut varza dosarele și deciziile ce i-au intrat pe mîna.Sia greșit cariera,croitorie scrie pe ea.lasati sa se ducaaaaa

  4. D nii de la CSM,aprobați plecarea iolandei,a făcut varza dosarele și deciziile ce i-au intrat pe mîna.Sia greșit cariera,croitorie scrie pe ea

  5. Domnule presedinte, poate faceti ceva sa se miste dosarele civile. Este inadmisibil sa astepti si un an pana primesti un prim termen de judecata. Asta se poate numi orice, numai justitie nu.

    • Intrebare idioata , sistemul este facut intentionat sa mearga greu si prost , sa dea pedepse usoare pentru crime grave , sistemul este condus de mafia securisto – bolsevico – evreiasca pentru distrugerea natiei romane , ca parte a planului de distrugere a natiilor albe din toata lumea , totul finantat si condus de finanta mondiala evreiasca .

  6. In sfarsit, vad si un vasluian promovat in functie la o instituție cheie. Numai venetici peste tot: politie, pompieri etc. Toate rebuturile din alte judete sunt trimise la Vaslui de bune, ori ca pedeapsă. IPJ Vaslui este condus de ani buni numai de politisti de prin tara, de parca la Vaslui chiar toti iti prosti. Aveti dreptate, o institutie publica are nevoie de stabilitate in conducere, altfel supravietuieste in virtutea inertiei.
    Sa auzim numai de bine despre acest domn Alexandru Manea. Incurajati justitia în litera si spiritul legii, daca tot o cunoasteti atat de bine, incurajati-va colegii sa nu se mai creada mici dumnezei in salile de judecata si sa nu mai dea condamnari in bataie de joc. Desigur, daca doriti ca lumea sa aiba incredere in justitie si sa lasati ceva in urma dumneavoastra, in afara numelui inscris pe un tablou al presedintilor de instanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.