COLABORARE… La sfârșitul lunii trecute, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, îl anunța pe Ciprian Trifan că situația gestionării deșeurilor municipale generate de localitățile județului Galați este, în continuare, extrem de dificilă din perspectiva lipsei posibilităților de depozitare în vederea eliminării acestuia, cerându-i voie președintelui CJ Vaslui să permită prelungirea valabilității contractelor încheiate de operatorul depozitului Roșiești cu operatorii sau UAT-urile din județul Galați pentru încă un an. Dacă consilierii județeni vasluieni își vor da acordul, asta va însemna că până în 2025, în jur de 3100 tone de deșeuri municipale nepericuloase, colectate lunar din 59 de localități din județul Galați, vor lua drumul depozitului de deșeuri de la Roșiești.
Conducerea Consiliului Județean Vaslui ne asigură că nu sunt motive să-i refuzăm pe vecinii noștri de județ, precizând faptul că depozitul de la Roșiești are o capacitate mult mai mare decât cantitatea de gunoi procesată în prezent. “În perioada septembrie 2018 – iunie 2024, o cantitate de 148.257 tone de deșeuri provenind din județul Galați a fost depozitată la CMID Roșiești. Cantitatea totală de deșeuri depozitată la CMID Roșiești în perioada iulie 2018 – iunie 2024 a fost de 503.124 tone, iar capacitatea primei celule a depozitului este de 1.380.000 tone”. Cu alte cuvinte, depozitul de deșeuri de la Roșiești ar putea face față gunoaielor strânse de pe raza a 3-4 județe, nu doar a două județe, cum se întâmplă în prezent.
Galațiul are propriul depozit
În adresa trimisă Consiliului Județean Vaslui, Costel Fotea explică că instituția condusă de el a finalizat și recepționat noul depozit conform de deșeuri ce va asigura facilitatea de eliminare a deșeurilor municipale la nivelul întregului județ Galați. În prezent se desfășoară procedura de atribuire a operatorului căruia i se va delega gestiunea serviciilor de dotare și eliminare prin depozitare la instalațiile construite pe amplasamentul de la Valea Mărului, însă cum nu se știe cât va mai dura acest demers, s-a optat pentru continuarea colaborării cu județul Vaslui.
Investiție de aproximativ 50 de milioane de euro
Amplasat între Vaslui și Bârlad și inaugurat în iulie 2018, Centrul de Management al Deșeurilor de la Roșiești a fost, timp de patru ani, ținta a numeroase contestații formulate de firmele ofertante. Beneficiind de o finanțare de aproape 50 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, centrul are unul dintre cele mai mari depozite de deșeuri din regiunea de Nord-Est a României. Potrivit proiectului, prima celulă (spațiu de depozitare) va funcționa până în anul 2030, iar a doua celulă, în perioada 2030-2042. Prima celulă de depozitare a deșeurilor de la Roșiești are o întindere de 10 hectare. O celulă are o capacitate de 1,3 milioane tone de deșeuri, durata de viață fiind estimată la 15 ani. Depozitul de la Roșiești mai are în componență o linie de sortare cu o capacitate de 28.500 tone/anual, o linie de tratare a levigatului (apa poluată din groapă), o clădire administrativă, echipamente de cântărire, drumuri interioare, garaje.