spot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Oras peticit pe nepasarea autoritatilor

- Advertisement -

Din ce in ce mai multe blocuri din Botosani  arata ca niste nou nascuti infasati pe jumatate. Sunt tronsoane intregi sau chiar numai doua apartamente in dreptul carora, la exterior, au aparut in locul vechiului gri culori vii. In fapt, sunt lucrari de reabilitare termica, mai degraba o izolatie, pentru ca o anvelopare care sa conduca la reducerea pierderilor de caldura ar trebui extinsa la nivelul intregului bloc, altfel lucrarea nu are efectele scontate.

Lungul drum al refatadarii
Pentru a obtine sprijinul pentru izolarea unui bloc locatarii trebuie sa se puna de acord cu izolarea apartamentelor si sa intocmeasca o lista nominala, care sa dovedeasca faptul ca in majoritate sunt de acord cu respectivele lucrari. Presedintele asociatiei de proprietari trebuie sa depuna la registratura Primariei o cerere tip catre Consiliul Local pentru includerea lucrarilor pe lista de prioritati, la care se anexeaza mai multe documente: fisa de identificare a blocului de locuinte, hotararea asociatiei de locatari cu privire la reabilitarea termica, hotararea adunarii generale a asociatiei, precum si lista cu persoanele care si-au dat acceptul pentru lucrarile de izolare. Teoretic, procedura continua cu elaborarea proiectului pentru lucrarile de izolare, executia lor si receptionarea.

Blocuri fara sperante la Primarie
A fost o moda a balcoanelor inchise, a sarpantelor, a termopanelor. Acum, se obisnuieste izolarea peretilor cu placi de polistiren. Efectul asupra facturilor la incalzire este garantat. Actiunea se desfasoara insa dezorganizat, intr-o debandada tolerata de municipalitate. Prin urmare, blocurile din Botosani au capatat aspectul unor haine peticite. Pe tot mai multe scari au aparut schele. Nimic rau in incercarea de a reduce consumul de energie termica si implicit costul intretinerii pe timp de iarna, insa actiunea este dezorganizata. Hotarati sa nu mai astepte si dezamagiti de promisiunile guvernantilor si ale edililor, botosanenii cu ceva dare de mana s-au pus pe treaba, renuntand la ajutorul de la bugetul de stat si cel local pentru reabilitarea termica a blocurilor. Cum actiunea este lipsita de coordonare, au aparut si neintelegerile. Unii locatari sunt indignati ca vecinii au montat schele si lucreaza fara acceptul lor, ceea ce a dus la crearea catorva reclamatii. Este cazul unor plangeri depuse de locatari din strada Primaverii, din strada Zorilor ori din zona fostei Luna, care au anuntat Inspectoratul Judetean in Constructii Botosani. Acestia s-au deplasat la fata locului si au constatat ca nu exista autorizatie pentru lucrarile de reabilitare termica. Acest fapt i-a determinat pe inspectori sa ii amendeze pe cei trei locatari cu cate 1.000 lei, amenda minima ce putea fi aplicata.

Inspectori in constructii nu prea au timp de controale
„Chiar daca este facut individual, programul de reabilitare termica este unul foarte bine venit. Regimul termic lasa foarte mult de dorit, fiind foarte bine ca se face anvelopare termica. Plus ca s-a schimbat aspectul urbanistic prin coloritul cladirilor. In ceea ce priveste autorizatiile lucrarilor, acestea nu pot fi controlate din cauza numarului mic de inspectori care lucreaza la aceasta institutie. Ne deplasam doar acolo unde sunt reclamatii. Au fost locatari reclamati  pe care i-am amendat. Reclamatiile au venit din partea vecinilor, care traiesc dupa zicala «sa moara si capra vecinului», iar daca ei nu isi permit o anvelopare a apartamentului, nu isi dau acceptul nici pentru anveloparea apartamentelor altor locatari”, afirma Ioan Ciobanu, inspector sef al Inspectoratul Judetean in Constructii. Majoritatea blocurilor din Botosani au probleme de ordin structural si termic, afirma specialistii in constructii. Principalele probleme cu care se confrunta o cladire sunt condensul, scaderea rezistentei termice a elementelor de inchidere, infiltratii de aer, infiltratii de apa si degradarea tencuielilor exterioare, care pun in pericol sanatatea locatarilor.

Doar 10 scari de bloc se vor reabilita cu sprijinul statului in 2012
Reprezentantii Primariei sunt decisi ca anul viitor sa includa 10 scari de bloc in programul guvernamental de anvelopare termica a imobilelor. Modificarea procentelor de participare la finantarea lucrarilor a facut ca Primaria sa fie asaltata in fiecare zi de botosaneni ce doresc sa beneficieze de noile norme. Dupa ce Guvernul a marit procentul de participare a bugetului de stat de la 34 la suta, cat era pana acum, la 50 la suta, 30 la suta din costul lucrarilor urmand sa fie suportate de Primarie, iar 20 la suta de proprietarii, la compartimentul investitii din cadrul Primariei s-au adunat aproximativ 50 de cereri de la botosaneni. Marea problema este ca solicitantii sunt individuali si nu organizati prin asociatiile de proprietari. Conform hotararii de guvern ce reglementeaza programul, locatarii trebuie sa fie mediati de asociatii, care sa semneze contractul de lucrari alaturi de reprezentantii Primariei. „Daca doar un singur proprietar din bloc doreste sa beneficieze de program, nu am facut nimic. Este nevoie de doua treimi dintre proprietari, reprezentati de membrii din conducerea asociatiei”, a explicat viceprimarul Catalin Alexa. Aceste blocuri sunt in cartierul Rotunda, locatarii dandu-si acordul pentru acest fapt. (Otilia Maxim)

In ritmul in care se fac reabilitarile pe banii Primariei, locatarii ar trebui sa astepte cam 80 de ani. Ei prefera sa faca reabilitarea pe cont propriu decat sa mai astepte. Am solicitat reabilitari prin programul Primariei dar am fost instiintati ca nu sunt bani

Petrica Butnaru, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari

Aproape 1.000 $ anveloparea unui apartament
Majoritatea botosanenilor isi fac anvelopare termica prin intermediul asociatilor de proprietari cu fonduri individuale. Astfel, pentru un bloc cu 40 de apartamente, costul pentru un apartament este de 3.000 de lei, iar pentru un bloc cu 30 de apartamente costul se ridica la 2.500 de lei. Certificatul de audit nu este inclus in pret, acesta trebuind platit separat.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.