INIMOȘI… Pompierii din Vaslui au avut astăzi o misiune a cărei reușită a înduioșat o mulțime de oameni, iubiutori de animale. Echipa ISU a fost solicitată să intervină pentru salvarea a trei pisici, azvârliți, probabil, de un om fără suflet în pârul Delea. S-a reușit scoaterea în siguranță a pisicilor, iar unul dintre pompieri a adoptat pe loc unul dintre puii de pisică. Ceilalți doi și-au găsit și ei stăpâni iubitori, în rândul locatarilor din zonă.
„Pompierii vasluieni au intervenit în această seară în municipiul reședință de județ, pe strada Podurilor, pentru salvarea a trei pisoi aruncați în pârâul Delea. La sosirea echipajului de intervenție au fost găsiți trei pisoi în stuful din apropierea unei pasarele. Pompierii au întrat în apă și au scos în siguranță cei trei pisoi. Unul dintre colegii noștri va adopta unul dintre puii de pisică. Ceilalți pisoi vor fi adoptați de către doi cetățeni din zonă”, au transmis reprezentanții ISU Vaslui.
Răapuns pentru anonimul de la ora 9,26 : iubesc pisicile, dar nu ”le ””arunc . Era adecvat totuși cuvântul ”pisoi”, nu credeți? Ce spuneți si despre expresia ”pui de cățel”, care circulă neobservață in gazete? Cățeii nu pot avea pui, fiindcă nu sunt maturi și apți pentru imperechere, ci doar câinii. Puii de câine se numesc căței, dar cățeii nu pot avea pui, incă. Puiul de câine este cățelul, iar puiul de pisică (nu spunem :” de motan”) se numește ”pisoi”.
foarte frumos gest al pompierilor
Grea e gramatica, doamnă! ”Pisică”, este subst. cu sens generic (motan și pisică/mâță)are pluralul ”pisici” dar se acordă cu sensul exemplarului femelă. Acordul se face astfel : ”pisici azvârlite”, nuj azvârliți” (masc.) pentru că . Pentru masculin și feminin , sing. și pl. , se utilizează și subst.”pisoi”.Acordul ar fi fost ”pisoi azvârliți”, nu ”pisici azvârliți”.
bun, am inteles gramatica, nu e chiar asa, dar, sa zicem … altceva: tu ai aruncat pisicii in apa ?!
BRAVO! Cuvintele chiar nu-și mai au rostul aici!