UTIL… Bicarbonatul de sodiu, principalul ingredient din praful de copt, se aflã, cu sigurantã, în fiecare casã si este folosit mai ales la gãtit sau la curãtat. Multi dintre noi stim cã acest produs alimentar se „pricepe” fie sã facã prãjitura mare si pufoasã, fie curãtã frigiderul si-l dezodorizeazã, dar cam atât. Si, cel mai probabil, majoritatea dintre noi nu stim sã profitãm de toate calitãtile acestui produs pe care nu prea punem pret. Bicarbonatul are numeroase beneficii si atunci când este utilizat în scopuri cosmetice sau chiar medicinale. Având în vedere cã praful de copt este un produs foarte la îndemânã si ieftin, trebuie stiut cã: bicarbonatul de sodiu este un remediu cu proprietãti antibacteriene, antifungice, antiseptice si antiinflamatoare si cã este un medicament natural puternic ce luptã împotriva unei arii extinse de afectiuni medicale, rãceli, probleme dentare si ale pielii.
Bicarbonatul de sodiu (formulã chimicã NaHCO3) este un compus chimic sub formã de pudrã albã, care face parte din categoria sãrurilor. Stiintific este denumit hidrogenocarbonat de sodiu si cei mai multi dintre noi îl cunosc sub numele de praf de copt, desi nu e chiar corect (în praful de copt îsi mai fac loc si alte ingrediente). Existã mai multe tipuri de bicarbonat de sodiu, si e bine sã nu le încurcati! E bine sã stiti cã bicarbonatul de sodiu este un remediu cu proprietãti antibacteriene, antifungice, antiseptice si antiinflamatoare si cã este un medicament natural puternic ce luptã împotriva unei arii extinse de afectiuni medicale, rãceli, probleme dentare si ale pielii.
Beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru sãnãtate!
Cine ar fi crezut cã în fiecare casã existã un produs care te poate face sã arãti bine din cap pânã în picioare? Ei bine, existã! Bicarbonatul de sodiu este produsul minune care îti curãtã pãrul, dintii si pielea si este si foarte accesibil ca pret. Iatã deci cã „Ieftin si bun”, chiar existã! Dar nu vã entuziasmati prea tare, exemplele bune sunt foarte rare. Însã cele mai importante sunt beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru sãnãtate! Pânã aici, toate bune! Dar urmeazã partea si mai bunã: bicarbonatul de sodiu este folosit ca remediu pentru tratarea cu succes diverse afectiuni. Iatã ce poate face bicarbonatul pentru voi si sãnãtatea voastrã:
Bicorbonatul de Sodiu scade aciditatea gastricã
Din cauza stilului de viatã dezordonat si a alimentelor de proastã calitate consumate, multe persoane tind sã aibã în organism un PH acid, în loc de alcalin. Consecinta este gastrita, aparitia aciditãtii gastrice, a unei asimilãri defectuoase a nutrientilor si blocarea toxinelor în organism. Pentru a remedia problemele, e de ajuns sã consumati un sfert de linguritã de bicarbonat de sodiu diluat într-un pahar cu apã, dupã fiecare masã. Acest produs calmeazã durerile si arsurile gastrice si astfel efecte benefice si pentru durerile de stomac. O lingurã de bicarbonat de sodiu dizolvat în jumãtate de pahar cu apã, va calma durerile si arsurile la nivelul tractului digestiv. Bicarbonatul combate gripa si rãceala, datoritã proprietãtilor antibacteriene, antiseptice si antiinflamatoare, bicarbonatul este capabil sã faciliteze eliminarea virusului ce cauzeazã gripã sau rãcealã. De asemenea, ajutã la detoxifierea organismului si face mai usoarã recuperarea. Uimitor, bicarbonatul trateazã candida prin efectul antifungic, prin urmare poate lupta împotriva candidozei ce apare în cavitatea bucalã, în gât si în interiorul si în zona genitalã. Se recomandã gargarã cu apã si bicarbonat pentru gurã si gât si spãlãturi cu apã cãldutã si bicarbonat pentru zonele intime.
Este benefic împotriva pietrelor la rinichi sau disfunctiilor renale –
Uimitor este cã rinichii produc în mod natural bicarbonat. Si acest proces face parte din functionarea lor normalã. Însã când apar dezechilibrele, organismul trebuie ajutat. Cura cu bicarbonat nu doar cã regleazã activitatea rinichilor, dar si eliminã pietrele. Iatã o retetã usoarã care ajutã la eliminarea pietrelor de la rinichi: trei zile la rând luati câte o jumãtate de linguritã de bicarbonat, pe care o dizolvati sub limbã. Apoi, dizolvati o linguritã de bicarbonat în 1,5 litri de apã si se bea apa asta pe parcursul unei zile. Puteti tine cura aceasta pentru maxim douã sãptãmâni si o puteti repeta de douã ori pe an. Dar, atentie: dacã problemele voastre persistã sau sunt mai mari, cu dureri, mergeti la un medic, probabil cã aveti nevoie de un ajutor mai specializat! Bicarbonatul previne si infectiile urinare. O jumãtate de linguritã de bicarbonat de sodiu dizolvatã într-un pahar de apã se spune cã ar fi reteta care vã scapã de infectiile urinare. Bicarbonatul are rol antiinflamator si este capabil sã elimine bacteriile ce au provocat infectia. Si extern face minuni. Trateazã ciuperca piciorului . Pentru aceasta, preparati o pastã din douã linguri de bicarbonat si o lingurã de otet de mere, pe care o aplicati apoi pe zonele afectate, o lãsati sã actioneze 5 minute si apoi clãtiti. Repetati procesul zilnic, pânã la însãnãtosire. Sau, preparati o baie pentru picioare din apã si otet de mere în cantitãti egale în care pui douã lingurite de bicarbonat de sodiu si înmoaie picioarele în amestec timp de 20 de minute. Repetati zilnic procesul, pânã la însãnãtosire. Tot pentru uz extern este si gargarã cu apã si bicarbonat de sodiu si astfel veti scãpa de aftele bucale, veti trata eventualele rãni si chiar veti avea o respiratie neplãcutã. Mai mult, te scapã si de petele de pe unghii. Cum? Preparã o pastã din 3 linguri de bicarbonat de sodiu si apã în care sã înmuiati unghiile pentru câteva minute. Dacã aveti unghiile galbene sau pãtate din cauza lacurilor, aceasta este solutia perfectã! Tot cu o pastã doar dintr-o linguritã de bicarbonat de sodiu si apã puteti scapã de mirosul de transpiratie. Întinde pasta în zona axilei si lasati-o sã actioneze 20 de minute. Repetati procesul câteva zile la rând si veti vedea cât este de eficient.
Cum sã slãbiți utilizând bicarbonatul de sodiu, dar numai dupã ce consultati medicul de familie
DIETE…Dacã nu stiati cã bicarbonatul de sodiu vã scapã de colãcei într-un mod sãnãtos, vã spunem noi acum. Iatã câteva diete eficiente, pe care trebuie sã le aplicati dupã ce vã consultati si cu medicul dvs. de familie
Dieta 1: Suc de lãmâie cu bicarbonat de sodiu – Într-un pahar cu apã platã se amestecã jumãtate de linguritã de bicarbonat de sodiu si zeama de la o lãmâie bio. Amestecul se consumã doar dimineata, pe stomacul gol, timp de maxim douã sãptãmâni. Dacã aveti probleme cu stomacul ar fi bine sã nu urmati aceastã curã, sau sã consultati un medic în prealabil.
Dieta 2: Ceai verde cu bicarbonat de sodiu – Peste o ceascã de ceai verde se adaugã un vârf de linguritã de bicarbonat de sodiu si se obtine o bãuturã ce stimuleazã metabolismul, contribuie la eliminarea toxinelor din organism si la pierderea în greutate.
Dieta 3: Pãtrunjel, lãmâie si bicarbonat de sodiu – Reteta se preparã din doi litri de apã, douã legãturi de patrunjel, trei lãmâi bio si bicarbonat de sodiu. Lãmâile se curãtã cu bicarbonat de sodiu pentru a îndepãrta orice urmã de bacterii (sau de pesticide si alte chimicale dacã nu sunt bio), apoi se lasã la înmuiat o orã în apã cãldutã în care ai adãugat putin bicarbonat. Apoi se taie lãmâile cu tot cu coajã, se pun peste cei doi litri de apã, împreunã cu pãtrunjelul spãlat si tocat, iar amestecul se pune pe foc pânã dã într-un clocot. La final, se strecoarã si se pãstreazã la frigider. Se bea cam 100 ml în fiecare dimineatã pe stomacul gol dupã care nu se consumã nimic timp de 30 de minute. Bãutura este o nemaipomenitã curã de slãbire si contribuie si la reglarea colesterolului.
Atentie, bicarbonatul de sodiu nu trebuie consumat sub nicio formã de persoanele care tin dietã fãrã sare, care suferã de edem, hipertensiune, boli de ficat sau rinichi. Este contraindicat în sarcinã sau femeilor care alãpteazã. Nimeni nu ar trebui sã consume bicarbonat de sodiu dizolvat în apã în doze mari si pe perioade îndelungate!