spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cazul viceprimăriței de la Codăești modifică legea: angajații prinși cu diplome false, obligați să returneze banii obținuți în mod necuvenit

- Advertisement -
ILEGAL… Lenuța Damian este cadru didactic la Liceul din Codăești și este acuzată că ar fi folosit o diplomă falsă, în baza căreia a predat limba română timp de 15 ani și ar fi obținut inclusiv gradul didactic I.

RECUPERARE… Salariații din instituțiile de stat, prinși cu diplome de studii false, ulterior anulate de instanță, vor trebui să returneze toți banii obținuți în mod necuvenit, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor. Pentru angajații din mediul privat, recuperarea banilor este lăsată la latitudinea angajatorului. Un astfel de caz a intrat în atenția procurorilor vasluieni, anul trecut. Este vorba despre viceprimarul comunei Codăești, Lenuța Damian, care este și profesor de Limba Română. Aceasta a fost trimisă în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Mai exact, femeia, care este cadru didactic la Liceul “Ștefan cel Mare” din comuna Codăești, este acuzată că ar fi folosit o diplomă falsă, în baza căreia a predat ilegal limba română timp de 15 ani și ar fi obținut inclusiv gradul didactic I.

Inițiatorii proiectului propun modificarea mai multor acte normative, iar schimbările vor urmări, în primul rând, recuperarea banilor obținuți de angajații ce ocupă un post sau care primesc sporuri în baza unei diplome ce este anulată de o instanță. Primul act normativ ce va fi modificat, potrivit propunerii legislative, este Codul Muncii. Concret, se va stabili, în cazul în care proiectul va fi votat, că ”în situația în care, prin hotărâre judecătorească definitivă, sunt desființate sau anulate diploma sau certificatul de studii ale unui salariat, acesta neîndeplinind astfel, la momentul încheierii contractului individual de muncă sau pe parcursul derulării acestuia, nivelul de studii necesare pentru ocuparea respectivului post sau pentru acordarea sporurilor salariale specifice postului ocupat, angajatorul persoană juridică de drept privat are dreptul, iar angajatorul persoană juridică de drept public sau operator economic la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari are obligația să dispună măsuri pentru recuperarea, în condițiile legii, a sumelor obținute de salariat în mod necuvenit”. Așadar, legea se va aplica cu dublă măsură. În cazul angajatorului privat, se specifică că acesta va avea dreptul să-și recupereze banii de la angajat, lăsând la latitudinea lui dacă o va face sau nu. În cazul angajatorului de drept public, legea spune clar că acesta va avea obligația să recupereze banii. Termenul în care se vor putea recupera sumele obținute de salariat în baza unor diplome anulate va fi de 12 luni de la data comunicării hotărârii judecătorești. Pe lângă Codul Muncii, va fi modificat și Codul de Procedură Civilă, care va stabili că hotărârile rămase definitive prin care sunt desființate ori anulate diplome sau certificate de studii ale salariaților ori funcționarilor publici vor trebui comunicate și angajatorilor la care activează sau și-au desfășurat activitatea aceștia în perioada cuprinsă între data emiterii actului de studii și data pronunțării hotărârii instanței.

15 ani profesor, cu diplome false

Județul Vaslui are sute, dacă nu chiar mii de angajați cu diplome obținute pe fals, de pe la tot felul de facultăți obscure din țară sau din Republica Moldova. Aceștia au intrat în vizorul procurorilor, iar cel mai recent caz este cel al viceprimariței comunei Codăești, Lenuța Damian, care este și profesor de Limba Română, și care a fost trimisă în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui pentru înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Femeia, care este cadru didactic la Liceul “Ștefan cel Mare” din comuna Codăești, este acuzată că ar fi folosit o diplomă falsă, în baza căreia a predat ilegal limba română timp de 15 ani și ar fi obținut inclusiv gradul didactic I. Vă reamintim că pe 18 ianuarie 2024, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Vaslui au pus în executare patru mandate de percheziție domiciliară, la adrese din comuna Codăești, de unde au fost ridicate mai multe mijloace materiale de probă. Pe diploma de care Lenuța Damian s-a folosit la angajare, dar și pentru a-și obține ilegal toate gradele didactice, se menționează că ar fi fost emisă de Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava. Scandalul iscat în urma dezvăluirii cazului viceprimăriței din comuna Codăești a determinat Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui să verifice dosarele de încadrare ale dascălilor de la toate școlile din județ. Viceprimărița din Codăești este plasată, în prezent, sub control judiciar, nu are voie să părăsească România decât cu acordul judecătorului de cameră preliminară sau al instanței de judecată și nu are voie să comunice cu niciunul dintre martorii din dosar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Sa se facă verificări în toate județele,peste tot sunt astfel de persoane bine înfipte în sistem fără sa aibă studii de specialitate în domeniile în care predau.Partea proasta e ca asa o sa fie deconspirați și diverși politicieni și nu se vrea asta.

  2. sosoaca de codaesti joaca rol de mielusea acum pana se termina mascarada,sta cumintica 4 ani ca si angajat al actualei primarite,apoi va scoate gheare,va candida si prostimea o va vota ,va avea grija militianul sa o invete cum sa procedeze sa fie bine ,militianul are de partea lui pe ziarista lu peste prajit , corespondenta lui tolontan toti ati amintit de el ea a fost singura care nu l a amintit in ianuarie ,prietenii stiu de ce

  3. Nu înțeleg cum o instanta judecătorească anulează un fals. Adică acel fals devine adevărat? Ma verificați diplomele magistraților aia. Un fals este nu-l din capul locului. O instanta poate constata nulitatea unei diplome false, nu sa o anuleze. Ma, sunteți bătuți în cap?!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.